Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrtna žrtev Jalovca

Slovenec (1934): 21 letni gimnazijski abiturijent Marjan Benedik

Ljubljana, 9. septembra. Danes, v nedeljo, je Jalovec zopet zahteval svojo žrtev. Mladi gimnazijski abiturijent Marjan Benedik, doma iz Stražišča pri Kranju, se je smrtno ponesrečil.
O tej hudi nesreči smo prejeli od turista, ki je bil neposredna priča strašne nesreče, to-le poročilo: Stražišče pri Kranju, 10. sept.
Benedik Marjan, abiturijent gimnazije, se je v družbi gdč. Zdenke Ažmanove in učit. abit. g. Željka Križnarja iz Kranja napotil v soboto v Tamar, kjer so prenočili. V nedeljo zjutraj ob pol 5 so krenili skozi Kulnar na vrh Jalovca. Pri povratku pa je na najbolj eksponiranem mestu Kulnarja Marjanu, ki je bil 20 m pred družbo, spodrsnilo. Padel je na hrbet. Klic prijatelja Križnarja, naj se posluži cepina, je bil že zaman, kajti z veliko brzino je Marjan drsel naprej in po 50 m obstal med snegom in skalo ter bil takoj mrtev. Takoj smo poslali po rešilno ekspedicijo.
Slučajno je bil v Tamarju Joža Čop, ki je takoj odhitel na lice mesta. Na žalost nima koča nobenih reševalnih pripomočkov, niti obvez ali dezinfekcijskih sredstev. K sreči je bila v Tamarju nosilnica gasilskega društva še izza nesreče gdč. Pavle Jesihove. G. Jožu Čopu je takoj priskočil na pomoč g. Slavko Gregorc, SPD Kamnik, na poti pa se jima je pridružil še g. Izidor Romano iz Zagreba, član HPD. Vsi trije so z velikim naporom spravili ponesrečenega Marjana do zadnjega snežišča. Ker ni bilo druge pomoči, so ga pustili na varnem mestu, odkoder ga bodo danes zjutraj (ponedeljek) prenesli v dolino.

Ljubljana, 10. septembra.
Dodatno k temu poročilu smo dobili od druge strani še to-le podatke:
Nesreča je tolikanj bolj tragična, ker je Benedik ravno na ta dan obhajal svoj rojstni dan. Tako so mu tudi planine poklonile svoje vezalo: večen pokoj in mir. Ko je Marjan padel, je skočil g. Križnar za njim in ga našel mrtvega. Medtem je Križnar zagledal tri turiste ne daleč od kraja nesreče, ki so na njegove klice takoj prihiteli na pomoč. Ko so videli nesrečno žrtev planin, se niso obotavljali niti za hip. Eden izmed njih je od hitel v Planico, da skliče reševalno ekspedicijo, drugi je ostal pri Križnarju in ponesrečencu, tretji pa, gdč. Celestina Arihova, je hotela pomagati Križnarjevi spremljevalki gdč. Ažmnovi, ki je medtem še vedno čakala zgoraj. Zavarovali sta se z vrvjo in se začeli spuščati navzdol. Arihovi pa je na snežišču spodrsnilo. Na krik obeh mladenk je Križnar s svojim spremljevalcem planil navzgor po snežišču in zgrabil za vrv. Nato je skočil v žleb, se z vso silo oprl ob vrv. Ažmanova in Arihova sta se zavalili na truplo pok. Benedika in se nobeni ni nič hdega zgodilo.

Pokojnega Benedilka bodo jutri, t. j. v ponedeljek popoldne ob 6 pokopali na farnem pokopališču v Stražišču. Z nesrečno družino, ki je tako nepričakovano izgubila ljubljenega sina, globoko sočustvujejo vsi.

Slovenec, 11. september 1934

11.09.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti