Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ohranitveni ukrepi

TNP - Projekt: ... za orhidejo lepi čeveljc v Gozd Martuljku

SPOROČILO ZA JAVNOST
Projekt Ohranitveni ukrepi za orhidejo lepi čeveljc v Gozd Martuljku

Triglavski narodni park in Planinsko društvo Gozd Martuljk sta pričela z izvajanjem projekta »Ohranitveni ukrepi za orhidejo lepi čeveljc (Cypripedium calceolus) v naselju Gozd Martuljek«. Projekt financirata Fundacija in Akademija za varstvo narave Alfreda Toepferja iz Hamburga. Izvaja se od avgusta 2014 do februarja 2015.
Lepi čeveljc je ena izmed najlepših in najbolj ogroženih orhidej v Evropi. Vrsta je zato zavarovana na državni kot tudi mednarodni ravni, namerno poškodovanje rastlin ali njihovih rastišč pa je kaznivo dejanje. Rastišče lepega čeveljca v Gozd Martuljku je največje poznano območje uspevanja v Triglavskem narodnem parku. Ker je tik ob rekreativno-gozdnih poteh in ob potoku Martuljek, je izpostavljeno različnim negativnim vplivom. Največje grožnje predstavljajo trganje in ruvanje rastlin ter uničevanje življenjskega prostora. V Triglavskem narodnem parku vsako leto zabeležijo nove poškodbe rastišča in nedovoljene odvzeme rastlin iz narave.
Cilji projekta »Ohranitveni ukrepi za orhidejo lepi čeveljc (Cypripedium calceolus) v naselju Gozd Martuljek« so med drugim zaščititi obstoječe rastišče s postavitvijo ograje na najbolj občutljivem območju, umestitev stebrička z naravovarstvenim opozorilom prepovedi trganja rastlin in oznako varstvenega območja TNP, informativne table, izvedba delavnic z deležniki v prostoru ter ozaveščanje lastnikov zemljišč in lokalnega prebivalstva glede pomembnosti ohranjanja omenjene vrste. Ključen del projekta je tudi okrepitev nadzora na rastišču v času cvetenja lepega čeveljca v sodelovanju Naravovarstvene nadzorne službe TNP s Planinskim društvom Gozd Martuljk. Poleg tega je projekt primer dobre prakse dobrega sodelovanja Triglavskega narodnega parka in lokalnega prebivalstva.

23.09.2014

PDF: Sporočilo za javnost

Dodatne informacije:
Renata Rozman, vodja projekta: roz.renata@gmail.com
Andrej Arih, Triglavski narodni park: andrej.arih@tnp.gov.si


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti