Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.11.1999

Odprava na Gjačung Kang

Goro preplezali po severni steni
Katmandu - V Nepal se je že vrnila uspešna slovenska odprava na Gjačung Kang. S tibetanske strani še nepreplezani - in sploh še neraziskani 7952 m visoki vrh - so dosegli v dveh navezah.

Peter Mežnar, Tomaž Jakofčič, Blaž Navršnik in Janko Meglič so zapustili bazo 27. oktobra, naslednji dan vstopili v steno in bivakirali 6800 m visoko. Tam jih je slabo vrem,e zadržalo še en dan, nakar sta Navršnik in Meglič sestopila, preostala dva pa sta plezala naprej in spet biovakirala 7500 m visoko. Nalsednji dan, 31. oktobra, sta Mežnar in Jakofčič dosegla vrh in nato sestopila nazaj do bivaka. Dan za tem sta se spustila do vznožja, kjer sta morala spet bivakirati, ker v noči in viharnem vremenu nista našla izhodiščnega tabora. pri tem sta nekoliko pozebla, Peter Mežnar pa se je pri padcu v razpoko še rahlo poškodoval. V bazo sta se vrnila 2. novembra.

Druga skupina - vodja Andrej Štremfelj, Marko Prezelj, Matic Jošt in Marko Čar - je ves čas ostala neokrnjena. Vstopili so na istem mestu in prav tako plezali na alpski način kot predhodniki, bivakirali na 6800 m in 7500 m ter dosegli vrh 1. t.m. Še isti dan so se vrnili v izhodiščni tabor pod steno.

Dobro pripravljena odprava je končno uresničila dolgoletno slovensko željo - preplezati goro po njeni najtežji, to je severni steni. Spomladi sta pristop do gore raziskala Andrej Štremfelj in Marko Čar, nerazrešena uganka stene pa je počakala našo odpravo, ki se ji je, kljub slabemu vremenu, vztrajanje obrestovalo.

Odprava bo uredila opremo v Katmanduju in se skušala vrniti prej, kot je imela vnačrtu, vse pa bo odvisno od zasedenosti letal.

T. Š.

Šola plezanja
Andrej Kokalj organizira tečaj športnega plezanja za začetnike (zaželjena starost nad 18 let). Pričetek bo v torek 9.11. ob 18.uri v telovadnici Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu.

Srečanje alpinistov veteranov
Sredi oktobra se je na Erjavčevi koči na Vršiču zbralo 58 izmed 60 povabljenih alpinistov in alpinistk, najstarejši med njimi je štel 88 let, najmlajši pa 53 let. Na družabnem večeru, kjer so obujali spomine na bogata gorniška doživetja je zbrane zabaval pevski zbor iz Kranjske Gore pod vodstvom Daneta Škrla, predsednik organizacijskega odbora Dare Dolar je jubilantom podelil knjige Zvonka Požgaja Ama Dablam, nato pa je Jože Mihelič ob diapozitivih predstavil Triglavski narodni park

Štajerki čez Nos
Dobre novice prihajajo iz Yosemitov, kjer sta Tanja Rojs in Aleksandra Voglar najprej za »ogrevanje« v El Capitanu splezali East buttress (5.10., A1, 13 raztežajev) ter v Washington Columnu South face (5.9., A2, 6 raztežajev), v obeh smereh sta bili dva dni. Kot glavni cilj sta si izbrali znano tehnično smer v El Capitanu The Nose (5.9.,A2), kjer sta za 33 raztežajev potrebovali pet dni. V isti steni sta Andrej Grmovšek in Andrej Sotelšek želela prosto ponoviti varianto smeri Salathe, Free Raider, vendar jima je to uspelo le v prvih 22 raztežajih, triindvajseti (5.12.d) pa je bil pretrd oreh. Na vrh tisočmeterske stene sta izplezala četrti dan. Sotelšek je pred tem z različnima soplezalcema splezal Regular North face (5.11.c, 8 raztežajev) v Rostrumu in Astroman (5.11.c., 11 raztežajev) v Washington Columnu. Odprava se je nato podala v toplejše kraje Kalifornijskega zaliva v Mehiki, kjer sta Andrej G. in Tanja v steni El Trona Blanca preplezala Pan American Route (5.11, A0, 400 m), Aleksandra in drugi Andrej pa sta plezala športne smeri težke do 5.11.

Novice iz Francije
V Chamonixu se je te dni mudil Erik Švab, ki je za začetek v navezi z Marie-Pierre in Philippom Dufrene v grebenu Cosmiqa v Aig. du Midi splezal ledeni slap Cascade du Cosmiques (III/5,200 m). S Philippom sta se nato podala na severno stran chamoniskih Igel, kjer sta v Aig. Du Pelerins ponovila znano kombinirano smer Rebuffat-Terray (V/5, 550 m). To je bila edina smer v Iglah, kjer so bile razmere kolikor toliko dobre, čeprav sta tudi tu v zadnjih dveh raztežajih imela več opravka z skalo kot z ledom. V dolini Arve pa sta se plezalca v steni Balme lotila še športne smeri Realitee non ordinarie (7a+, 6b+ obv., 200 m), v kateri je Švab plezal do 7a+ na pogled.
Septembra pa sta Chamonix obiskala tudi Matic Redelonghi in Petra Frelih (oba AO Rašica), ki sta v gorski skupini Aig. Rouges v Chapelle de la Gliere splezala Arete sud (IV+, 400 m).

T. D. B.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti