Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz življenja dr. Kugyja

Slovenec (1927): Dr. Kugy se je rodil l. 1858. in je po očetu koroški Nemec.

Svoja otroška leta je preživel večinoma v Trstu, odkoder je hodil na botanične in turistične izlete. Študiral je tržaško gimnazijo in pozneje, na Dunaju univerzo, kjer je l. 1882. promoviral za doktorja prava. Kmalu nato je do očetovi smrti prevzel vodstvo trgovskega podjetja, čigar vodja je še danes.

Navdušenje za botaniko in estetske lepote narave ga je v zgodnji mladosti privedlo na Kras in dalje na Gorenjsko in Koroško v družbi učenih mož kot slavn. Baumbacha, pesnika znanega »Zlatoroga« in botanikov Ktihnaua in Tomazinnija. Iskanje redkih cvetlic, s katerimi se ponaša naša zemlja, posebno neke vrste »Scabiosa Trenta« (v njegovi knjigi je pod naslovom Scabiosa Trenta klasično lepa izpoved navdušenega naravoslovca in obenem himna tej imaginarni kraljici cvetlic) – ga je privedlo v Trento in naprej po celi gigantski žagi Julijskih Alp, katerim je bil ostal vse življenje zvest posetnik.

Ogledoval si je vsako goro od vseh strani in prišel tudi v stike z našimi ljudmi, katerih drznost in kremeniti značaji so ga v veliki meri vzpodbujali in mu pomagali k zmagovitemu osvajanju vršacev. Vzgojil je celo vrsto najboljših vodnikov kakor Komaca, Tožbarja in druge. Umrlemu vodniku Komacu je v svoji knjigi postavil tako krasen spomenik, kakor do sedaj še noben tujec našemu preprostemu človeku. Zmagoviti osvajalec in propagator lepote naših Alp predava v okvirju T. K. »Skala« v Ljubljani v pondeljek ob 20 v veliki dvorani hotela Union iz svoje knjige Aus dem Leben eines Bergsteigers«. Vsi, ki cenijo delo tega velikega alpinista, so vabljeni! G. predavatelj nam bo pokazal tudi okoli 100 najlepših skioptičnih slik o Julijskih in zapadnih Alpah. Vstopnice se dobe v predprodaji v Matični knjigarni na Kongresnem trgu.

Slovenec, 24. april 1927

24.04.1927

dLib.si


Pripravil: France Malešič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti