Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.01.2000

V Cortini Jerala četrta

Po neuspeli drugi letošnji tekmi za svetovni pokal v Pitztalu, kjer se je podrlo po ledenega stolpa, so se ta vikend plezalci pomerili v Cortini - na t. i. lednih boulderjih, izredno previsnih lednih strukturah visokih le nekaj metrov. Žal tokrat naši tekmovalci niso ponovili odličnih lanskih rezultatov, ko je Aljaž Anderle zasedel drugo mesto, Čar šesto in Švab deveto. Letos se je v polfinale uvrstil samo Anderle in na koncu zasedel 14. mesto. Rezultati, moški: 1. Gadd (Kan), 2. du Lac (Fra), 3. Lombard (Fra); ženske: 1. Csizmazia (Kan), 2. Dimai (Ita), 3. Kiss (Madž.), 4. Jerala (Slo).

T. J.

Obvestila
V okviru spoznavnega družabnega srečanja z britanskimi alpinisti v gostiču Martin v Kranjski Gori, bo imel Silvo Karo predavanje ob diapozitivih o Patagoniji. Srečanje se prične ob 19.uri. Vabljeni vsi, ki jih to zanima.
V soboto 12.2. pripravlja AO Bohinj že sedmo tekmovanje v lednem plezanju. Plezalci bodo tekmovali v hitrostnem plezanju na zaledenelem slapu Pod skalco. Predhodne prijave in informacije so možne pri: Andreju Pikonu (tel.:041 234 891) in Martinu Šolarju (tel.:0609 627 891).
PZVI in AO Bovec organizirajo v času 10.-13.2. na območju Mangarta zimski nadaljevalni alpinistični tečaj. Prijave je potrebno poslati do 31.1. na PZS. Informacije Robi Rot (065 89 721).

T. J.

Odprave 2000
Komisija za odprave pri PZS razpisuje udeležbo na dveh oz. treh odpravah v Himalajo. Prva odprava se bo jeseni 2000 odpravila v skupino Janak Himal severno od Kangčendzenge. Cilji bodo vrhovi v grebenu Drohmo (6700 - 6900 m), stranski vrh Džongsanga (7450 m) in ob morebitnem dovoljenju še neosvojeni Janak (7090 m). Odprava bo trajala septembra in oktobra (60 dni), razpis pa velja za vodjo, zdravnika in osem pespektivnih alpinistov.
Druga, prav tako jesenska odprava (1.9.-15.11) pa ima cilj preplezati novo smer v vzhodni steni Makaluja (iz Tibeta). Razpis velja za vodjo, zdravnika in deset vrhunskih alpinistov. Rok za obe prijavi je 28.2.
KOTG pri PZS načrtuje za pomlad 2001 tehnično, organizacijsko in finančno izredno zahtevno odpravo v vzhodno ostenje tretje gore sveta, Kančendzenge (8598 m). Ciljev bo več, od direktne smeri v vzhodni steni, vzpon na neosvojeni 7500 m visoki Zemu Kang v JV grebenu, do klasičnega vzpona po vzhodnem razu in severnem grebenu. Rok za orientacijsko prijavo je 15.03.2000.
Pri vseh prijavah mora biti priložen osebni list in seznam najboljših vzponov zadnjih let.
AO Tržič organizira meddruštveno odpravo v gorovje Tien Šan v času 25.7.-25.8.2000. Glavna cilja sta plezanje in smučanje iz Pik Pobedi (7495 m) in Han Tengrija (6995 m). Informacije in prijave: Iztok Tomazin, Pot na Močila 21, tel.:041 710 701.

T. J.

Športno plezanje
Matjaž Jeran (AO Matica, Citywall je v zadnjem času opravil nekaj dobrih vzponov. V Vipavski Beli je preplezal smeri Hči naslade (8b), Čaj ob petih (8a+) in Mašo sprave (8a), v Ospu pa smer Fantastic Voyage (8a+). V Paklenici je v drugem poizkusu uspel v kratki smeri Funky shit (7c+), opravil pa je tudi z nekaj daljšimi smermi. V Anića Kuku je preplezal Velebitaško in Kaurismakis Mistake (7a+/6c, 350 m, NP) Na turneji po španskih plezališčih je uspel v Selli in Gandiji na pogled preplezati smer Sugar Glass (7c+) in še tri smeri z oceno 7c.

T. J.

Bubu nadaljuje
Po izrednih vzponih na pogled, se je Bubu sedaj dosledno lotil še plezanja brez zank na lednih orodjih, kar se letos upošteva tudi na Svetovnem pokalu v lednem plezanju. Na ta način je pred kratkim opremil in v prvem poizkusu preplezal novo smer v dolini Cogne desno od smeri X-files. 45 m visoko smer je imenoval Twin peaks in jo ocenil z M9. Kmalu zatem se je še enkrat lotil sosednje X-files, ki spada med najtežje smeri na svetu in jo tudi (še enkrat) preplezal, tokrat brez zank. S tem je dal dober odgovor plezalcem, ki trdijo, da se težkih smeri ne da preplezati brez zank.

T. J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti