Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sakomanova pot

OPD Koper: Otvoritev Sakomanove planinske poti

Sončna, jesensko obarvana sobota, 18. oktobra, je zvabila na Žbevnico (1014 m) v Čičariji, na prav posebno prireditev, preko 180 planincev z obeh strani meje.
V organizaciji Istrske planinske zveze iz Pulja in Obalnega planinskega društva Koper so namreč odprli del poti, nekoč znane kot Istrska planinska pot, od Goliča do Žbevnice in jo poimenovali Sakomanova pot, po Josipu Sakomanu iz PD Želježničar iz Zagreba. Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je namreč prepoznal vrednost teh krajev in s svojimi sotovariši označil obhodnico vse od Podgorja, preko Slavnika na Jelovice, skozi Dane, Trstenik in Račjo vas do Orljaka, Brajkovega vrha in Planika vse do Poklona in navzgor do vrha Učke. Planincem so se končno odprle možnosti za obisk tega obsežnega področja brez planinske tradicije.

Počaščen, da njihov trud ni pozabljen, se je 85-letni Sakoman udeležil odprtja na vrhu Žbevnice in počakal na planince, ki so prišli iz slovenske strani, iz Sočerge. Prehodili so dolgo pot preko Kirika, Velikega Badina, na Lipnik in na Golič, kjer je bilo odprtje poti na slovenski strani. Zatem so se planinci iz obeh strani srečali in nadaljevali skupno pot na vrh Žbevnice in nato nadaljevali veselo druženje.
Žal, bo treba na Sakomanovi poti še nekaj časa počakati na možnost vsakdanjega prostega prestopa meje …pa vendarle, naj bo pot v priznanje za ves vložen trud avtorju in sotovarišem, hkrati pa tudi v spomin prihajajočim generacijam planincev.
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti