Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prepovedan prehod

Mirko Kunšič: Spominjam se, kako je v Delovi temnici pred desetletji bentil nedeljski dežurni laborant in šef Janez Seljak, ko je razvil moja dva filma s posnetki z roba Severne Triglavske stene.

Film je bil presvetljen, a reportažno še kako združljivi z eno od mojih zgodb o gorskih reševalcih. Pa mi je Džoni z znanjem, toplo vodo, različnimi prekrivnimi "metlicami" vseeno rešil zgodbo. Pravijo, da jih je še na stotine drugih. Tudi pred 38 leti nagrajeno kolekcijo mojstra Joca Žnidaršiča, do zdaj edini Slovenec, ki je kdaj dobil nagrado World press photo. Takrat je šel pozno jeseni proti Triglavu. Skupaj s Frenkom, meteorologom s Kredarice, ki je pomagal že pokojnemu Psnaku z Radovne pri spremljavi, s tovori ovešenimi konji. In v sveže zapadlem snegu je enemu od njih zdrsnilo, Joco se je obrnil in vse to za vekomaj zapisal na črno beli film.
In ta, v laboratoriju dodelana, fotoreportaža je prepričala elitne žirante v Amsterdamu, da so Joca ovesili z bronom na tem svetovnem tekmovanju fotoreporterjev.
Zakaj tak uvod, preprosto zato, ker sem se dokončno odpovedal obdelavi posnetkov v digitalni temnici s programom Picassa in se lotil obdelovanj z Lightroom orodji.

Danes dopoldne sem se odpeljal v Dovžanovo sotesko, v Dolino in navzgor mimo Jelendola do Medvodja. In med potjo nehote rahlo zmočil enega od kolesarjev. Čeprav sem upočasnil in nekaj časa vozil za njim, sem ravno v fazi prehitevanja zavozil v eno od cestnih jezer. Vem, da mi ne bo verjel, a je bilo res tako.
A ni bilo, kot kažejo ti posnetki. Zavestno sem navijal barve in si dopovedoval, kot minule dni, ko sem vihtel čopič in ga namakal v apno v kleti, da so vse barve skrite v beli. Sami lahko vidite, da temu ni tako!
Prav vsi fotografi se ukvarjajo z obdelavami posnetkov. Na portalih praktično ni fotografije, ki bi bila povsem "nedolžna". Tudi več kot 1600 fotografij, ki jih je 218 avtorjev iz 34 držav poslalo na letošnjo, 7 bienalno razstavo Miniatur v Kranju, je bilo zaznamovanih v digitalnih temnicah.
Sam sem zavestno pretiraval, tudi zato, ker se še učim. Martinova nedelja ni prav nič vplivala na "izdelke". Za vse sem bil kaznovan že pred koncem potepa.
Nameraval sem prevoziti gozdno povezovalno cesto med Medvodjem in Lomom pod Storžičem. A me je na pol poti ustavil najprej znak "Prepovedan prehod" in nato še gozdna žičnica na sredi ceste.
Obrnil sem in se odpeljal navzdol.
Domov, v digitalno temnico ...

 več fotografij na FB strani Mirka Kunšiča

Mirko Kunšič

9. november 2014

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Prepovedan prehod"

Boštjan Drobnič,

Op.: Oseba, ki je na nagrajenih fotografijah Joca Žnidaršiča in je padla skupaj s konjem, je Nejc Gartner.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti