Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.11.1999

Dobri vzponi v Alpah

V preteklih letih se je izkazalo, da se v Zahodnih Alpah mnogokrat pojavijo ugodne razmere za plezanje lednih smeri izven koledarske zime. Tako so najugodnejši meseci poleg pomladi, tudi oktober in november. Letos razmere jeseni niso idealne, plezati pa se vseeno da. Pred dnevi sta se tako iz Chamonixa vrnila Uroš Samec in Jernej Breščak. Zaradi majhne količine ledu v stenah sta se odločila za klasične in popularne smeri, ki so izgledale kar v redu. Za začetek sta opravila z najtežjo; Rebuffat-Terray (V/5, M, 500 m) v Aig. du Pelerins, ki je zahtevala precej kombiniranega plezanja. Po nekaj dnevih počitka sta se odpravila na Aig.du Midi. Tam sta prvi dan opravila z ozebnikom Chere v Trianglu (III/4, 350 m) in kaskadami Cosmiques (III/5, 200 m), drugi dan pa sta preplezala že v rahlem sneženju še Superkoluar z direktnim vstopom (III/5+, 400 m) v Mt. Blanc du Taculu. Obisk Alp so jima omogočili BTC, avtokleparstvo Štojs, ISKRA INVEST in Fitnes Ziherlova.

T. J.

Vzponi kranjskih športnih plezalcev
Kranjski športni plezalci so bili v zadnjem času precej aktivni in nabralo se je lepo število vzponov. V vedno bolj popularnih Bitnjah je Luka Zazvonil (Vrh, Samsara, Volvo-Lekše) najprej preplezal smer Naš Tito (8a+) nato pa še Živela Slovenija (8a+) in novo smer Mene iščeš sonce, za katero predlaga oceno 8b. Poleg tega je podaljšal do vrha stene smer Grizli in jo ocenil z 8a+. V istem plezališču je Blaž Zazvonil preplezal 1.del Grizlija (7c+), sestra Lara pa je uspela v Lepotici (7a+). V Grizliju je uspel tudi Jure Bobnar. Nedaleč stran, v Bohinjski Beli pa je Luka opravil tretji vzpon v Ujetnikih preteklosti (8b+), nato pa preplezal novo smer Simfonija (7a+), Jure pa je opravil s smerema Ekosistem (8a) in Ženska za nagrado (8a). V Vipavski Beli je Luka opravil tretji vzpon v Pitbulu (8a) in drugi vzpon v smeri Več kot spijemo…, za katero predlaga oceno 8b/b+, Jure je opravil z mašo sprave (8a), Blaž pa je uspel v smeri Sun Ra (7c) in v drugem poskusu še v Sivo zelenem nezaupanju (7c), ki ga je splezal tudi Robert Mihajl. V Retovju je Luka v drugem poskusu splezal Brdavsa (8a/a+), Blaž v tretjem poskusu Zadah suhih šljiva (7b), Robert Wcat (7c) in Jazz balet (7b+), Jure pa Brdavsa (8a/a+) in Pokraculjo (8a). Jure je kasneje v Mišji peči splezal še Strta srca (8a+), Corto (8a), Hugota in 1.del Nočne kronike (oboje 7c/c+), Luka pa je uspel v Popaju (8a+).

T. D. B.


Nov velik uspeh slovenskega alpinizma v Himalaji
Prek 2000 m visoke stene v alpskem slogu

Prek SS na Gyachung Kang prva splezala P. Mežnar in T. Jakofčič, dan za tem še A. Štremfelj, M. Prezelj, M. Čar in M. Jošt

Pred nekaj dnevi se je v domovino iz Nepala in Tibeta, po dveh mesecih vrnila naša osrednja himalajska alpinistična odprava. Devet članska odprava je delovala na do sedaj skoraj povsem neraziskanem področju med Everestom in Čo Ojem. Najvišja gora področja, Gjachung Kang (7952 m) je bila s svojo 2000 m visoko severno steno tudi glavni cilj. Odprava je bila zasnovana kot t. i. »multipeak« odprava, kar pomeni, da plezalci v sklopu aklimatizacije plezajo še na druge nižje okoliške vrhove.

Alpinisti so prišli v bazni tabor na višini 5600 m 3. oktobra in po nekaj dnevih urejanja prostora začeli s prvimi vzponi.

6. in 7. oktobra se je vseh osem alpinistov povzpelo v dveh skupinah na 6700 m visok, do tedaj še neosvojen vrh in ga poimenovali Zero peak. Po dnevu počitka so se odpravili pod ostenje Siguang Rija, kjer so preplezali pet prvenstvenih smeri. Janko Meglič (AO Tržič) in Blaž Navršnik (AO TAM) sta zjutraj 10.10. vstopila v severno steno Siguang Ri Šar (6998 m). Navršnik se je 200 m pod vrhom zaradi hudega mraza obrnil in sestopil na južno stran, Meglič je sam dosegel do tedaj prav tako še neosvojen vrh in še isti dan sestopil na južno stran. Marko Prezelj (AO Kamnik) in Andrej Štremfelj (AO Kranj) sta isti dan preplezala steno bolj desno in postavila šotor na sedlu (6500 m) med Siguang Rijem in Ri Šarom. Tja so zvečer po novi smeri priplezali tudi Matic Jošt (AO Celje), Marko Čar (AO Žiri, Red Bull), Peter Mežnar (AO Tolmin ) in Tomaž Jakofčič (AAO, Dumo). Vseh šest se je po viharni noči naslednji dan povzpelo na vrh Siguang Rija (7309 m) in vrnilo nazaj na sedlo. Štremfelj, Prezelj in Čar so se naslednji dan preko južnih pobočij povzpeli še na Siguang Ri Šar, ostali trije pa so sestopili v bazo. Po teh vzponih se je razpoloženje dvignilo, aklimatizacija je bila končana in v igri je bil glavni cilj.

Žal je šestdeset urno neprekinjeno sneženje v naslednjih dneh ter velika nevarnost plazov odložilo načrte za nekaj časa. Zaradi bližajočega predvidenega odhoda so se alpinisti, kljub še vedno močnem vetru proti koncu meseca odločili za končni poskus. Prva naveza se je zaradi zdravstvenih težav morala obrniti že v pomožni bazi tako, da so prvi vstopili v steno 28.10. Navršnik, Meglič, Mežnar in Jakofčič ter prvič bivakirali na snežnem razu na višini 6800 m. Zaradi močnega vetra naslednji dan niso nadaljevali s plezanjem. 30.10.sta se po še eni viharni noči Navršnik in Meglič odločila za sestop, Mežnar in Jakofčič pa sta preko najtežjega dela stene do noči priplezala do višine 7500 m kjer sta prespala. Naslednji dan sta zaradi mraza začela plezati šele ob 12.uri in pozno popoldan zaključila Slovensko smer (VI/4, 2000 m) na vrhu Gjačung Kanga. Dan za njima so se na vrh po treh dneh plezanja povzpeli še vodja odprave Andrej Štremfelj, Marko Prezelj, Marko Čar in Matic Jošt. Vseh šest je 1. novembra sestopilo po novi varianti. Ob koncu dneva se je v vznožju stene zgodila nesreča, ki pa se je srečno končala. Peter Mežnar je zdrsnil pri plezanju čez krajno zev in pri tem utrpel hujši pretres možganov. Ob pomoči dr. Žareta Guzeja je kljub temu naslednji dan dosegel bazni tabor.

Odprava je ob za ta čas precej slabem vremenu, zapletih s transportom in satelitskim telefonom, vsekakor pokazala obilico volje in potrpežljivosti, kar se je na koncu obrestovalo. Prvenstveni vzpon v alpskem stilu, preko do tedaj še nedotaknjene severne stene Gjačung Kanga sodi skupaj z južno steno Daulagirija za največji dosežek leta 1999 v Himalaji. Vemo pa, da Himalaja s svojimi visokimi gorami in stenami že od nekdaj velja za glavno »igrišče« svetovnega alpinizma.

Tina Di Batista

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti