Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Otvoritev planinske ceste v Kamniško Bistrico

Jutro: Kamnik, 25. novembra
V naši javnosti je bilo že mnogo govora o gradbi nove planinske ceste v ...

... Kamniško Bistrico, ki naj bi modernim vozilom omogočala pot do osrčja planin. Ta cesta je bila danes otvorjena. Le nekaj redkih izletnikov in povabljenih zastopnikov raznih oblastev in ustanov se je v teku dopoldneva zbralo v Kamniku, odkoder je k otvoritvi ob 11. krenil majhen sprevod avtomobilov, ki naj po novozgrajeni cesti doseže dom SPD v Kamniški Bistrici.

Pri Gaberju — tako imenujejo kraj, kjer se loči udobna novozgrajena cesta od stare, strme in skoro neuporabne — je bila cesta zaprta s skromno girlando zelenja in vencem z državno trobojnico, ki so ga pozneje položili pred sliko blagopokojnega kralja na vhodu v njegov lovski dvorec v Kamniški Bistrici.
Z nekaj priložnostnimi besedami je zastopnik kr. banske uprave razglasil cesto za otvorjeno in prerezal zeleno girlando, nato pa je sprevod avtomobilov krenil proti Kopišam in domu v Kamniški Bistrici.
Pri zadnjem mostiču tik pred samim planinskim domom so vsi gostje izstopili in se napotili proti vhodu v kraljev lovski dvorec, kjer je visela kraljeva slika, a pod njo je bila prižgana večna luč — znamenje velike ljubezni, ki so jo gojili do svojega najvišjega gospodarja naši vrli planinci. Ko je bil naš blagopokojni kralj Aleksander 1. Uedinitelj letos 1. septembra zadnjikrat v tem svojem lovskem dvorcu, je obljubil, da se bo po novi planinski cesti, ki tedaj še ni bila popolnoma dovršena, še pred koncem leta ponovno vrnil v to bajno planinsko kraljestvo. Navzočni so s sklonjenimi glavami in enominutnim molkom počastili spomin velikega kralja, s čimer je bila skromna svečanost otvoritve zaključena.

Še med potjo pri Kopišah se je sprevod avtomobilov ustavil in so navzočni strokovnjaki sklepali o vprašanju, do kam naj bi bil dovoljen avtomobilski promet po novi cesti. Nekateri so predlagali, naj bi bil dovoljen le do Kopiš, a drugi, ki so s svojim predlogom predrli, so predlagali dovoljenje za vožnjo do samega planinskega doma v Kamniški Bistrici, ker sicer cesta sploh ne bi bila potrebna. Ako je cesta dograjena do samega doma, naj služi javnim in tujskoprometnim interesom v polni meri in naj bo tedaj v vsej svoji dolžini dostopna motornim vozilom.

H koncu smatramo za nujno potrebno, naglasiti potrebo ureditve avtomobilskega prometa na tej novi planinski cesti, že takoj danes so se namreč dogajali primeri, da so ob istem času vozili zasebni avtomobili v obeh smereh in bi se kaj lahko primerila nesreča. Vozni čas bi bilo potrebno urediti nekako tako, kakor je v Logarski dolini, da je namreč vožnja v eno smer določena od gotove do gotove ure, a v ostalem času vožnja v drugo smer. Istočasne vožnje v obe smeri namreč cesta ne dovoljuje, ker je preozka in prenevarna.

Jutro, ponedeljska izdaja, 26. november 1934

26.11.1934

dLib.si


V Kamniški Bistrici nekdaj ...

Foto: arhiv Helena Plahuta

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti