Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rajski vrt

Gorenjski Glas - Jelena Justin: Adam (2012 m) in Eva (2019 m) - Šesti dan je Bog ustvaril moža in ženo po svoji podobi. Kako dojemamo zgodbo o Adamu in Evi, je stvar subjektivne presoje, dejstvo pa je, da je Rajski vrt v Julijcih realen.

So kotički, ki so mi povsem neznani, in včasih je potrebno tudi malce raziskovati. Če ti načrtovano raziskovanje pokvari vreme, si malce slabe volje; vendar, v hribih je vseeno lepo, le tura je bila prilagojena in krog bo zaključen kdaj drugič. Naj vas povabim v rajski svet bohinjskih gora; obiščimo Adama in Evo.

Zapeljemo se v Bohinj in pri jezeru zavijemo proti Stari Fužini, kjer tik pred mostom zavijemo ostro in strmo levo navzgor proti planini Blato. Odvisno od ure našega prihoda je, ali bomo plačali cestnino ali ne, 10 evrov. Sledi nekaj kilometrov vzdrževane, asfaltirane ceste, ki pelje na Vogar, potem pa zavije desno po makadamu do planine Blato. S parkirišča nadaljujemo proti Blatu in takoj za rampo zavijemo desno na stezico, ki poteka po kamniti polici. Pot do Krstenice ni označena. Sledimo stezici do kolovoza, ga prečimo in na drugi strani nadaljujemo po stezici skozi gozd. Dobro vidna lovska steza se mestoma strmo v okljukih dviguje skozi gozd. Po eni uri strmega vzpona skozi gozd bomo prišli do lične lovske koče, ki stoji skoraj na skalnem robu. Od lovske koče nadaljujemo kar po poti naprej. Nad seboj bomo zagledali strehe prvih stanov na Krstenici. Če pogledamo proti zahodu, so pred nami razprostrani Ogradi, nad Krstenico se dviga Krsteniški Stog.

S Krstenice nadaljujemo po dolini med Ogradi, ki so na naši levi strani, in Krsteniškim Stogom na desni. Hodimo po nemarkirani stezi. Pred seboj v daljavi zagledamo Jezerski Stog, levo od njega pa dve špici, Adama in Evo. Pot nas pripelje na opuščeno planino Jezerce, 1815 m. Če po dnu doline nadaljujemo naravnost, bomo videli celo nekaj starih markacij. Pot je na nekaterih krajih slabo vidna. Steza pelje proti Lazoviškemu prevalu, nato pa zavije desno in se začne vzpenjati proti Mišeljskemu prevalu. Steza je slabo vidna, težko sledljiva, potem se pa naenkrat pojavijo možici. Sledimo možicem, pred nami se kaže Prevalski Stog. Ko dosežemo travnato izravnavo in se nam na desni pokaže široka travnata grapa ali pa recimo manjša dolinica, se začnemo vzpenjati po njej. Pred seboj zagledamo desno špico, ki je Adam, lev, kopasti vrh je Eva. Držimo se desne strani in se mimo skal povzpnemo do vrha prepadnega Adama.

Z Adama sestopimo do sedela med njim in Evo in se po lažjem brezpotju, delno skozi ruševje, povzpnemo na kopasti vrh Eve.

Z Eve sestopimo do sedla in po travnati dolini začnemo sestopati. S kančkom več pozornosti sledimo možicem in vdenemo stezo, ki vodi pod pobočji Adama. Steza nas pripelje do poti, ki pelje na Jezerski preval. Sestopimo do korita z vodo na planini Jezerce in se po znani poti vrnemo nazaj do Krstenice. S Krstenice nas čaka le še sestop do planine Blato.

Nadmorska višina: 2019 m
Višinska razlika: 900 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Jelena Justin

20.10.2014

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti