Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Steklena gora

PD Maribor Matica: Poročilo o fotografskem natečaju, na katerega je prispelo 60 fotografij, vse tehnično ustrezne

Fotografski motivi prikazujejo krhkost in ranljivost gorskih habitatov, njihov pomen za življenje, človekovo prisotnost v gorskem okolju, boj za preživetje, prilagoditve življenjskim razmeram.

Žirija, ki so jo sestavljali Branimir Ritonja, Srečko Pungartnik in Špela Recer, je podelila naslednje nagrade:

1. nagrada
Bojan Šenet: Mah 2, potok Ribnica, Uskovnica, 2014
Obrazložitev: Prva nagrada se podeli posnetku vode, ki vre na plano izpod gora, iz mnogih izvirov in se združuje v enoten tok. Zaradi daljše izpostavljenosti času je voda zabrisana, kar daje motivu pridih pravljičnosti. Intenzivna zelena barva mahu, ki se bohoti na skalah, poudarja pomen vode kot vira življenja. Dodaten čar daje fotografiji zlata svetlobna lisa na skali, ki ustvarja barvni kontrast in hkrati kontrast med trdoto skale in mehkobo mahu in vode.
Avtor je izrabil vse možnosti fotografskega medija in s premišljeno kompozicijo in prepletanjem vsebinskih elementov dosegel kreativni učinek, ki gledalca ne pusti ravnodušnega.

2. nagrada
Miro Vlašic: Sestop v meglo, Jalovec, september 2013
Obrazložitev: Druga nagrada se podeli posnetku spusta planincev z vrha Jalovca za prikaz surovih razmer gorskega sveta. V ospredju je ostrina skal, ki se z oddaljenostjo izgublja v zamegljen, neznani svet. Planincu se zatresejo kolena, da se zave svoje ranljivosti in se ponižno oprime jeklenic.

3. nagrada
Lidija Dobaj: Kozorog, Bovški Gamsovec, julij 2013
Obrazložitev: Tretja nagrada se podeli za posrečen posnetek samozavestnega kozoroga, ki nas opominja, da človek v gorah ni absolutni gospodar sveta, da temu divjemu svetu vladajo drugačne razmere in druga bitja.

Pohvala
Miran Golob: Nasproti Triglava, pot na Škrlatico, avgust 2012
Obrazložitev: Pohvala se podeli posnetku našega očaka, ki ponosno vlada nad okolico. Kompozicija ustvarja občutek, da čaka planince še dolga in negotova pot proti njegovemu vrhu. Megleno morje prispeva k dramatičnosti in globini.

Pohvala
Aleksij Kobal: Machermo, Nepal, november 2010:
Obrazložitev: Pohvala se podeli posnetku nočnega neba in meglic, ki se zaradi daljše izpostavljenosti času 'stekajo' proti vrhu gore in povzdigujejo njen pomen.

Nagrade bomo podelili na Koči na Žavcarjevem vrhu, 11. 10. 2014 ob 11. uri.

Špela Recer predsednica PD Maribor Matica 
 

...09.2014 
PDF (2,06 MB): Poročilo Steklena gora 2014

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti