Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljažev stolp ostal brez deklet

Slovenske novice - Boštjan Fon: Toliko podatkov o razmerah na poti in vremenski fronti med pohodi Sto žensk na Triglav še nikoli nismo imeli.

Letošnja stotnija vrha sicer ni osvojila, a jo bomo še enkrat popeljali pod triglavsko ostenje prihodnje leto!

Zagotovo je poseben občutek, ko drugim pomagaš osvojiti vrh, ki si ga s strahospoštovanjem komajda upajo zarisati v svojih sanjah. Od daljnega leta 1991 se v redakciji Slovenskih novic trudimo nadaljevati poslanstvo kolegov časopisne hiše Delo, ki so si leta 1966 zamislili in prvič izpeljali pohod stotnije žensk na vrh Triglava. Razmere za izvedbo pohoda so bile v preteklosti večinoma odlične, le nekajkrat se nam je pripetilo, da se je vreme skisalo in od Triglavskega doma Planika do Aljaževega stolpa naprej ni šlo.

Letošnje pohodnice, ki vrha niso osvojile, pa so prva generacija do zdaj, ki je izkusila pravo zimo sredi septembra. Tolikanj podatkov o razmerah na poti, o gibanju vremenske fronte ter simulacij dogajanja nad Triglavom, ki smo jih spremljevalci po zvezah pridobivali iz doline ter vremenarjev s Kredarice, še nikoli nismo imeli. Na podlagi teh ter z izkušnjami gorskih reševalcev, vajenih še tako nemogočih razmer v visokogorju, je padla odločitev, da se v petek odpravimo iz vojašnice na Pokljuki do Vodnikovega doma. Postopoma se bo sprejemala odločitev za kose poti naprej. Že v četrtek zvečer so udeleženke našega 49. pohoda Sto žensk na Triglav s spremljevalci pregledale opremo, jo pripravile skupaj z vsebino nahrbtnikov in dejansko smo za čisto vsako vedeli, kakšne čevlje ima. Odličen stik s podlago je bil tokrat najpomembnejši.

Jutranje pohajanje do Jezerc se je opravilo med božanjem jutranjih sončnih žarkov. Optimizem je navdajal pohodnice, spremstvo se ga je bolj kot ne otepalo. Na vrhu Studorskega prevala je čakal drugačen pogled proti Primorski, saj je postalo temno zaradi bližanja goste oblačnosti. Poguma ni zmanjkalo in med piši vetra se je šlo do Vodnikovega doma. Postanek je bil krajši kot običajno in krenilo se je naprej, do vmesnega cilja na Konjskem prevalu.

Monotonijo nizanja korakov je razbil prihod rohnečega stroja. Piloti vojaškega helikopterja so na svoj način pozdravili pohodnice, ko so jim vštric s kolono sporočili, da tudi od zgoraj pazijo na njih. Prve zaplate snega so se pokazale na Kalvariji, in kot da bi se Zgornji hotel pošaliti z nami, je poslal obilno pošiljko sončne toplote skozi jasno nebo. Julijci, znani po hitrih spremembah vremena, se niso izneverili napisanemu, saj je že čez pol ure spet pihalo in snežinke so se poplesavajoče smukale med kolono.

Glavnina je do doma Planika prišla nekaj čez poldne, zadnje pohodnice z delom spremljevalcev so zavetje planinskega doma našle nekaj minut pred drugo popoldansko uro. Takrat se je že vedelo, da vrha ne bomo osvojili. Moral bi se zgoditi velik čudež, da bi se nanj lahko vzpeli v zgodnjih sobotnih urah. Snega, hladu in skritih pasti na zadnjih 400 višinskih metrih za tako veliko skupino je bilo preprosto preveč. Da pa Aljažev stolp ne bi sameval, se je do vrha vzpel Igor Zlodej, spremljevalec pohoda in izkušen gorski reševalec, ter očaku simbolično sporočil: »Deklice bomo letos peljali nazaj v dolino, prihodnje leto pa jih bomo, prav te, ki so morale ostati v planinskem domu, še enkrat v juliju spremili po gorskih poteh in jim poskušali izpolniti željo. In ne le njih, še eno stotnijo bomo na vrh pospremili tudi septembra.«

»Ali je takole v Himalaji?« se je glasilo sobotno vprašanje pohodnic, ko so skozi okna štele sunke vetra s snegom, ki so se zaganjali v planinski dom. Načrt sestopa v dolino je bil sprejet med spremljevalci pohoda s preudarnostjo in kljub res na pogled nemogočim razmeram je bil izveden hitro, brez kolebanja in predvsem brez ene same posebnosti. Sneg se je nižje spremenil v leden dež, ki je pikal v lica, nato je le še rosilo in na Rudnem polju se je zjasnilo. Tako nad nami kot tudi na obrazih naših pohodnic. Med podeljevanjem diplom in daril Mlekarne Celeia, vsaki pohodnici posebej smo za izkazan pogum in nepopustljivost še posebno potresli dlan, smo ponovili obljubo, ki jo zapišemo tudi na naših straneh: tako posebne skupine do zdaj še nismo spremljali po triglavskih poteh in julija prihodnje leto bomo prav njim ponovno kazali pot proti Triglavu ter uživali v njihovi družbi!

Boštjan Fon


Komentar... v Slovenskih novicah:

Anonimen uporabnik15. september 2014 ob 20:24
Na srečo je šlo brez žrtev. Danes pa so že na bolniških.

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti