Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sto žensk na Triglav - 2014

Slovenske novice: Tik pod Triglavom sneži, pohodnice vrha žal ne bodo osvojile Potekajo zadnje priprave na spust ...

12.09.2014 - S terena se javlja novinar Slovenskih novic Boštjan Fon:

08.50 - Nekaj minut čez 6. zjutraj je z Rudnega polja krenila kolona pohodnic v smeri Triglava. Hitrost hoje je zmerna in prilagojena razmeram. Pot je mokra, ozračje pa je mirno, brez padavin in dokaj stabilno. Trenutno so pohodnice na predelu pod Studorskim prevalom v smeri proti Vodnikovemu domu. Prihod do doma se pričakuje v eni uri.

10.35 - Naše pohodnice so se po polurnem počitku pri Vodnikovem domu zdaj odpravile na del poti do Konjskega prevala, kjer je križišče poti do doma Planika in Kredarice. Tam bo kratek postanek, nato sledi približno uro in 15 minut dolg vzpon do doma Planika, kjer je v okolici že belo kot v pravljici. Vreme se še vedno drži, nekdo nad nami nas potrpežljivo spremlja in čaka s padavinami, ki so napovedane za popoldanske ure. Trenutno je v koloni še 89 pohodnic, tri so se odločile, da je del poti do Vodnikovega doma zanje dovolj, zato bodo prenočile v koči in se bodo jutri z nami vrnile na Rudno polje.

13.38 - V tem trenutku sta Brane Žorž z GZS Ljubljana in dr. Jernej Arh pospremila zadnjo od naših pohodnic do Planike. Prej zapisani podatek, da so na Vodnikovem ostale tri pohodnice, ne drži, pravi je – dve.

Sicer pa razmere niso najboljše. Trenutno je okoli Planike nekaj centimetrov snega, pada leden dež, temperatura pa je od 2 do 3 stopinje Celzija. Ob 14. uri sledi sestanek spremljevalcev pohoda, na sestanku pa bo tekla beseda o razmerah. Že zdaj je treba poudariti, da tako velike skupine zaradi zagotavljanja varnosti po vsej verjetnosti ne bomo mogli popeljati do vrha vseh vrhov v Sloveniji.

Vremenske nevšečnosti, ki krojijo že celotno poletje, so dejansko zelo neugodne, zato bomo dekletom privoščili nekaj mirnega popoldanskega počitka, nato pa bomo poskušali izvedeti, kdo zna igrati na harmoniko, saj imajo eno v domu Planika. Dekleta so že povedala spremljevalcem pohoda, da če ne bodo utrujeni od vzpona na Triglav, bodo pa od plesa.

16.34 - V zadnji uri je ob domu Planika zapadlo dva centimetra snega. Vse poti do Triglava, ki bi jih lahko uporabili, so zametane s snegom in docela nevarne. Hkrati tudi sneži in niža se temperatura, to pa pomeni, da vrha danes zagotovo ne bomo osvojili. Obeti za jutri tudi niso najboljši, zato bomo iz doma Planika jutri krenili nazaj v dolino, poroča naš novinar s terena.

17.39 - Kljub temu da je že gotovo, da letošnja odprava naših pogumnih deklet ne bo prišla do Aljaževega stolpa, pa dobre volje ne zmanjka. Dekleta so, sicer v veliki premoči, izzvale spremljevalce pohoda na kepanje in priča smo bili pravi razigranosti, ki je trajala skoraj uro. Nekaj pohodnic je popoldne izkoristilo za krepčilni spanec, druge pa se pripravljajo na večerjo in čeprav okoli nas še vedno po malem sneži, je v domu Planika slišati obilico smeha ...

13. september 2014 ob 7.33

Čez približno pol ure se bo skupina odpravila proti dolini. Vremenske razmere bodo do Konjskega prevala popolnoma zimske. Spremljevalci pohoda so že od 5. ure zjutraj na zvezi z dežurnim meteorologom na Kredarici, hkrati so tudi sami šli pregledat teren za spust. Spuščanje so bo začelo počasi, tri ali štirje gorski reševalci bodo spredaj vlekli gaz, dekleta pa bodo varovana v največji mogoči meri.

Zadnji del poti se bo z Jezerc preusmeril na planino Konjščica, zato da bodo dekleta zadnji del poti, ko bodo že utrujena, namesto po gozdu opravila po cesti, ki povezuje Uskovnico z Rudnim poljem.

Potekajo zadnje priprave na spust, zato se bomo naslednjič s sliko in z nekaj podatki javili iz Vodnikovega doma.

Ob tem prosimo vse, ki čakajo dekleta doma, da čim manj pošiljajo SMS-sporočila ali jih kličejo. To naj opravijo okoli 11. ure, če je velika nuja, je sporočil naš novinar Boštjan Fon, ki je z njimi na poti.

9.33 - Pohodnice so se oglasile s fotografijami. Vsaj snega ni več.

9.20 - Glavnina pohodnic se trenutno nahaja v okolici Vodnikovega doma, kjer pa počitek ne bo prav dolg. Zaradi vremenskih razmer so se odločili, da krenejo proti Pokljuki prek Studorskega prevala, kjer rahlo rosi. Razmere za hojo so dokaj solidne, čeprav občasno pada ledeni dež, nam sporoča naš novinar Boštjan Fon.

10.10 - Naš novinar sicer ne poroča o soncu, je pa na fotografiji videti, kot da bi stoterico rahlo božalo, kajne?

10.54 - Glavnina pohodnic se v tem času že nahaja na Jezercih. Zadnje pohodnice so na Turnskem prevalu. Glede na to, da je dež delno ponehal, gre kolona v smeri Rudnega polja po prvotni poti. Le eno od pohodnic, ki jo mučijo težave s koleni, sta po oskrbi reševalec in zdravnik pospremila čez Konjščico do ceste.

...

S. N.


Slovenske novice - komentarji:

MYMOON 13. september 2014 ob 14:20 ja.. in sam nej še pol kdaj beremo tiste prav žaljive novice o neprimerno opremljenih čehih ipd. ... ko pa sami organizirajo tako neumnost

MYMOON 13. september 2014 ob 14:17
Pa kdo je tako pameten da v takem vremenu vlači na Triglav 100bab? Pa če bi bile vse izkušene ko je to prevelika skupina za vodit/pazit v takih razmerah. Sam nej se kiri kej zgodi, pol pa pa jokanje pa bentenje pa iskanje krivca pa sploh vse narobe. Oziroma ne bo, ker v takem tud reševanje ni mogoče - jutri pa ne bo več kaj za reševat. Mal sem črnogled ampak.. na vse je treba mislit ko organiziraš tak podvig. Triglav res ni najtežje dosegljiv vrh, je pa vsekakor spoštovanja vreden. Zmenjen datum gor al dol... v takem se za tako skupino prekliče/prestavi ker.. gora ni nora, nor je kdor gre (v takem) gor!
(Še Humar bi 2x premislil v takem vremenu... pa ga ni več!)

frankov 13. september 2014 ob 12:27 PRAVI TERMIN, ZA TAK POHOD ,BO NASLEDNJI TEDEN.

HenryM 13. september 2014 ob 10:44
Za napoved se je vedelo že nekaj dni prej in ni potrebno biti kak hud hribolazec, da ne bi znal presoditi, da je tem času (sredi septembra ob konstantno nizkih temperaturah in dolgih obdobjih dežja) vrh Triglav že 'zaprt' za neke masovne pohode. A očitno je treba upravičit ves sponzorski denar, si izplačat dnevnice in honorarje. Potem pa še zavestno rinit v težave in iz njih priti ven junak, heroj. Bolno!

Anonimen uporabnik 13. september 2014 ob 10:27 Niste normalni, v tem vremenu vlečete ženske na Triglav. Takrat pa ste se norčevali iz belgijskih skavtov.
Slika za %user

HenryM 13. september 2014 ob 10:07 Spet neke "junaške" zgodbe. Slovenija, pač.

3nkole 13. september 2014 ob 08:50
a to ne zna organizator mal pogledat vremensko napoved predno se v nekaj poda??????
 

12.09.2014


Objavljeno - 12.09.2014 ob 18:59, osveženo z novimi podatki - 13.09.2014 ob 07:39, 15:59 ...

 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti