Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Marjana ni več gore so ga vzele ...

Slovenski vestnik: Pred kratkim nas je planince pretresla žalostna vest, da se je v Palavičinijevem ozebniku na Großglocknerju pri spustu s smučmi smrtno ponesrečil 33-letni alpinist dr. Marjan Čertov, ...

... in tako v gorah, ki jih je tako ljubil, za nas vse tragično končal svoje življenje. Z njim smo slovenski planinci izgubili izredno priljubljenega gorskega tovariša in dolgoletnega odbornika Slovenskega planinskega društva. Svoje zadnje počivališče je Marjan našel na pokopališču v svojem rojstnem kraju, v Slovenjem Plajberku, kjer se je od pokojnika poslovila velika množica ljudi.

Marjan se je s plezanjem začel ukvarjati v dijaških letih (dijak slovenske gimanzije). Prvi plezalni začetki so bili v severnem ostenju Vorelce/Klagenfurter Spitze. Takrat je še plezal z bratom. Da bi bil blizu ljubljenim goram, je šel študirat v Innsbruck, kjer je ves prosti čas posvetil plezariji po tamkajšnjih gorah. Vmes se je podal tudi v druga gorstva ter v domače Julijce, v triglavsko severno steno in preplezal Skalaško smer in Čopov steber. Še prav posebno pri srcu pa so mu bili južnotirolski Dolomiti. Pri nadaljnjih gorskih »potepanjih« pa ga je zaneslo celo v Himalajo. Bil pa je tudi drzen smučar. Na eni takšnih smučarij ga je pred leti na sveti večer na povratku s Stola pod Svačico zasul plaz, iz katerega se je komaj rešil.

Marjan pa ni bil samo strasten plezalec, marveč tudi čudovit gorski tovariš in vodič. Tako je naše planince varno vodil na Mount Blanc, Matterhorn in v druge gore. Na prijeten način je znal vplivati na svoje varovance, da so mu zaupali in mu brez strahu sledili. Njegov vedno nasmejani obraz je tudi v kritičnih situacijah pomirljivo vplival na razpoloženje njemu zaupanih planincev. Skratka,bil je idealen gorski vodnik, pa čeprav tega statusa uradno ni imel. Kot sem že omenil, je bil Marjan drzen smučar in kot tak se je tudi spoprijel z divjim Palavičinijevim ozebnikom. Že plezanje po njem je drzno dejanje, kaj šele spust s smučmi. Marjan in njegov tovariš Kaiser sta to tvegala. Po vsej verjetnosti je Marjana pri spustu zadel kamen in ga zbil v globino. Težko poškodovanega so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, kjer pa je naslednjega dne poškodbam podlegel.
Marjanova tragična smrt v gorah je še posebno nas planince globoko prizadela, saj smo z njim zgubili nenadomestljivega moža gornika. Ohranili ga bomo v nepozabnem spominu.

Š. L.
Slovenski vestnik, 9. junij 1993


Vir: novice.at/arhiv/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti