Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jezeršek in Černičeva mrtva pod Kamniškim sedlom

Jutro: Našla sta ju včeraj brata Erjavška — Danes ju prenese osem reševalcev v dolino

Dolgo pogrešano planinsko dvojico — Jožeta Jezerska in Emo Černičevo sta našla brata Erjavška mrtva. V naslednjem objavljamo poročili, kakor smo ju prejeli: prvo dopoldne in drugo zvečer, ko sta se brata Erjavška že vrnila v dolino.

Kamnik, 16. novembra
Skrb zaradi negotove usode pogrešanega planinca Jožeta Jezerška se je zdaj še povečala, ko se je zvedelo, da je z njegovo usodo zvezana tudi usoda 21 letne turistkinje Eme Černičeve iz Ljubljane. V Kamniku so bili vsi trdno prepričani, da je šel Jezeršek sam na dolgo turo po grebenih Kamniških planin in so tudi svoja poizvedovanja usmerili v tem pravcu. Ker so poizvedovali samo po enem turistu, je popolnoma razumljivo, da niso mogli dobiti nobenega pravega odgovora, tudi če je kdo videl v planinah Jezerška in njegovo spremljevalko. Poleg tega pa tudi niso vedeli, kam naj krene reševalna ekspedicija in kje naj išče pogrešanega turista, ker je bilo po prvih vesteh popolnoma negotovo, kam je šel Jezeršek.

Zdaj je stvar v toliko pojasnjena, da vemo vsaj približno smer, kje naj iščemo pogrešana turista. Jezeršek in Černičeva sta se v soboto — 27. oktobra — podala na Veliko planino, dobro oskrbljena z živežem, a slabo opremljena za pot po skalnih grebenih. Nista imela niti derez niti vrvi, ki je ob takem času nujno potrebna v planinah. Emin brat Slavko je v torek preiskal vse koče na Mali in Veliki planini, a ni našel nobenega sledu za pogrešanima planincema. Oskrbnik planinske koče na Veliki planini je pa povedal, da sta se oba planinca v nedeljo zjutraj odpravila na pot proti Konju in naprej proti Kamniškemu sedlu.

Kamniška podružnica SPD je v sredo dopoldne odposlala na Veliko planino ekspedicijo, ki bo šla preko Konja na Presedljaj in na Korošico. Pogledala bo, če se morda nista ponesrečila na Konju, ali pa sta se zatekla proti Kocbekovi koči na Korošico, kjer ju je zadržal sneg. Podružnica SPD je že v soboto pripravila ekspedicijo, ki pa je ostala doma, ko so se po nesporazumu pričele razširjati vesti, da je pogrešani Jezeršek na Veliki planini. Vendar pa bi bila ta ekspedicija brez uspeha, ker je medtem v planinah stalno snežilo. Reševalci ne bi mogli na pot, ker bi bili v smrtni nevarnosti. Včeraj pa je nastopilo v planinah jasno vreme, ki bo planincem omogočilo iskanje in prehod preko nevarnih mest.

Včeraj sta odšli v planine še dve ekspediciji. Prva je krenila na Kamniško sedlo in bo pogledala proti Planjavi ter odšla v Logarsko dolino druga pa se je napotila na Kokrško sedlo in bo premerila pot preko Grebenov na Veliki vzok /Zvoh/ in Krvavec. Lovska čuvaja v Kamniški Bistrici Lojze Kemperle in France Uršič pa bosta pregledala južno pobočje Konja z Rseniško steno in po potih okrog Kalcev. Tako danes v vseh Kamniških planinah od Krvavca pa do Velike planine iščejo pogrešana planinca v petih smereh. Če sta srečno prišla preko Konja in se podala naprej proti Planjavi in Sedlu, se bo vrnila prva ekspedicija brez uspeha že danes zvečer ali jutri dopoldne, ekspediciji, ki sta odšli na Kamniško sedlo in proti Krvavcu, pa bosta prišli v Kamnik šele v nedeljo.

V Kamniških planinah je včeraj nastopilo krasno vreme, trajalo je tudi ves današnji dan in je brez dvoma omogočilo planincem uspešno napredovanje po zasneženih potih. Edina nevarnost je pač pred plazovi, ki se bodo pričeli v opoldanskih urah prožiti s skalnih sten.

Mrtva
Kamnik, 16. novembra. Izmed treh reševalnih ekspedicij, ki jih je včeraj poslalo SPD v Kamniške planine, da poiščejo pogrešana planinca Jezerška in Černičevo iz Ljubljane, je prišla druga ekspedicija, pri kateri sta bila brata Peter in Lojze Erjavšek, danes popoldne na Kamniško sedlo. Najprvo sta pregledala okrog koče, nato pa pobrskala tudi v koči sami in na svoje največje začudenje našla v koči dva nahrbtnika, ki sta bila brez dvoma last obeh pogrešanih. Na podlagi te najdbe sta sklepala, da pogrešanca ne moreta biti daleč od koče, in da sta se najbrže podala na kak izlet, bodisi na Okrešelj, Brano ali pa na Planjavo. Brata Erjavška sta po kratkem razmišljanju krenila pred Okrešlju. Pot je bila poledenela, — klini pa, ki se jih pri hoji poslužujejo turisti pri prehodu po najnevarnejšem mestu, so bili zasneženi. Tako sta le s težavo prišla naprej.

Po naporni dveurni hoje sta zagledala pod sabo v snegu na strmem plazu moško in žensko truplo. Trupli sta ležali na strmini, ki se spušča od Kotličev proti poti z Okrešlja na Kamniško sedlo, kakih 200 m od znanega najnevarnejšega mesta, ki je zavarovano z vrvjo, Jezeršek je ležal z glavo navzdol, zarit v pesek in led, Černičeva pa na hrbtu, oddaljena drug od drugega jedva en meter.
Dejstvo, da so našli oba planinca na tem mestu, pričuje, da sta brez težave in nevarnosti prešla preko Konja in Presedlaja na Planjavo in od tod po poti na Kamniško sedlo. To pot sta opravila najbrže že v nedeljo, ko je vladalo še prav krasno vreme v planinah. V ponedeljek sta se najbrže podala na izlet na Brano, kjer so baš prejšnji dan, v nedeljo kamniški planinci prebarvali spominski drog, ki so ga bili postavili 14. oktobra na vrhu Brane. Pri postavljanju tega spominskega znamenja sta bila tudi Jezeršek in Černičeva. V ponedeljek je bilo najbrže še količkaj lepo vreme. Zato je več ko verjetno, da sta se ponesrečila pri povratku z Brane. Ko sta prišla na poledeneli plaz, je enemu ali drugemu spodrsnilo in sta se začela valiti po strmini. Oba sta drvela po strmem, popolnoma poledenelem širokem plazu kakih 60 m navzdol, dokler se nista zaradi hudih udarcev ob kamenje in led onesvestila in pozneje na dobljenih poškodbah umrla.

Oba reševalca nista mogla ničesar ukreniti ter sta se zato kar najhitreje vrnila preko Kamniške Bistrice v Kamnik, kamor sta prispela danes proti večeru in sporočila žalostno vest. Kamniško tajništvo SPD je takoj telefoniralo v Ljubljano, obenem pa naprosilo sresko načelstvo v Gornjem gradu in Kamniku za dovoljenje za prenos trupel v dolino. Ne vedo pa še, ali jih bodo spravili v Logarsko dolino ali pa na kamniško stran. Pot je zelo nevarna in reševalci bi bili sami v nevarnosti. Zato bodo pač ukrenili tako, kakor bo najbolje kazalo.

Brata Erjavška sta se še nocoj vrnila v Kamniško Bistrico kjer sta organizirala osemčlansko ekspedicijo, ki bo jutri zjutraj krenila na Kamniško sedlo, da prenese trupli obeh ponesrečencev v dolino.

Jutro, 17. november 1934
 

17.11.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti