Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PP poštni predal 29 - 20.09.14

Delo, Sobotna priloga - Andrej Razdrih:  Mož, ki mu zgodb ne zmanjka. Če bi mu jih, bi bil sam zgodba.

Z zanimanjem sem prebral članek Vikija Grošlja v zadnji sobotni prilogi, ki ga je napisal ob 70-letnici velikana svetovnega alpinizma in himalaizma Reinholda Messnerja. Tudi sam sem pred leti obiskal njegov grad Firmian pri Bolzanu in bil navdušen nad razstavo o svetovnem alpinizmu, v kateri imajo pomembno mesto slovenski alpinisti in slovenski alpinizem nasploh.

Ob tem se mi poraja misel, da bi tudi Slovenci lahko ustanovili podoben alpinističen muzej. Propadajočih gradov, ki jim država tudi po obnovi ne zna najti smiselne namembnosti, imamo več kot dovolj, predvsem pa imamo razvit alpinizem, s katerim je majhen narod stopil ob bok velikim in največjim. Alpinizem je točka, ki nedvomno druži Slovence, tako leve kot desne, alpinizem je točka ponosa vseh Slovencev, z alpinizmom smo osvojili najvišje in najtežje vrhove sveta brez imperializma in zatiranja drugih. Predlagam ustanovitev slovenskega alpinističnega muzeja, v katerem bi predstavili naše najboljše in najbolj odmevne dosežke in se istočasno poklonili spominu vseh tragično preminulih plezalcev in gornikov. Tak muzej ne bi v ničemer konkuriral Planinskemu muzeju v Mojstrani, ki na omejenem prostoru odlično predstavlja slovensko planinstvo.

Pozivam Vikija Grošlja, naj sprejme pobudo in začne z aktivnostmi za ustanovitev takega muzeja, pri čemer naj prosi za nasvet in pomoč svojega prijatelja Reinholda Messnerja. Za pomoč pri boju z birokrati pa se prijavljam tudi sam.

Andrej Razdrih,
Ljubljana
 

  20.09.2014


Delo/G-L, 13.09.14: 70 let Reinholda Messnerja
Mož, ki mu zgodb ne zmanjka. Če bi mu jih, bi bil sam zgodba

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Delo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti