Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Center odličnosti za gorsko bojevanje

Revija Slovenska vojska - Tadej Pušavec: ... še naprej uspešen v mednarodnem okolju

Poleg nedavno končane druge ustanovitvene konference Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje (NATO COGB) so njegovi pripadniki hkrati usposabljali pripadnike oboroženih sil zunaj Slovenije. To bo tudi v prihodnje eno izmed načel delovanja centra, ki se bo moral še naprej uveljavljati v mednarodnem okolju. Druge ustanovitvene konference Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje so se namreč udeležili predstavniki Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Nizozemske, Srbije, Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Črne gore. Prav s Črno goro ima Slovenska vojska razvito odlično sodelovanje na različnih področjih, eno izmed teh pa je usposabljanje za bojevanje v gorskem svetu. Črna gora je že večkrat poudarila trdno zavezanost za sodelovanje v okviru NATO COGB. Skladno z dogovorom med državama je tako skupina inštruktorjev Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje izvedla usposabljanje za pripadnike oboroženih sil Črne gore in Makedonije.

Pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli že od začetka, veljajo za vrhunsko usposobljene iz gorskega bojevanja, zato ni naključje, da je bila prav tu leta 1996 ustanovljena Gorska šola Slovenske vojske.

Gorska šola je bila vsa leta osrednja enota Slovenske vojske, ki je skrbela za razvoj, pripravo in izvedbo programov usposabljanja vojaškega gorskega bojevanja. Pri svojem delovanju je združevala bogate izkušnje iz preteklosti, ki jih je dopolnjevala z novimi strokovnimi spoznanji gorniške tehnike in taktike.

Gorska šola Slovenske vojske, ki je leta 1999 postala tudi polnopravna članica Mednarodnega združenja vojaških gorskih šol, je bila leta 2011 preimenovana v Natov center odličnosti za gorsko bojevanje (NATO COGB), ki ga uspešno vodi polkovnik Boštjan Blaznik. S podpisom sporazuma o sodelovanju v Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje 15. novembra 2011 so svoje zmogljivosti združile Avstrija, Italija, Madžarska in Slovenija, marca 2014 pa sta pristop v NATO COGB podpisali tudi Hrvaška in Črna gora. Tako so bili določeni tudi dolgoročni cilji za razvoj enote v Natov center odličnosti.

Poslanstvo NATO COGB je v zagotavljanju odličnosti in strokovnosti pri bojevanju v visokogorju, pri usposabljanju in urjenju posameznikov in enot, podpiranju razvoja doktrine, učenju iz izkušenj, pri raziskavah, definiranju standardov ter podpori preoblikovanja enot za gorsko bojevanje.

Eden temeljnih ciljev NATO COGB je doseči odličnost. Pojem odličnosti se nanaša na novo dodano vrednost, usklajen in celosten pristop pri obravnavi problematik ter doseganju povezljivosti v nacionalnem in mednarodnem okolju. Vrhunska usposobljenost, kakovostna oprema in izvajanje usposabljanja v realnih gorskih razmerah nam zagotavljajo ustrezen potencial za izvajanje aktivnosti.

Z delovanjem NATO COGB postaja vloga Slovenije v regiji še bolj prepoznavna. Bistvena prednost takšnega pristopa se kaže v združevanju zmogljivosti (pulling and sharing), doseganju povezljivosti, standardizaciji, celostnem pristopu in uporabi načel tako imenovane pametne obrambe (Smart defence) idr.

Ena izmed oblik usposabljanja pripadnikov tujih oboroženih sil v gorskem bojevanju je tudi usposabljanje, izvajajo pa ga inštruktorji mobilnih ekip za usposabljanje (Mobile Education&Training team – METT) v državi, ki izrazi interes za usposabljanje.

Ta oblika usposabljanja je za tuje oborožene sile gospodarnejša, saj jim ni treba pošiljati enot v Slovenijo, usposabljanje pa poteka na tečajnikom znanem terenu. Zaradi homogene sestave skupine tečajnikov tudi ni jezikovnih težav, značilnih za večnacionalne skupine, zato se učinkovitost usposabljanja še dodatno poveča. Pripadniki NATO COGB so se kot METT v Črno goro odpravili že drugič. Od 11. do 17. oktobra so namreč v gorah nacionalnega parka Durmitor in na vadiščih Gotovuša ter Pirlitor v okolici mest Plevlja in Žabljak izvedli nadgradnjo letnega tečaja vojaškega gorništva (TVG1). Ob prihodu sta jih sprejela predstavnika poveljstva planinskega bataljona Plevlja major Nenad Vujadinović in major Miladin Čogurić.

Tečaja sta se poleg pripadnikov vojske Črne gore udeležila tudi pripadnika vojske Makedonije. Večina tečajnikov je osnove iz gorskega bojevanja že pridobila na tečajih v Avstriji in Sloveniji, zato je bila raven tokratnega usposabljanja zelo visoka.

Za uvod so inštruktorji na plezališču Gotovuša preverjali opremo in vstopno znanje tečajnikov ter poenotili izvedbo individualnih večin. Sledilo je usposabljanje v uporabi zahtevnejših postopkov izdelave sidrišč in varovališč, izvedbi varovanja pri plezanju v navezi, gibanju naveze in komunikaciji v navezi, tehnikah reševanja v gorah idr.

V gorah nad Žabljakom so usposabljali v izdelavi zavarovanih prehodov na več načinov, odvisno od zahtevnost terena, in tehnike premagovanja zahtevnejših naravnih ovir, vključno s plezanjem v navezi do tretje stopnje težavnosti po lestvici UIAA. Za konec so pridobljeno znanje preizkusili na zahtevnejši plezalni turi v gorah, visokih približno 2500 metrov.

Delo je potekalo zelo individualno, saj je vsak inštruktor skrbel za tri do štiri tečajnike, kar je omogočalo dvig ravni težavnosti pri izvedbi postopkov in zelo povečalo učinkovitost tečaja. Ob koncu je bila opravljena analiza celotnega tečaja, pri čemer je major Miladin Čogurić, ki je bil na tečaju nenehno navzoč, izrazil zadovoljstvo z opravljenim delom in veliko željo po skupnem usposabljanju v Črni gori tudi v prihodnje. Kot je dejal, lahko slovenski inštruktorji usposobijo še veliko pripadnikov vojske Črne gore. Zahvalil se je tudi za pomoč in svetovanje slovenskih inštruktorjev pri načrtovanju nakupa in izbire specialistične gorniške opreme, ki jo trenutno kupuje vojska Črne gore.

Besedilo: štabni vodnik Tadej Pušavec

Revija Slovenska vojska
Letnik XXII/11 november 2014 (PDF, 4,6 MB)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti