Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.12.1999

Martina Čufar šesta na SP

Birmingham - Najboljša slovenska plezalka Martina Čufar je odlično tekmovala na SP v Angliji. kjer je dodala piko na i izjemno uspešni sezoni. Potem ko je v četrtfinalu dosegla četrti rezultat, v polfinalu pa je poleg Francozinje Liv Sansoz (najboljša je bila tudi v finalu), Belgijke Muriel Sarkany (2.) in Američanke Jelene Ovčinikove (3.) edina preplezala do vrha smeri, je v včerajšnjem finalu zasedla 6. mesto.
"Bila sem sproščena, a smer mi ni odgovarjala. bila je zelo previsna in hitro so mi pohajale moči. Kljub temu sem zelo zadovoljna," je povedala Mojstrančanka.
Selektor slovenske reprezentance Tomo Česen pa je ocenil: "Poleg Martine bi pohvalil še Evo Tušar in Tomaža Valjavca. Urhu Čehovinu je za las spodletela uvrstitev v polfinale, drugi naši so plezali malce pod pričakovanji."
Tomaž Valjavec (21.) in Eva Tušar (14.) sta se uvrstila v polfinale, Aljoša Grom, Jure Golob, Urh Čehovin, Franci Jensterle, Katarina Štremfelj, Nastja Guzzi in Saša Truden pa so med 86 plezalci in 72 plezalkami iz 34 držav izpadli v četrtfinalu.

Š. U.

Mladinci - odlično
Za slovenskimi mladimi športnimi plezalci je doslej najuspešnejša sezona, ki so jo v celoti podredili nastopu na Svetovnem mladinskem prvenstvu V Italiji so tako septembra dosegli naziv svetovnih mladinskih prvakov v težavnosti. Tekmovanja za evropski mladinski pokal so odlično pričeli v Imstu, kjer so povedli pred Francijo. Utrujeni iz priprav na svetovno prvenstvo so v Bernu ter kasneje v Albertvillu nekoliko slabše zaključili nastope. Na zadnjo tekmo v Amsterdam so se podali s težko nalogo ubranitve evropskega mladinskega. pokala, saj so bili seštevki točk v prid Avstriji in Franciji. Z dvema zlatima, tremi srebrnimi ter z bronastim odličjem jim je to to povsem uspelo in so v konkurenci preko 200 plezalcev iz 18 držav, četrtič zapored slavili zmago v skupnem seštevku. Sledili sta Avstrija in Francija. Zlati pokal sta si priborili Natalija Gros in Katarina Štremfelj, srebrnega Tomaž Valjavec, bronastega pa Eva Tušar in Nastja Guzzi. Mladi plezalci so letos večkrat dokazali, da sodijo v sam svetovni vrh in so s člani na čelu zaključili najuspešnejšo sezono doslej. Odlične dosežke so dosegli s podporo Pivovarne Laško, Lapisa ter Iglu športa, ki se jim iskreno zahvaljujejo za cenjeno pomoč.
Rezultati zaključne tekme v Amsterdamu: Dečki letnik 80/81: 1..Francois Auclair (FRA),6. Boštjan Potočnik,17. Primož Žitnik. Deklice 80/81:1. Katarina Štremfelj, 2. Eva Tušar, 4. Saša Truden. Dečki letnik 82/83: 1.Tomaž Valjavec, 2. Anže Štremfelj, 10. Blaž Rant. Deklice 82/83:1. Barbara Bacher (AUT), 3. Jana Oman, 4. Nastja Guzzi, 10. Lučka Franko. Dečki letnik 84/85:1. Roman Felix (SUI), 6.Andrej Trošt. Deklice 84/85: 1. Katarzyna Dlugosz, 2. Natalija Gros, 6.Eva Finžgar, 8. Katja Vidmar.

Vzponi v Mehiki
Mini odprava AO Kozjak se je pred dnevi vrnila iz Mehike, kamor so pot nadaljevali po uspešnih vzponih v ZDA. O vzponih v El Capitanu; ženski ponovitvi (Rojs - Voglar) Nosa in vzponu v smeri Free Rider (Grmovšek - Sotelšek), smo že poročali. Veliko dobrih vzponov pa so opravili tudi v Mehiki, kjer so v glavnem plezali v področju El Potrero Chico. Gre za novejše plezalno področje s smermi dolgimi do 550 m in opremljenimi s svedrovci.Andrej Grmovšek in Tanja Rojs sta izmed daljših smeri preplezala The Yenkee Clipper(5.12,ostalo 5.10 450 m ) Andrej N.P., Tanja 1× A0. Preplezala sta tudi tamkajšnjo najdaljšo smer El Sendero Luminoso, (5.12+, 550 m, Andrej NP)..S konstantnimi težavami med 5.12a in 5.12 d.V previsni steni Outrige Wall, ki spominja na Mišjo peč, sta preplezala tamkajšnjo najtežjo smer Time for Livin', (5.13-, 150m, po raztežajih 12a,12a,12b,12c,13a,12d). Andreju je vzpon na pogled uspel v prvih petih raztežajih, zadnjega pa je preplezal v drugem poiskusu.Andrej Sotelšek in Aleksandra Voglar sta v steni El Tora preplezala Land of the Free (5.12-, 350m). Plezala sta izmenično, pri čemer je Andrej najtežji raztežaj preplezal na pogled, Aleksandra pa ga je prav tako ponovila v vodstvu. Vsi štirje so ponovili še smeri Space Boyz (5.10+, 350m) in El Sendero Diablo, (5.11, 150m).
Po Grmovškovem mnenju so ocene v omenjenih smereh sicer malo previsoke v primerjavi z našimi,. vseeno pa gre za odlične vzpone v za Slovencem dosedaj neznanem področju.

T. J.

Nova "Plezališča Slovenije"
Pri založbi Sidarta je izšel novi plezalni vodnik po slovenskih plezališčih. Novi vodnik obsega 380 strani in opisuje 70 (prej 38) plezalnih področij Slovenije med katerimi je tudi nekaj višjih sten kot so Martinj turn, Zadnjiški ozebnik in Klemenča peč. Vodnik zajema vse do pred enega tedna preplezane smeri, katere so vrisane v nove risbe Danila Cedilnika. Vodnik bo v knjigarnah od 15.decembra, možno pa ga je še naročiti po tel: 061-161-34-73 ali po e-pošti office@sidarta.si. Polovico denarja od oglaševanja je namenjenega nakupu novih nerjavečih svedrovcev in sidrišč.

T. J.

Lastovičji let
Izšla je monografija s fotografijami Mateja Mejovška in besedilom Igorja Škamperleta. Na 180 straneh iz kvalitetnega papirja in 200 fotografijah se lahko podamo v svet plezanja v skali, ledu in snegu. Monografija je vsekakor sad mnogih let dela, neštetih poslikanih filmih, pretehtanih veliko zgodbah. Tudi zato je ta odlično izdelana knjiga vsekakor nuja za vse, ki jim narava, pustolovščina in želja po neznanem niso tuji.

T. J.
 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti