Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Negotova usoda Planinskega vestnika

Izdajateljica Planinskega vestnika, Planinska zveza Slovenije, se je na zadnji seji upravnega odbora konec oktobra odločila za dve veliki spremembi v zvezi z našo revijo.

Prva je, da se naročnina na Planinski vestnik izloči iz članarin A in A+, druga pa je vsebinska usmeritev v interno javnost, torej v javnost članstva PZS. Razlog za izpad naročnine je nadgradnja članskega zavarovanja (zavarovanje z asistenco za reševanje v tujini in asistenco za zdravstveno zavarovanje v tujini). Članom upravnega odbora PZS je sicer uredništvo pred sejo poslalo dolgo pismo pomislekov in bojazni, kaj bi to lahko pomenilo za revijo, ki pa je naletelo na gluha ušesa, še več, na seji se o njem sploh ni razpravljalo. Prav tako ne o kompromisnem predlogu, ki smo ga posredovali v pismu, da bi bila odločitev za članarino prostovoljno povezana bodisi z večjimi bonusi zavarovanja bodisi z naročnino na PV ali z obojim. Predlog je bil brez utemeljitve zavrnjen. Naročnina na PV je bila v eno od oblik članarine vključena že dolgo časa. Med najbolj verjetnimi vzroki za to prakso je gotovo bilo zavedanje, da je kulturni in informativni medij, posebej če gre za najstarejšo revijo v državi in eno najstarejših planinskih revij v Evropi, treba na neki način zaščititi oziroma mu pomagati do takšne naklade, ki bi mu omogočila kolikor toliko normalen obseg in obliko. Tega se zavedajo tudi sorodne organizacije, in sicer: revija/glasilo Lovec Lovske zveze, Ribič Ribiške zveze, Slovenski čebelar Čebelarske
zveze ali pa Svet ptic Društva za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS), ki imajo vse naročnine (od 1000 do 22.000 izvodov) vključene v članarino.
Kdo bi vedel, kje so razlogi, da je od 55.000 članov PZS manj kot desetina naročnikov revije, ki jo izdaja organizacija, katere člani so ... Če to še nekako razumemo, pa ne razumemo presenetljivega podatka, ki ga je na enem od oktobrskih sestankov posredoval generalni sekretar PZS, da kar osem članov upravnega odbora, ki je sprejel to strateško odločitev, in dva člana od petih odbora za članstvo, ki je ta ukrep predlagal, niso naročniki na "svojo" revijo. Morda jim ni všeč vsebina PV. Tudi lahko. A če bi bilo to res, zakaj naklada od leta 2001, odkar sem s svojo ekipo prevzel urejanje revije, narašča, prej pa je bila v konstantnem upadu? In to v časih, ko skorajda vsem tiskanim medijem drastično padajo naklade, spletni mediji pa prevzemajo bralce tiskanih medijev?
A+ in A-člani boste torej letošnjega novembra in decembra prejeli obvestilo in dve položnici, eno za članarino, drugo za naročnino na PV. To bo odslej ločeno. Teoretično gledano, če vsi A-člani ne bi več hoteli ostati naročniki, bi se lahko njihovo število več kot razpolovilo, naklada pa bi s pribl. 6000 padla tja proti 3000. Za naklado velja podobno, kot je v gospodarstvu: večji sistemi se lažje obdržijo, so bolj stabilni in odporni. Manjša naklada nam torej ne pušča veliko možnosti, zelo verjetno je, da v letu 2016 revije v takem obsegu in obliki ne bo več možno izdajati. Ob vsem tem izdajateljica z letom 2015 po petih letih upravičeno dviga naročnino (s 34 na 39 evrov).
Izdajateljica je s sprejetjem smernic na področju planinskih medijev in sodelovanja z javnostmi na že omenjeni seji upravnega odbora in na podlagi priporočil na več letošnjih sestankih podala usmeritve uredniške politike, pri čemer je zaželenih (čim) več vsebin o sami organizaciji. Vse to počnemo že zdaj, v nekaterih prispevkih neposredno, v drugih pa bolj posredno. Žal prav vsakega prispevka, ki ga dobimo, ne moremo objaviti. Glavni kriterij za neobjavo je vedno le - kvaliteta. Letos smo zavrnili le 13 prispevkov, kar je ob številu objavljenih povsem zanemarljiva številka.
Uredništvo si ves čas prizadeva zajeti čim več vsebin, ki so del bogate dejavnosti Planinske zveze in društev. Naša največja želja je ustvarjati kvalitetno revijo, ki bo všeč čim širšemu krogu bralcev, ne samo članom PZS ali funkcionarjem. Vsem nikoli ne bomo mogli ustreči, ker to ni možno. Se pa trudimo, tudi na podlagi vseh anket, ki smo jih izvedli, ustreči čim večjemu številu bralcev. Upamo, da bo z napredovanjem programa Naveza izdajateljici nekoč uspelo izvesti podobno anketo tudi med nenaročniki, s čimer bi imeli potrebne podatke za pridobivanje še več bralcev. Tisti, ki nas spremljate, ste gotovo že sami ugotovili, da nam uspeva med sodelavce privabiti najvidnejše kulturne delavce, strokovnjake, akademike, stiliste, pisatelje in fotografe, s čimer se je kvaliteta objav nesporno dvignila.
Planinski vestnik je slovenska kulturna institucija prvega reda in bi že zaradi svoje častitljive starosti (februarja bo minilo 120 let od prve izdaje!) zaslužil kaj drugega, kot da se ga sredi ekonomske krize meče na prosti trg in skuša od zunaj vplivati na uredniško politiko. Planinskemu vestniku se lahko zahvalimo za to, da se Slovenci smemo šteti med planinske narode z dolgotrajno in pomembno tradicijo. PV je bil vseskozi eden od nosilnih stebrov razvoja planinske dejavnosti in pokazatelj njene raznovrstnosti. Revija je uveljavljena doma in v tujini, znana je širokemu krogu bralcev, tudi tistim, ki ne izhajajo iz planinskih vrst. Dostopna je v več kot šestdesetih knjižnicah, uredništvo pa skrbi tudi za mednarodno izmenjavo. Vpliv revije kaže tudi njena citiranost v različnih monografijah in člankih, poleg tega pa je Planinski vestnik predmet raziskovanj študentov za diplomska in druga dela. Z digitalizacijo vseh letnikov in objavo na svetovnem spletu se je revija še bolj približala bralcem.
Namera vodstva PZS, da Planinski vestnik izloči iz članarin A in A+, ima lahko za obstoj revije nepredvidljive posledice. V uredništvu nimamo več veliko manevrskega prostora, stisnjeni smo v kot, vendar bomo revijo, takšno, kot je, še poskušali ohraniti. Če nam to ne bo uspelo, ne vidimo več smisla nadaljevati. Preveč napora smo namreč vložili v to, da je revija takšna, kakršna je danes. Za odprtost tem, torej za širok spekter vsebin, se bomo še naprej trudili v uredništvu, za obstoj revije v sedanji obliki in obsegu pa računamo na - vas. Le bralci, kupci revije, dosedanji člani A in A+, ste tisti, ki lahko prispevate k temu.
Imamo občutek, da je pred prihodnostjo Planinskega vestnika precej negotova usoda.

Vladimir Habjan
in člani uredniškega odbora


 

Uredništvo PV leta 2013 v zasedbi:
Tina Leskošek, glavni urednik Vladimir Habjan, Irena Mušič Habjan, Marta Krejan Čokl, Andrej Mašera, Emil Pevec, Zdenka Mihelič, Dušan Škodič, Gorazd Gorišek,
Mire Steinbuch in Marjan Bradeško (manjka Mateja Pate)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PV PZS

15 komentarjev na članku "Negotova usoda Planinskega vestnika"

Mire Steinbuch,

"Verjetno bi bila ukinitev sicer majhnih honorarjev dobra smer tudi za primer, če bi ostal PV vključen v članarino."

Boste vi zastonj pisali članke, fotografirali in se ukvarjali z uredniškim delom?


Mire Steinbuch,

Kiksnili ste - tarčo.


Igor Pavlič,

Bistvo članstva so popusti pri prenočevanju in zavarovanje, vse ostalo je sekundarnega, če ne celo terciarnega pomena, vsaj takoočitnomenijo člani. Včasih je imela PZS 100.000 in še nekaj več članov, ampak so bile tudi navade drugačne. Večina današnjih slovenskih obiskovalcev gora po kočah ne spi več, gredo v hribe za en dan ali celo le za dopoldne, popoldne. Tistih dužb, ki so v petek zvečer prišle na konec kakšne doline s harmonikami, kitarami itd, dvakrat prespale in se v petek vrniledomov,ni več. Kdo in kako vzdržuje poti, vzgaja podmladek itd., ne zanima nikogar več, tako je povsod. Končno so bile tudi plezalne šole nekoč zastonj, kot začenika so tebe učili hoje in plezanja v gorah, kasneje si pa ti to počel z mlajšimi. Poleg tega ogromno ljudi, tudi "gornikov", PZS pojmuje kot neko birokratsko paradržavno ustanovo, čeprav pravnoformalno to ni! Seveda je skrb urednika na mestu, ampak smešno je, da ej perd 100 leti izhajal z bistevno nižjo naklado, danes pa je skoraj perdpropadom. Tudi nitako idalna revija,kot bi nas nekateri radi prepričali! Ne razumem pa povedi: "Glavni kriterij za neobjavo je vedno le - kvaliteta. Letos smo zavrnili le 13 prispevkov, kar je ob številu objavljenih povsem zanemarljiva številka." Kaj to pomeni? Da imamo Slovenci tako kvalitetene avtorje ali da objavijo takorekoč vse prispele prispevke?


Igor Pavlič,

Izvirni greh oziroma napačna odločitev je bila ta, da so naročnino za PV vsilili v članarino teh članov kategorije A, s epravi da so PV povezali z zavarovalno premijo. Sploh je bizarno, da je več vrst članstva, včasih je bilo redno in častno, to je seveda čisto dovolj. Vsa različna zavarovanja in časopisi ter revije nimajo kaj iskati v članarini. S tem se le prikrivajo cene posameznih vsebin "paketa", vse postane nepregledno. Nekatera združenja in društva imajo te svoje edicije strogo ločene od članarine, nekateri pa ne. Recimo IZIS, glasilo Zdravniške zbornice, je vključen v članarino, saj v uredništvu vedo, da bi imela ta spoštovana revija, če bi jo bralci kupovali po lastni presoji, namesto 6.000 izvodov naklade mogoče 500. Ampak je pa članstvo v zbornici obvezno, če hočeš opravljati poklic. In branje IZIS-a očitno tudi. Združitev kvalitetnejšega zavarovanja oziroma premije z naročnino na PV je bila popolna bedarija, če mene kdo vpraša. Kašno zvezo ima hoja po tujih gorah z ustrezno zavarovalno polico v žepu s Planinskim vestnikom, vedo le posvečni na PZS-ju! Najlažje si je vire financiranja zagoravljati kar z obveznim naročništvom, pa še remintende ni. Planinski vestnik pač ni sindikalno oziroma tovarniško glasilo, ampak se mora dokazati na trgu, vsaj z glavnino prilivov.


Bojan Turšič,

Kar se zveze tiče, zna biti kmalu tako, da bom namesto v OEAV sekcija Celovec v OEAV sekcija Slovenija, toliko bolj ali manj znanih mi planink in planincev se nas je zadnja leta preselilo tja . . . :)

Glede vestnika . . . vsaka zveza ima svoje planinsko glasilo, nima pa vsako planinsko glasilo okrilja svoje zveze :) Tako eni kot drugi ali rastejo ali propadajo.

PV je zmogel skozi hude čase ponemčevanja in je zmogel tudi skozi drugo svetovno . . . mar zna biti, da ga bo ravno to, za "kar smo se borili", dokončno uničilo ?!

Nazaj v PZS nikoli več, PV pa še naprej, do takega ali drugačnega konca. Že res, da mi vsebina vedno ne sede in je tudi res, da bi tisto raje drugače in da onega sploh ne bi bilo . . . ampak zgodovinski pridih boja za slovensko besedo v naših gorah in zgodbe prvinskega gorništva, ki (še) veje iz vestnika, mi ne da, da bi sploh pomislil, da ga ne bi več bral . . .


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Klemen Kočevar,

In tako bom imel res dober razlog da bom sel z A+ nazaj na OEAV. Tam za manjši denar dobiš boljše (in bolj zanesljivo) zavarovanje pa še štiri izvode dobrega Bergauf.... Z OEAV nazaj na PZS sem šel izključno zaradi računice s PV, ki sem ga imel itak ves čas naročenega....

Realnost PV je tako kot za vse v Sloveniji mali trg, posledično manjši spekter tistih ki kaj prispevajo in seveda precej manj oglaševalskega denarja. Ampak uredništvo se trudi!


Matija Demšar,

No Rok, če je to tvoje mnenje, še ne pomeni da je PV dejansko tako slaba? revija. Meni tudi niso vse vsebine všeč, ampak če prav razumem, bi moral biti PV revija vseh planincev in ne samo "naprednih gornikov". Jaz pa mislim da uredništvo načeloma dela korektno in dobro in nič me ne moti, da za svoj trud dobijo tudi kakšen cekinček v svoj žep. Seveda ima pa vsak možnost, da začne izdajat svojo revijo delano izključno na bazi prostovoljcev, brez reklam in nam postreže s kvalitetnimi vsebinami za katere bomo z veseljem odšteli 30 EUR na leto (da bo cenejša naročnina napram PV-ju:) Ves dobček konec leta se pa potem nameni financiranju kakšne alpinistične odprave.

Kar se pa tiče potez PZS, pa imam včasih občutek da nas dejansko prepričuje, naj ne podaljšujemo več članarine, ter nas sili da škilimo k sosedom kako imajo tam članstvo urejeno.


Bernard Štiglic,

Planinski vestnik je dobra revija, ki jo vsak mesec z veseljem pričakujem. Nikoli mi ni bilo škoda denarja za naročnino. Skrbno jih shranjujem in mnogokrat ponovno prebiram prejšnje številke. Opisi gora in tur so brezčasni, tudi čez več desetletij bodo aktualni, pri hiši jih bodo prebirali tudi moji nasledniki.

Seveda pa kot vsaka revija mi je nekaj bolj všeč, nekaj v reviji ne bi objavljal. Vsake oči imajo svojega malarja.

Prepričan sem, da bo Planinska zveza in uredništvo vestnika našlo pravo pot za naprej in bo revija še naprej uspešno izhajala.


Rok Kovač,

Pustimo malo v stran tiste honorarje in nagrade.

S Planinskim vestnikom sem seznanjen že kot najstnik v začetkih 90 tih.Tedaj je vestnik izgledal res, da po formatu precej manjši, pač pa po vsebini zelo raznolik in bogat z raznimi kvalitetnimi članki, zapisi odprav naših alpinistov in še marsičem.Ko odpreš novega pa nič od nič.V sredini en kup debelih platnic nekih lokalnih izletov v gore, katere lahko razbereš iz vsakega vodnika in table na poti, en kup praznih doživljanj gora, z izjemo kakšnega dobrega predgovora.Skratka vestnik je sicer res prenovljen, ima sedaj barvne slike, vendar vsebina pa daje občutek kot, da ga nekdo na hitro sklamfa skupaj in preda naprej uporabnikom.Ne vem, če sem v vseh 12 izvodih prebral kakšna dva res dobra članka, enega Tomazina z vzponom na Barre des Ecrins, članek lednega plezalca Premrla, plezalke Catherine Destivelle.Potem je notri nagrmadenih polno enih reklam in botanike, da na koncu prebereš, če ga trofneš na izvod, le en samcat dober članek.Ob novi napoveadni ločeni ceni 40-50 eur pa za primero v Avstriji pokrijejo gornika (42eur) celoletno članstva z zavarovanjem.Pri nas pa vemo kakšni so dohodki ljudi, da bi lahko sedeli na dveh stolih hkrati, saj če bi bil to samo en vestnik, bi še šlo.


Rok Kovač,

Tudi Ribiča sem bral, vendar tam je vsaj kak možak na črnobeli fotografiji stal s sulcem ob ramo, opis ulova pa napet, kot se šika.

Seveda nisem pristaš propada občil, ki dejansko oslabijo narodno identiteto, če drugega ne, vendar se mi zdi, da PV že kar nekaj časa nima pristne vsebinske note v pravem pomenu gorništva.Vse preveč je po kvaliteti razslojen in vse to ne gre skupaj.To je samo moje osebno opažanje, morda nekomu povsem drugačna predstava.


Marjeta Štrukelj,

»…kar osem članov upravnega odbora, ki je sprejel to strateško odločitev, in dva člana od petih odbora za članstvo, ki je ta ukrep predlagal, niso naročniki na "svojo" revijo...«

Priznam, ta podatek me je vrgel na rit. In tem ljudem, na čelu z Bojanom Rotovnikom, je uspelo, da sem po skoraj 40 letih članstva »na cesti« (protestni izstop, ki pa se razen mene same ni nikogar dotaknil, nikogar prizadel)!

Ukradli, okupirali so organizacijo, ki je nastala v prav posebnih okoliščinah boja, da se »ohrani slovensko lice slovenskih gora«. In prav ta ozaveščena kulturna narodnostna nota, podprta s Planinskim vestnikom kot osrednjim nosilcem, je združevala slovenske ljubitelje gora. Vodstvo PZS ni lastnik PZS, tisto lepotno Bojanovo povabilo k branju PV na koncu zveni kot farsa! Obnaša pa se tako neoliberalno, da organizaciji bije plat zvona. No, če člani upravnega odbora in odbora za članstvo ne berejo Planinskega vestnika, bi jim vsekakor kot nujno branje svetovala zadnjo knjigo Marcela Štefančiča: »Kdor prej umre, bo dlje mrtev«. Notri zagotovo najdejo ogledalo in smernice, če pa ničesar ne (u)vidijo, naj sestopijo z oblasti, ker tu se potem res ne da več najti dialoga z »narodom«. Eno je gotovo: PZS ni zasebno podjetje! In PV je predvsem kulturna revija za prepoznavanje prave vsebine življenja v gorah in hkrati revija za dvig planinske kulture. Tako lep in hkrati občutljiv prostor, kot so gore, bi ljudje morali doživeti še kako drugače kot zgolj poligon za urjenje svojega teleščka in samopromocijo.

Domnevam, da tem istim krogom lahko pripišemo uničenje prej dobro delujočega gorniškega foruma, kjer so se poleg opisov izkušenj in nasvetov včasih kresala tudi mnenja članstva o organizaciji in vodenju. Metoda je bila seveda tako prefrigana, da danes vse zgleda kakor nezainteresiranost članstva. Toliko v svarilo. Planinski vestnik je res v nevarnosti!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46095

Novosti