Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Drugi na SP v plezanju

Večer, Celjsko - Gordana Possnig: Celjski obraz - 23-letni Celjan Jernej Kruder se je nedavno s svetovnega prvenstva vrnil s srebrnim odličjem

Celje se je že od nekdaj ponašalo z vrhunskimi športniki in športnimi ekipami, ki so ime knežjega mesta ponesli po vsem svetu. Zadnji, ki se je vrnil z velikega tekmovanja z odličjem, je bil nedavno 23-letni Celjan Jernej Kruder, ki je na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu osvojil srebrno odličje. Še vedno v mislih premleva svoj največji uspeh v športni karieri, ob tem pa se spominja težkih trenutkov v pripravah na prvenstvo.
''Letošnjo sezono me je spremljala velika smola, saj sem si na prvi tekmi svetovnega pokala poškodoval ramo, poškodbi pa je sledila dolgotrajna rehabilitacija. Sledili so naporni treningi, ko me je občasno prijelo, da bi vse skupaj kar pustil. A močna volja in želja po nastopu sta me gnali do cilja in nastopa na prvenstvu, kjer sem dosegel tudi največji uspeh v dosedanji karieri," pravi drobni, a žilavi Celjan, ki je zaradi plezanja pustil šolo.

Plezanje je Jerneja vodilo do tega, da se je leta 1997 vpisal v plezalno šolo, kjer je hitro odkril svoj talent, ta pa je kmalu prerasel v strast. Ob tem je treba kot zanimivost dodati, da se s športnim plezanjem ukvarjata tudi sestri, mlajša, 17-letna Julija, ki je tudi nastopila na SP, in starejša Neža, ki študira na fakulteti za šport in najmlajše poučuje plezalnih veščin. ''Balvansko plezanje ni kakšen nov šport, se je pa začel razvijati, ko se je začelo razvijati športno plezanje. Razlika med njima je predvsem v tem, da je športno plezanje tako visoko, da se moraš pri plezanju v steni varovati z vrvjo, pri balvanskem plezanju pa se lahko zaradi nizkosti stene ali skale varuješ z blazinami. A tudi pri tem športu prihaja do poškodb, predvsem mišic in prstov,'' predstavlja javnosti šport mladenič, ki je še pred nekaj leti svoj talent razvijal sam, v zadnjem obdobju pa je začel vse bolj upoštevati nasvete reprezentančnega trenerja Romana Krajnika. Ob tem se je v pripravah na največja tekmovanja še bolj posvetil plezanju v skali.

Je član Športno-plezalnega kluba Celje, ki je del Planinskega društva Matica. Večji del trenira na domači steni, ki jo ima ob hiši, kjer živi, na Zadobrovi v Celju. Od novega leta dalje pa veliko časa preživi tudi na novi plezalni steni, ki so jo odprli v Verdu pri Vrhniki. Plezalni center uporabljajo zgolj reprezentanti, kar pomeni veliko pridobitev za plezalce, ki se lahko v miru in brez časovnim omejitev posvetijo treningom. Pri tem mu je veliko pomoč izkušeni trener Roman Krajnik, s katerim je izboljšal predvsem tehniko in moč.
Jernej ob tem še poudarja, da nikoli ni imel vzornika pri športu. ''Sam sebe sem imel vedno za vzornika v idealni podobi, da lahko odplezam dobro, ob tem pa globoko v sebi vem, da lahko to tudi storim,'' pravi Jernej, ki ga čaka še dolga športna pot. Po končani karieri se vidi kot postavljavca plezalnih sten v tujini, predvsem v Švici in Skandinaviji, saj ima s tem že izkušnje.

Gordana Possnig

''NEVERJETEN TALENT''
Roman Krajnik, trener: ''Jernej je nekoliko samosvoj fant, ki je tudi hiperaktiven. Takoj sem spoznal, da je neverjeten talent. Užitek mi je delati z njim. Mislim, da bo v balvanskem plezanju kraljeval še nekaj sezon.''
Eva Deban, prijateljica: ''Jernej je malo drugačen fant kot vsi ostali. Plezanje je zanj življenje. Tudi z družbo ob vsaki priložnosti pleza, predvsem v skalah.''

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti