Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.11.1999

Vrnitev odprave Gjačung Kang '99

V torek 16.t.m. se bo ob 11.35. na Brnik vrnila uspešna slovenska alpinistična odprava na 7952 metrov visoki Gjačung Kang. Odprava je kljub izredno slabemu vremenu vztrajala in uresničila že dolgoletni načrt prvič priplezati na goro iz severne Tibetanske smeri. To se je najprej 31.10 posrečilo Petru Mežnarju in Tomažu Jakofčiču, dva dni kasneje pa še vodji odprave Andreju Štremflju ter Marku Prezlju, Maticu Joštu in Marku Čaru. Ob južni steni Daulagirija je to prav gotovo največji himalajski dosežek v tej sezoni. Takoj po prihodu, okoli 12. ure, bo v dvorani letališča še tiskovna konferenca.

Odlikovanje
Predsednik Republike Slovenije je odlikoval Vlasta Kopača, častnega predsednika PZS, predvojnega alpinista in povojnega organizatorja planinstva z najvišjim državnim odlikovanjem.

Literatura
O nobenem športu ni toliko knjig kot o alpinizmu, o nobenem gorstvu toliko kot o Himalaji in o nobeni gori toliko kot o Everestu. Pred kratkim je PZS izdala Lotosov cvet, dramo Marijana Krišlja o Slovencih na najvišji gori sveta, te dni tržiška založba Učila izdaja knjigo Everest - gora brez milosti, ki jo je za National Geographic napisal B. Coburn, morda pa se bo kdo odločil prevesti tudi katero od Messnerjevih knjig, ki se filozofsko poglabljajo v alpinizem.

Koledar Alpinizem 2000
Pri PZS je na voljo koledar, ki poleg lepih fotografij Ama Dablama, Nuptseja, Daulagirija, Everesta, El Capitana, Antarktike in drugih prinaša popoln pregled slovenskega alpinizma po svetu v zadnjih nekaj letih. Poleg gora so predstavljeni vsi vodilni slovenski alpinisti, s Tomažem Humarjem na čelu.

T. Š.

Prvenstvene smeri v naših gorah
Klemen Mali in Marko Prezelj (oba AO Kamnik) sta v Martin turnu preplezala že lani navrtano smer Naj mašinca zagodi, ki poteka desno od smeri Obuti maček. Smer je dolga tri raztežaje, ki sta jih ocenila z VIII-, VII+ in VII+/VIII-. Klemen je potem z Robertom Poličnikom (AO Kamnik) v Skuti (v vpadnici Mekinjskega stolpa) preplezal prav tako novo smer Joška je njen svet, dolgo 6 raztežajev ter težko VIII-, A0. Spust je možen z dvojno 60 m vrvjo. V Brani pa sta Klemen in Aleš Koželj (AO Kamnik) preplezala 210 m dolgo smer Zate Pubi (VI+, A1), v spomin na Janka Plevela-Pubija.

V južni steni Staničevega vrha pa sta prvenstveno smer Šepetanje (VI-/4-5) začrtala Suzana in Viktor Relja (AO Kranj). Smer poteka v odlični skali preko plošč, dolga je 160 m in je v celoti opremljena tako, da dodatna varovala niso potrebna.

V Mali Rinki pa je Franci Horvat z Rokom Dečmanon in Binetom Javernikom preplezal novo smer El Condor passa (IV+/III-IV, AO, 180 m). Smer poteka med Tečajniško in Dušanovim stebrom, nad gredino kjer se omenjeni smeri združita, pa nova zavije čez plošče (AO) v desno.

Iz Tržiškega konca
Aljaž Anderle (Mammut) in Klemen Premrl (Salewa) sta v poletnem času prosto ponovila kar nekaj smeri. V Beli peči nad Tržičem sta opravila 1. prosto ponovitev Jožkovega stebra, ki sta ga opremila s 21 novimi svedrovci, težave v štirih raztežajih pa ocenila z VIII, V, VII+ in VII. V Koglu sta splezala Kamniško smer (VII, 250 m), Smer Marije pomočnice (VIII-, 250 m) in Rumeno zajedo (VII, 100 m), Aljaž pa je na pogled prosto ponovil tudi Amonit (VIII-, 250 m). Odpravila sta se tudi v Paklenico, kjer sta splezala Šubaro (VII+, 300 m) in Funkcijo (VII-, 300 m).

T.D.B

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti