Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Brez smeri,

Razgledi - Borut Peršolja: ... zdaj tudi brez kompasa

»Kako pa se pride v pravljico? Bi nas ti peljal z avtom
»Mogoče,« sem rekel. »Ampak v pravljico se pride najbolje peš. Kdor preveč hiti, se odpelje mimo
Kovič, K. (1972): Potovanja. Moj prijatelj Piki Jakob. Ljubljana.

* * *

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije berem razpis za ilustratorja (mogoče tudi za ilustratorko). Z njim »Planinska založba PZS išče ilustratorja za delovni zvezek s planinsko tematiko, namenjen otrokom od 4. do 9. leta. V njem bo okoli 200 preprostih ilustracij in okrog 15 kompleksnejših, večjih ilustracij oz. enostranskih stripov.«

Lepo. Toda, kaj se v resnici skriva za namišljeno lepoto »preproste ilustracije 7-letne punčke, oblečene za izlet v gore, svizca, planike in človeka, ki fotografira ovco?«

PZS se je v 121. letu delovanja odločila za komercializacijo in privatizacijo svojega temeljnega poslanstva. Znanje o gorah poslej ne bo več brezplačno, ne bo več na voljo vsem – otrokom, staršem, mentorjem planinskih skupin, vodnikom Planinske zveze Slovenije, inštruktorjem, vzgojiteljicam, učiteljem, ampak zgolj tistim, ki bodo kupili »delovni zvezek s planinsko tematiko.«

PZS se je odločila, da je kakovostna množičnost in desetletna socialna ter medgeneracijska solidarnost ne zanima več.

PZS se je – navkljub (zavajajočemu?) programu predsednika PZS, zaradi katerega je bil ponovno izvoljen – po tihem in v ozkem krogu ljudi odločila, da preneha z razvojem programov Ciciban planinec in Mladi planinec, ki sta brezplačno na voljo vsem – članom in nečlanom. (PZS je celo vzpostavila organizacijsko infrastrukturo – razvojno skupino, ki jo sestavljamo učitelji, vodniki in inštruktorji – ki je začela z delom, uresničila pomembne cilje in pripravila zasnova vzpostavitve spletnega portala z brezplačnimi gradivi in mobilnimi aplikacijami).

PZS se je preprosto odločila, da obstoječa brezplačno dostopna gradiva preprosto niso dovolj preprosta, zato bo to preprostost enostavno poslej treba preprosto kupiti.

Predsednika PZS in MK PZS sta se odločila, da pokopljeta enega najodmevnejših založniških projektov v novejši zgodovini Planinske zveze Slovenije, saj so dnevniki programov Ciciban planinec in Mladi planinec v treh letih doživeli pet ponatisov v skupni nakladi 44.500 izvodov. Dnevniki so bili tudi nagrajeni – tako preprosto je to.

PZS je z zimsko odločitvijo predsednika PZS, ki je v nasprotju z zakonom o planinskih poteh samovoljno zaprl številne planinske poti prestopila jasno vidni rubikon nevladne organizacije in se pridružila šerifom, ki vladajo Sloveniji.

PZS je takrat izgubila smer, z jesenskim preprostim razpisom pa je izgubila tudi kompas.

Ali Planinska zveza Slovenije – kot določa njen statut – sploh še obstaja?

PS: Danes mineva tri leta od izida treh novih dnevnikov prenovljenih programov Ciciban planinec in Mladi planinec.

11.09.14 19:53
BREZ SMERI, ZDAJ TUDI BREZ KOMPASA

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Brez smeri, "

Tone Škarja,

Bistvo je tisto, kar je izpostavil Borut. Kako njegovo prejšnje in predprejšnje ravnanje je lahko zanimivo, a ga je treba gledati kot politika. Planinski funkcionarji so predvsem politiki, čeprav nekateri tudi delavci. Torej: to, na kar je pokazal Borut, je problem tukaj in zdaj z velikim vplivom na prihodnost. Lahko nepovratnim.


Franc Štibernik,

Moram reči , da se z večino Borutovih ugotovitev strinjam. Kam plove PZS sem se tudi sam spraševal še v času, ko je bil Borut še podpredsednik PZS in je imel veliko možnost uravnavati smer plovbe. Iz aktov in izjav pa ocenjujem, da je Borut takrat to smer kar krepko zagovarjal in tako pomagal, da je marsikdo, ki je želel pomagati peljati PZS v pravo smer tudi obupal.Za primer samo ena od izjav podpredsednika

Peršolja: Statut je temeljni akt, okvir, ki pa ga vendarle napolnimo ljudje s svojimi dejanji. Ko smo prenavljali področje zavarovanja, nismo mogli mimo tega, da so člani PZS planinska društva in ne posamezniki. PZS pa mora urejati članstvo tudi za vsakega posameznika. Zato je bilo treba poskrbeti za pravno podlago, tako da smo sedaj vsi hkratni člani PD in PZS. Šele ta rešitev omogoča, da se zdaj resneje pogovarjamo o tistih željah, ki jih ima del našega članstva, ko vzporeja našo in tujo članarino. Na drugi strani smo izpeljali racionalizacijo organov, saj smo zmanjšali število komisij in odborov. Vpeljali smo skrbnejše ravnanje s premoženjem (poleg opredmetenega sodijo sem tudi znanje, veščine, izkušnje, ugled, vse, kar se je izoblikovalo v 120 letih). V tem smislu je bil statut gotovo potreben prenove. Pri sami vsebini se ni preveč zatikalo, pač pa se je v ozadju čutil prepad med generacijami, užaljenost bivšega vodstva, čeprav se sam ne čutim odgovornega za to. Del nezadovoljnih ljudi, ki so slabo sprejemali novo vodstvo, je izkoristil slabosti demokracije in povzročil nesklepčnost, saj na skupščini v Kočevju ni prišlo niti do glasovanja o statutu. Sprejet je bil potem naslednje leto. Šlo je za merjenje moči, ki je vzelo pol leta časa in marsikomu tudi nekaj dobre volje.

Očitno je v merjenju moči potegnil krajši konec tudi Borut, ki sedaj ni več v vodstvu PZS. Morda pa je še čas, da se kaj spremeni, le predsednike društev bi bilo potrebno opozoriti , da morajo članstvo povprašati, kaj menijo o sedanjih potezah PZS in od UO PZS zahtevati odgovorno ravnanje. Ali pa so morda tudi tu samo člani brez hrbtenice.

Če je Borutu res kaj do PZS, ga prosim, da se obrne na predsednike društev in skupaj z njimi zastavi akcijo za korekcijo nepravilnih odločitev.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti