Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov planinski dom, ki ga gradijo naši sodelavci - železarji

Železar: Planinsko društvo Podbrdo, katerega člani so večinoma zaposleni v naši železarni, marljivo gradi nov planinski dom na Črni prsti. Dom je že pod streho, dokončan pa bo v letu 1965.

Novi dom bo zaradi oddaljenosti sosednih postojank pomemben in zelo potreben. Črna prst je že od nekdaj zelo priljubljena izletniška točka. Zaradi lepega razgleda in izredno bogate planinske flore je znana tudi daleč izven meja naše domovine. Inozemci jo imenujejo tudi »kraljico botanike«. S svojimi naravnimi lepotami Črna prst leto za letom privablja številne planince. Slovenska planinska transverzala in gorenjska partizanska steza, kakor tudi nova žičnica na Vogel, pa so obisk Planinci iz Podbrda, med katerimi je veliko članov našega kolektiva, še povečali.

Pomanjkanje primerne postojanke na Črni prsti je bilo zmeraj pereče. Zato je mlado planinsko društvo v Podbrdu prevzelo težko nalogo, da zgradi nov planinski dom. Stroške gradnje bodo krili s sredstvi iz sklada za pomoč visokogorskim postojankam pri Planinski zvezi Slovenije, delo pa v celoti izvaja planinsko društvo Podbrdo s svojimi člani. Pomembno je pri tej gradnji tudi udarniško delo planincev Podbrdčanov, saj so do sedaj napravili že nad 2600 udarniških ur. Novi dom bo imel okoli 40 ležišč, ki bodo razporejena v eni večji in petih manjših sobah. Dom bo imel kuhinjo, dve gostinski sobi in higienske prostore. Prostori bodo opremljeni s tekočo vodo, ki bo speljana iz nove kapnice nad domom. Poleg tega so že nad obstoječo drvarnico zgradili zimski bivak, ki bo imel štiri ležišča in pečico za ogrevanje prostora ter tako izpolnili željo planincem iz Bohinja in Podbrda, ki obiskujejo črno prst v zimskem času. Tako bo postala črna prst za ljubitelje planin še prijetnejša. Planinsko društvo Podbrdo pa se bo potrudilo, da bodo gostje — planinci dobro postrežem.

A. I.
Železar, 1. januar 1965

   Železar

 

 01.01.1965

Jlib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti