Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prevčeva smer v severni steni Stenarja

Benjamin Ravnik: S Koroške Bele sem se malo čez 10. uro s kolesom odpeljal v Vrata.

Strmino v Kredo sem mukoma izpeljal, saj skoraj nič ne kolesarim.

Prevčevo smer v Stenarju so prvi plezali Skalaši: Herbert Brandt, Stanko Hudnik, Slavko Prevec in Nevina Rebek - Prevec, 20. julija 1928. Smer smo pred 30 leti občasno uporabljali za sestop po preplezanih težjih smereh, kot je npr. Anceljnova smer.

Iz Vrat sem krenil proti Stenarskimi vratci ter zavil levo proti steni. Pod steno je bil približno tri metrski pas zelo trdega snega, zato sem si s kamnom vanj izklesal stopinje in prestopil v steno. V nadaljevanju sem prečil 100 m po izpostavljenih policah v levo ter dosegel okrog 100 m visok kamin.

Po tem kaminu sem splezal nekje do polovice, nato pa prečil levo na rob in splezal čez izpostavljeno ploščo (15 m, 3+). Od tod je bil svet vse do vršne škrbine lahek.

S Škrbine se odpre lep pogled na vzhodno steno Stenarja in dolino Vrat ter nekoliko višje tudi na zanimiv velik balvan. Tu je tudi stična točka z Brojanovim razom, ki se nadaljuje po lepem, razglednem grebenu do vrha, tretje težavnostne stopnje. Na vrhu sem bil v petih urah, sestopil pa sem čez Stenarska vratca.

 

Benjamin Ravnik

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti