Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Posvet

ob 90-letnici prvega zavarovanja Doline Triglavskih jezer 

Letos mineva 90 let od podpisa zakupne pogodbe, s katero je bil v Dolini Triglavskih jezer za 20 let vzpostavljen varstveni režim, torej prva uresničitev zamisli o zavarovanju, ki je kasneje prerasla v ustanovitev Triglavskega narodnega parka, kot ga poznamo danes. Ob tej priložnosti je Geografski inštitut Antona Melika Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom, Ljubljanskim geografskih društvom, Planinsko zvezo Slovenije ter Planinskim društvom Ljubljana Matica 5. in 6. septembra 2014 v Koči pri Triglavskih jezerih organiziral znanstveni posvet. Zamisel za takšno srečanje se je porodila lani ponesrečenemu geografu dr. Bojanu Erhartiču, ki je večji del svoje raziskovalne poti opravil prav v Dolini Triglavskih jezer.

Jezera, po katerih je dolina dobila ime, kamnine in relief, predvsem pa njena lepota, so tako na prve obiskovalce kot tudi na naravoslovce naredili velik vtis. Slednji so se prvi lotili njenega preučevanja - med njimi je bil na primer botanik Karl Zois, ki je v Dolini že leta 1785 vzpostavil »raziskovalno postajo«. Po letu 1880 se je obisk Doline okrepil, saj je Avstrijski turistovski klub (ÖTC) postavil planinsko kočo pri Dvojnem jezeru. Postopoma se je krepila zavest o biseru narave, ki ga je treba ohranjati naslednjim generacijam, zato je Dolina postala prvi zametek Triglavskega narodnega parka.

Prvi dan posveta je devet vabljenih predavateljev predstavilo prispevke z različnih področij. Obravnavali so zavarovanje Doline Triglavskih jezer, njeno geologijo, reliefne značilnosti, jezera in življenje v njih, predstavili so nova spoznanja o rastju, zgradbi in razvoju smrekovih gozdov, spremembah rabe tal, posvetili pa so se tudi planinskemu odkrivanju, ter estetskemu vrednotenju reliefnih oblik. Vse obravnavane teme bodo objavljene v monografiji, ki bo izšla v okviru knjižne zbirke Geografija Slovenije, katere izdajatelj je Geografski inštitut Antona Melika Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Izid knjige je predviden ob koncu letošnjega leta.

Drugi dan posveta sta bili organizirani strokovni ekskurziji po Dolini Triglavskih jezer ne temo žive in nežive narave ter fotografska delavnica.

V okviru posveta je bilo v Koči pri Triglavskih jezerih tudi odprtje fotografske razstave dr. Bojana Erhartiča z motivi iz Doline. Razstavo si bo mogoče ogledati še v Infocentru Triglavska roža na Bledu, kjer bo Triglavski narodni park 15. oktobra 2014 organiziral sredin večer v sklopu praznovanj 90-letnice. Novembra se bo razstava preselila v Atrij Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani.

TNP  

15.09.2014

 

Fotografdije: Aleš Zdešar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti