Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prenovljena in povečana Prešernova koča na Stolu

Železar (1984): Prvo soboto v avgustu smo planinci Planinskega društva Javornik-Koroška Bela dali v uporabo prenovljeno in povečano Prešernovo kočo na Stolu.

S to otvoritvijo smo poravnali dolg, ki smo ga dali vsem planincem ob praznovanju 90-letnice organiziranega planinstva v Sloveniji, ki je bilo leta 1983. Na Stolu se je porodila in bila uresničena zamisel o organiziranem planinstvu, ko so pred 90 leti tako imenovani »Piparji« ustanovili prvo slovensko Planinsko društvo ...
Vse večja germanizacija naših gora, posebno še Karavank, je zavedne Slovence — planince spodbudila, da bi se po naših gorah slišala slovenska govorica in slovenska pesem. Že leta 1899 je bilo ustanovljeno Slovensko planinsko društvo — podružnica Kranj. Prizadevni planinci te podružnice, posebno pa prv predsednik Janko Majdič, so pričeli razmišljati in iskati ustrezno lokacijo, da bi postavili v Karavankah slovensko planinsko kočo. Piše se leto 1910, ko so kranjski planinci odprli obiskovalcem lepo planinsko kočo na malem Stolu. Poimenovali so jo po našem največjem pesniku dr. Francetu Prešernu kot trajen spomenik velikemu Slovencu na najvišjem vrhu Karavank, na Stolu, pod katerim vznožjem se je rodil.
Čas je tekel naprej. Prva svetovna vojna je prizanesla koči. Približevali pa so se hujši časi, na pragu je bila druga svetovna vojna, še bolj krvava in neizprosna proti slovenskemu narodu. Leto 1942 je bilo usodno za Prešernovo kočo. V najhujši zimi meseca februarja se je v kočo umaknila pred mnogo močnejšo nemško vojsko Jeseniška četa. Vnela se je bitka pod najvišjim vrhom Karavank. Dobro opremljena nemška vojska je vztrajno napadala borce več ur, da bi jih pregnala iz zavetja koče. Šele po umiku borcev pozno zvečer so prodrli do koče in jo požgali. V tem boju je padel borec Jeseniške čete Jože Koder.
Po osvoboditvi so prizadevni člani zveze borcev NOV in planinci občine Jesenice sklenili, da na pogorišču Prešernove koče zgradijo novo kočo. Kočo, ki naj bo simbol borbe, naše neodvisnosti in most prijateljstva med narodi. V letu 1965 je bila zgrajena nova koča na Stolu, ki je ohranila isto ime »Prešernova koča« na Stolu. V spomin na opisano bitko je vsako leto organiziran zimski pohod na Stol, ki je poleg nasploh vedno večjega obiska in meteoroloških razmer (notranja vlaga) zahteval obnovo in povečanje koče. Tega se je lotil sedanji odbor Planinskega društva Javornik-Koroška Bela z nalogo, da postojanko zaščiti pred razpadanjem in hkrati kočo poveča ter izboljša delovne pogoje oskrbnikom. Naloga ni bila lahka. Pričeli smo zbirati tehnično dokumentacijo, razna soglasja in načrte. Pripravljalna dela so potekala vse do leta 1981. Vzporedno s to dejavnostjo smo zbirali tudi finančna sredstva. Vsa dejavnost se je zavlekla v leto 1982, ko smo začeli z operativnim delom na postojanki. Pričeli so se izpolnjevati načrti, ki smo jih več let pripravljali. V načrtu je bilo predvideno, da se poleg zaščite poveča tudi število restavracijskih sedežev, prenočitvene kapacitete, povečata kuhinja in sanitarije. Na pogled izgleda gradnja seveda zelo enostavna, vendar je treba upoštevati, da je gradnja potekala na višini 2000 m. Zato je bilo treba pravočasno zagotoviti poleg denarja in gradbenega materiala tudi način prenosa materiala na to višino.
Finančna sredstva si je društvo pridobilo iz: — prispevka iz družbenega dogovora Planinske zveze Slovenije, — lastnih sredstev, — sredstev delovnih organizacij in temeljnih organizacij, društev in posameznikov in — s prostovoljnim delom. Prešernovo kočo smo sicer gradili v senci največje gradnje v naših gorah, to je triglavskega doma na Kredarici. Kljub temu pa je helikopterska enota republiškega sekretariata za notranje zadeve prenesla na gradbišče okrog 200 ton raznega gradbenega in ostalega materiala. To nam je pripomoglo, da smo lahko v tako kratkem Času obnovili in povečali Prešernovo kočo na Stolu. Vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli, da smo kočo obnoviti in posodobili, v imenu upravnega odbora Planinskega društva Javornik-Koroška Bela najlepša hvala.

Marjan Beg
Železar, 13. september 1984
 

 

   Železar

 

 13.09.1984

Jlib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti