Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.10.2014

Prvenstvene pri nas in v tujini

Dve novi v naših stenah

Prva smer, ki jo bomo omenili tokrat, je nastajala kar nekaj časa. Gre za dolgotrajen projekt Mihe Ocvirka (AO Celje) v Mrzli gori. 11. oktobra mu jo je z Janom Strmoletom (ŠPO Celje) uspelo prosto preplezati. Novo smer je poimenoval Mihov 7. zobek (7c, 250 m). Smer je delno navrtana. Potrebni so kompleti in set metuljev. Istega dne sta pod Češko kočo Matej Arh in Klemen Gerbec (oba AO Kranj) preplezala novo smer v skrajnem levem delu stene pod kočo. Poimenovala sta jo Kosmatinka (IV-V, 150 m). Več...>

Nova smer v Indijski Himalaji

Iz indijske Himalaje prihaja vest o uspešnem vzponu Aleša Česna, Luke Lindiča in Marka Prezlja v severni steni Hagshuja (6515 m). Po preplezani novi smeri so setopili na drugo stran in se vrnili v bazni tabor. Več bo znano v prihodnjih dneh. Stena predstavlja kar trd oreh. V osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih je bilo v njej kar nekaj poskusov, vendar so bili vsi neuspešni. Med letoma 1993 in 2010 je politična situacija ovirala vzpone v tem predelu, po letu 2010 pa je stena še vedno odbijala poskuse.

Novice iz ZDA ...

Iz ameriških sten se javlja nekaj naših plezalcev. Igor Okorn in Tjaša Jelovčan (oba AO Kranj) sta plezala v Yosemitih. Ob prihodu sta kmalu začela z vplezavanjem in navajanjem na granit. Dodobra vplezana sta se nato podala v  NorthWest Regular Route (VI, 5.9, A1, 500 m) v Half Domu. Namen sta jo imela preplezati v enem dnevu. S precej poznim izstopom jima je to tudi uspelo. Igor je s plezanjem v dolini že zaključil, Tjaša pa nadaljuje s stenskimi podvigi skupaj s Tadejem Krišljem (AO Kamnik). V Indian Creeku so pričeli z vplezavanjem štirje člani odprave ZDA 2014 Jernej Arčon (AO Nova Gorica), Peter Juvan (Akademski AO), David Debeljak (AO Rašica) in Timon Leder. Odprava je odšla na pot 1. oktobra in se vrne 1. novembra. V načrtu imajo še obisk nacionalnega parka Zion in kanjona Red Rock.

... in bližje nam

V severni steni Les Courtes sta Monika Planinc in Urban Novak (AO Kamnik) preplezala Avstrijsko smer. V steni so vladale odlične razmere, toda kljub temu gneče nista imela. Gondole in ostala pomagala namreč ne obratujejo, zato sta si smer začinila s sedemurnim dostopom in deseturnim sestopom nazaj v Chamonix.

Tople stene Karnije so trenutno večkrat obiskane. Tudi v Paklenici pogosto odmevajo slovenski klici. Pri nas se dolžina preplezanih smeri vztrajno krajša, še vedno pa se ponovi kakšna težja smer.

33. srečanje alpinistov veteranov

V Koči na gozdu so se 3. oktobra zbrali alpinisti veterani. Nekateri letom navkljub še precej aktivni, drugi manj, vsi pa s polno vrečo zgodb in izkušenj ter voljo do izpeljave takšnih sečanj. Več...>

Srečno! 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti