Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Številne nesreče pri sosedih

Avstrijska TV: Dva mrtva - padec na Grossglocknerju / Žena želela pomagati možu in pri tem sama omahnila v smrt / Gorski vodnik dovolil klientu da sam sestopi...

Tirol.ORF.at: po 400 metrskem padcu z Großglocknerja včeraj zjutraj, umrla dva koroška plezalca. Prvi (49) je bil takoj mrtev, drugi (56) je podlegel poškodbam v deželni bolnišnici Lienz popoldan.

Oba gornika s Koroške sta pričela z vzponom po južni strani Grossglocknerja (3798 m). Do nesreče je prišlo, ko sta dosegla Grögerrinne, 45º platast teren. Naveza je padla približno 400 metrov globoko na območje Teischnitzkees. Nesrečo je opazil salzburški gorski policist iz Stüdlgrata, ki je tudi sprožil reševalno akcijo.

Tirol.ORF.at: Allgäuer Alpe, Nemka (65) je v ponedeljek želela pomagati svojemu možu (73), ki je zdrsnil na mokri travi in pri tem sama zdrsnila ter padla čez strmo skalnato pobočje. Nesreča se je zgodila na 1800 metrih, na zavarovani plezalni poti Jubiläumsweg v smeri planinske koče Landsberger Hütte. Moški se je uspel sam povzpeti nazaj na markirano pot.

Tirol.ORF.at: v torek je bil na regionalnem sodišču v Innsbrucku na pogojno zaporno kazen dveh mesecev obsojen tirolski gorski vodnik zaradi povzročitve smrti klienta iz malomarnosti. Klientu je dovolil, da sam sestopi, pri tem se je ta smrtno ponesrečil.

Meseca julija je gorski vodnik vodil skupino dobro pripravljenih klientov na Piz Bernina (Švica), med njimi Nemca, ki je bil edini s težavami, imel krče v stegnih in težave z višino. Obtoženi je priznal krivdo, kot olajševalno okoliščino mu je sodnik Norbert Hofer štel to, da ga je preminuli ves čas prepričeval da zmore sestop, da se želi sam vrniti, da ima vrv (čeprav je ni imel), ter da je vodnik vzorno skrbel za varnost skupine. Kar je na sodišču potrdila priča rekoč "preminuli je zatrjeval da zmore, da naj ostali nadaljujemo z vzponom on pa bo samostojno sestopil".  Sodišče je kot ključni razlog za nesrečo prepoznalo to, da preminuli ni imel vrvi in pripomočkov za spust s sabo.

Obtoženi je turo dobro načrtoval in poskrbel za varnost je menil strokovni svetovalec sodišča Paul Mair. „Tudi če bi klient res imel vrv s sabo, mu vodnik nebi smel dovoliti da sestopa sam", je še dodal svetovalec.


Foto: ORF/Robert Hippacher

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

1 komentarjev na članku "Številne nesreče pri sosedih"

Tone Škarja,

Tretji primer je izredno poučen!!!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti