Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.01.2001

Tomaž Jakofčič: Švab odlično v ledu

Kljub mili zimi se po Evropi že odvijajo razna tekmovanja v lednem plezanju. V sosednji Italiji se je zvrstilo že kar nekaj tovrstnih tekmovanj. Zadnje je bilo v sklopu italjanskega pokala v Rivi di Tures. Odlično organizirano tekmovanje se je odvijalo na 22 metrov visokem ledenem stolpu, ki ga je krasila tudi stranska previsna konstrukcija. Kot je v zadnjem času v navadi je tekmovalna smer potekala tudi preko »kombinirnega« dela z umetnimi oporami za ledna orodja. Med ženskami je zmagala Nadia Dimai, med moškimi pa sta si zmago delila Avstrijec Alfred Dworak in zamejski Slovenec Erik Švab (SPD Trst). Oba plezalca sta priplezala do vrha in imela pri tem še isti čas. Erik Švab je s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku italjanskega pokala. Vse kaže na njegovo odlično formo tudi ob začetku svetovnega pokala v lednem plezanju.

T.J.

Priročnik Proti vrhovom
Pred kratkim je pri založbi Planinske zveze Slovenije izšla knjiga-priročnik Proti vrhovom. Avtor knjige Jani Bele je načelnik Podkomisije za vzgojo in izobraževanje pri Komisiji za alpinizem in se že dolgo časa ukvarja z vzgojo mladih alpinistov. V najnovejši knjigi je poleg svojih bogatih izkušenj, zbral in posodobil tudi vsa dosedaj objavljena znanja o hoji, plezanju in smučanju v gorah. Preko 150 strani dolga knjiga je opremljena z nazornimi risbami Danila Cedilnika - Dena ter lepimi fotografijami, katerih večine avtor je Marko Prezelj. Gre za naš najobsežnejši in najsodobnejši priročnik o gibanju v gorah, obvezo za vsakogar, ki se ukvarja z vzgojo planincev, alpinistov ali turnih smučarjev.

T.J.

Obvestila
Odbor za popotništvo pri Planinski zvezi Slovenije organizira v torek, 16.01.2001 ob 17. uri na PZS, informativni sestanek v zvezi s programom akcij v letu 2001. Vabljeni vsi, ki jih te akcije zanimajo.
25. 1. bo z začetkom ob 10. uri na Škofijski klasični gimnaziji na vrsti že 7. prvenstvo srednjih šol v športnem plezanju. Razpis je objavljen v reviji Šport mladih. Informacije daje Andrej Kokalj, (041) 569-530.
Za aprilski, 23-dnevni, treking po Nepalu (do baznega tabora pod Everestom z vzponom na Kalapattar) je še nekaj prostih mest. Informacije (050) 614-203 (Mojca).

T.J.

Po balvanih
Urh Čehovin (AO Matica, Samsara, Dyno), med plezalci znan po svojevrstnem odnosu do plezanja in veliki moči, se je v zadnjem času posvetil predvsem balvanskemu plezanju. Pri tem gre za plezanje problemov dolgih nekaj gibov, brez varovanja z vrvjo. V rabi je več lestvic ocenjevanja težav, pri nas se je najbolj uveljavila t.i. fountainbleujska (Fb) lestvica.
Plezalno serijo je začel v Sloveniji. V plezališči Gore v Žireh je na fleš preplezal vse najtežje probleme (do Fb 7b). V Trenti je v enem dnevu prav tako preplezal vse najtežje probleme dodal pa še tri nove: Goodfellas (Fb7b+), Kr'urh (Fb 7b+) in Bilek (Fb 7b). V italjanskem Arcu je preplezal šest problemov, ki spadajo med najtežje v Arcu in so označeni z belo puščico. Čehovin je dva izmed njih oceni »vsaj« z Fb 7c. Vmes se je precej posvečal tudi tekmovalnemu plezanju. Poleg zmage na mastru v Sežani je na tekmah za svetovni pokal v balvanskem plezanju v Grenoblu (Francija) in Konitsi (Gruzija) zasedel zelo dobri 15. in 21. mesto.
Med Novoletnimi prazniki je obiskal italijansko plezališče Meschia in tam poleg znanega Technocaterpillerja (Fb 7b), treh Fb 7b+ in dveh flešov v Fb 7b, opravil kot četrti s problemom Eolo direkt (3. poizkus). Vsekakor lep zaključek plezalno zelo uspešnega leta.

T.J.

  15.01.2001


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti