Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kanjon Ballikayalar

Bojan Ambrožič: Če kaj v Turčiji najbolj pogrešam, je to zagotovo hribe in kraje - kamor bi lahko šel v miru laufat na svež luft.

Krajev za rekreacijo v Istanbulu enostavno ni. In tudi nisem imel občutka da bi ljudje tekli, kolesarili ali se kako drugače rekreirali, kot je to pri nas vse bolj v navadi.

Dejansko je v Istanbulu promet tako zelo nevaren, da se teči oz. kolesariti enostavno ne da. Če je denimo na cesti narisan en vozni pas, se po njem vzporedno vozita dve vozili. Če pri nas vožnjo v napačno smer razumemo, kot nekaj škandaloznega, za kar se pričakuje visoko kazen, je to v Turčiji nekaj povsem običajnega, kar vidiš (pa nočeš) vsak dan.

Na enega izmed dni sem se končno opogumil in se odpravil na tek “v neznano” izven kampusa univerze. Vendar nisem naletel na drugega kot na zelo začudene obraze domačinov – češ kaj za vraga pa počnem. Tudi posebno uživati v teku nisem mogel, ker so v okolici kampusa same tovarne in smetišča.

Zato sem bil zelo vesel ko sta me kolega vzela s sabo na izlet v kanjon Ballikayalar. Kanjon je zavarovan kot narodni park in velja za eno boljših plezališč v Turčiji. Tudi plezanje ni niti približno tako razvito kot pri nas. Na univerzi Sabanci imamo steno za balvansko plezanje. Super, lepo! Ampak sem onemel, ko sem izvedel da je to najboljša plezalna stena v Istanbulu – kraju, ki ima 19 milijonov ljudi.

Kolega sta se odpravila plezat. Sam pa sem si privoščil prvi pravi gorski tek v Turčiji. Najprej sem se sprehodil skozi celotno sotesko. Poti pa ni bilo. Zato je bilo še toliko bolj zanimivo, saj sem moral sam iskati prehode, pogosto tudi z lažjim plezanjem. Vmes sem naletel tudi na dva slapova, ki sta padala v velika tolmuna. Bilo je vroče, ampak kopati se nisem upal, saj reka ni izgledala (dovolj) čista. Nazaj na izhodišča sem dostopil po planoti nad kanjonom.

Sam kanjon je vrezan v apnencih, katerih plasti vpadajo vertikalno. Zato je tu tudi veliko jam. V največji so navrtane tudi zelo težke previsne smeri. Poleg jam pa dolino krasijo tudi številni skalni stolpi. Na koncu dneva se tudi jaz nisem mogel upreti plezanju. Skratka lep kraj.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti