Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ples po vertikali

Polet.si: Znan citat ameriškega poeta Roberta Frosta pravi, da je ples vertikalni izraz horizontalnih želja. Kaj pa če bi plesalce dejansko postavili na vertikalo, stran od plesnega parketa? ...

Amelia Rudolph in Roel Seeber sta iz prav posebne plesne skupine Bandaloop, ki se ukvarja z vertikalnim plesom. So pionirji nove oblike plesnega izražanja, ki po vzoru plezanja in plezalne opreme gledalcu pričara zanimivo dinamično predstavo. Amelia je ustanoviteljica, koreografinja in umetniški vodja skupine, ki se predstavlja v muzejih, teatrih, na stolpnicah, mostovih, velikih oglasnih panojih, v halah, na klifih in na različnih krajih zgodovinskega pomena. V Oaklandu je s soplesalcem koreografijo prikazala kar na mestni hiši iz 18. stoletja, v sklopu tamkajšnjega septembrskega umetniškega festivala.

Njihovi nastopi so, poleg tega, da so videti neverjetno, za nastopajoče lahko dokaj nevarni, zato je varnost izredno pomembna. Vrvi pred nastopom preverijo vsaj trikrat, prizorišče preučijo tudi strokovnjaki. Vsaka arhitektura in njen relief zahtevata posebno obravnavo, odziv na podlago pa je bistven. Koreografije so zato specifične za vsako lokacijo, vedno pa imajo pri sestavi pred seboj sliko prizorišča. Kot so povedali člani, veliko inspiracije za delo dobijo pri opazovanju rek, jadranja in letenja.

E.M.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti