Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.11.1999

Štajerci v Ameriki

Dobre novice prihajajo iz Yosemitov, kjer sta Tanja Rojs in Aleksandra Voglar najprej za »ogrevanje« v El Capitanu splezali East buttress (5.10., A1, 13 raztežajev) ter v Washington Columnu South face (5.9., A2, 6 raztežajev), v obeh smereh sta bili dva dni. Kot glavni cilj sta si izbrali znano tehnično smer v El Capitanu The Nose (5.9.,A2), kjer sta za 33 raztežajev potrebovali pet dni. V isti steni sta Andrej Grmovšek in Andrej Sotelšek želela prosto ponoviti varianto smeri Salathe, Free Raider, vendar jima je to uspelo le v prvih 22 raztežajih, triindvajseti (5.12.d) pa je bil pretrd oreh. Na vrh tisoč metrske stene sta izplezala četrti dan. Sotelšek je pred tem z različnima soplezalcema splezal Regular North face (5.11.c, 8 raztežajev) v Rostrumu in Astroman (5.11.c., 11 raztežajev) v Washington Columnu.
Odprava se je nato podala v toplejše kraje Kalifornijskega zaliva v Mehiki, kjer sta Andrej G. in Tanja v steni El Trona Blanca preplezala Pan American Route (5.11, A0, 400 m), Aleksandra in drugi Andrej pa sta plezala športne smeri težke do 5.11.

Iz Francije
V Chamonixu se je te dni mudil Erik Švab, ki je za začetek v navezi z Marie-Pierre in Philippom Dufrene v grebenu Cosmiq v Aig. du Midi splezal ledeni slap Cascade du Cosmiques (III/5,200 m). S Philippom sta se nato podala na severno stran šamoniških Igel, kjer sta v Aig. Du Pelerins ponovila znano kombinirano smer Rebuffat-Terray (V/5, 550 m). To je bila edina smer v Iglah, kjer so bile razmere kolikor toliko dobre, čeprav sta tudi tu v zadnjih dveh raztežajih imela več opravka z skalo kot z ledom. V dolini Arve pa sta se plezalca v steni Balme lotila še športne smeri Realitee non ordinarie (7a+, 6b+ obvezno, 200 m), v kateri je Švab plezal do 7a+ na pogled.
Septembra pa sta Chamonix obiskala tudi Matic Redelonghi in Petra Frelih (oba AO Rašica), ki sta v gorski skupini Aig. Rouges v Chapelle de la Gliere splezala Arete sud (IV+, 400 m).

Iz Tržiškega konca
Aljaž Anderle (Mammut) in Klemen Premrl (Salewa) sta v poletnem času prosto ponovila kar nekaj smeri. V Beli peči nad Tržičem sta opravila 1. prosto ponovitev Jožkovega stebra, ki sta ga opremila s 21 novimi svedrovci, težave v štirih raztežajih pa ocenila z VIII, V, VII+ in VII. V Koglu sta splezala Kamniško smer (VII, 250 m), Smer Marije pomočnice (VIII-, 250 m) in Rumeno zajedo (VII, 100 m), Aljaž pa je na pogled prosto ponovil tudi Amonit (VIII-, 250 m). Odpravila sta se tudi v Paklenico, kjer sta splezala Šubaro (VII+, 300 m) in Funkcijo (VII-, 300 m).

Vzponi kranjskih športnih plezalcev
Poleti so mladi športni plezalci veliko plezali po slovenski plezališčih. V vedno bolj popularnih Bitnjah je Luka Zazvonil (Vrh, Samsara, Volvo-Lekše) najprej preplezal smer Naš Tito (8a+) nato pa še Živela Slovenija (8a+) in novo smer Mene iščeš sonce, za katero predlaga oceno 8b. Poleg tega je podaljšal do vrha stene smer Grizli in jo ocenil z 8a+. V istem plezališču je Blaž Zazvonil preplezal prvi del Grizlija (7c+), sestra Lara pa je uspela v Lepotici (7a+). V Grizliju je uspel tudi Jure Bobnar. Nedaleč stran, v Bohinjski Beli pa je Luka opravil tretji vzpon v Ujetnikih preteklosti (8b+), nato pa preplezal novo smer Simfonija (7a+), Jure pa je opravil s smerema Ekosistem (8a) in Ženska za nagrado (8a). V Vipavski Beli je Luka opravil tretji vzpon v Pitbulu (8a) in drugi vzpon v smeri Več kot spijemo…, za katero predlaga oceno 8b/b+, Jure je opravil z mašo sprave (8a), Blaž pa je uspel v smeri Sun Ra (7c) in v drugem poskusu še v Sivo zelenem nezaupanju (7c), ki ga je splezal tudi Robert Mihajl. V Retovju je Luka v drugem poskusu splezal Brdavsa (8a/a+), Blaž v tretjem poskusu Zadah suhih šljiva (7b), Robert Wcat (7c) in Jazz balet (7b+), Jure pa Brdavsa (8a/a+) in Pokraculjo (8a). Jure je kasneje v Mišji peči splezal še Strta srca (8a+), Corto (8a), Hugota in prvi del Nočne kronike (oboje 7c/c+), Luka pa je uspel v Popaju (8a+).

Obvestila
Andrej Kokalj organizira tečaj športnega plezanja za začetnike (zaželena starost nad 18 let). Začel se bo v torek 9.11. ob 18.uri v telovadnici Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu.

Z alpinistično in športno plezalno šolo pa 4.11. začenja Alpinistični odsek Domžale. Zbor bo ob 20. uri v prostorih PD na Kopališki 4 v Domžalah.

T. D. B.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti