Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prehod skoz Knjavs

Prehod skoz Knjavs severno nad vasico Podjelje je eno lepših razgledišč z dokaj težkim dostopom ali sestopomJanez Pikon: Prehod z redkimi sledmi je vedno bolj neopazen, kajti strma steza se vztrajno izgublja na zelo strmem skalnatem in travnatem pobočju.

Prehod skoz Knjavs

Gorski svet je neizmerno bogata razstava, ki nudi neštete, vsak trenutek spreminjajoče se podobe in veličastne sončne panorame, ki nas razveseljujejo prav tako, kot le bežne miniature, ko se sredi oblakov za hipec zablešči delček okolice in spet ugasne. Kaj je lepše? pogled na goro iz doline, z gore v dolino, ali z goré na gorò?, za ljubitelja narave prav vseeno, prilagodimo si možnosti in sposobnosti. Razgledovanje po gorskem svetu pa je seveda tudi zelo zanimivo, poteši radovednost in željo po spoznavanju dežele. Prehod skoz Knjavs severno nad vasico Podjelje je eno lepših razgledišč z dokaj težkim dostopom ali sestopom.

Na razgledni travnati greben V pečeh pod planino Konjska dolina nad vasjo Podjelje vodi več stezic in je dosegljiv z različnih strani, z južne strani sledimo stezi z vasi Zgornje Podjelje na vzhodni del planine preko Kladja in Branika, zahtevnejša strma pot pa se vzpenja zahodno nad vasjo preko prehoda skoz Knjavs na zahodni del planineKaj je lepše? pogled na goro iz doline, z gore v dolino, ali z goré na gorò?, za ljubitelja narave prav vseeno, prilagodimo si možnosti in sposobnostiRazgledovanje po gorskem svetu pa je seveda tudi zelo zanimivo, poteši radovednost in željo po spoznavanju deželeStrmi prehod preko ostenja V pečeh so uporabljali domačini v davni preteklosti za prenos vsega potrebnega za planinarjenje v poletnih mesecih (kešt) in hitrejši dostop na planinoUrejen prehod iz davnine se je močno spremenil, nevarna smer preko strmih travnatih vesin je postala zaradi neurejene in spreminjajoče se steze še bolj nevarnaUrejen prehod iz davnine se je močno spremenil, nevarna smer preko strmih travnatih vesin je postala zaradi neurejene in spreminjajoče se steze še bolj nevarna

Razgledišča pogosto niso najvišje gore, večina bohinjskih razgledišč pripada srednje gorskemu svetu. Sončne ure običajno pričakujemo v bolj ranem dnevnem času, pogosto nas čaka presenečenje s lepimi razgledi po močnih neurjih, ko ponoči treska in lije kot iz škafa, če začutimo v jutranji megli svežino, tedaj pot pod noge.

Potrebna je previdnost na prečnem travnatem in skalnem predelu, kjer je še vedno opaziti sledi steze, ki je nekoč domačinom služila za hitrejši dostop na planinoSam se pripravim in počakam na bolj izsušeno pobočje, zaradi bolj zanesljivega pristopa in vstopa skalne zapore V pečeh nad vasjo PodjeljeČloveški poseg v to divjo naravo se vedno bolj izgublja, kajti steza z redkimi sledmi vztrajno izginja v strmih prehodihNa razgledni travnati greben V pečeh pod planino Konjska dolina nad vasjo Podjelje vodi več stezic in je dosegljiv z različnih straniZ južne strani sledimo stezi z vasi Zgornje Podjelje na vzhodni del planine preko Kladja in BranikaStrmi prehod preko ostenja V pečeh so uporabljali domačini v davni preteklosti za prenos vsega potrebnega za planinarjenje v poletnih mesecih (kešt) in hitrejši dostop na planino

Na razgledni travnati greben V pečeh pod planino Konjska dolina nad vasjo Podjelje vodi več stezic in je dosegljiv z različnih strani, z južne strani sledimo stezi z vasi Zgornje Podjelje na vzhodni del planine preko Kladja in Branika, zahtevnejša strma pot pa se vzpenja zahodno nad vasjo preko prehoda skoz Knjavs na zahodni del planine.

Strmi prehod preko ostenja V pečeh so uporabljali domačini v davni preteklosti za prenos vsega potrebnega za planinarjenje v poletnih mesecih (kešt) in hitrejši dostop na planino. Urejen prehod iz davnine se je močno spremenil, nevarna smer preko strmih travnatih vesin je postala zaradi neurejene in spreminjajoče se steze še bolj nevarna. Sam se pripravim in počakam na bolj izsušeno pobočje, zaradi bolj zanesljivega pristopa in vstopa skalne zapore V pečeh nad vasjo Podjelje.

Človeški poseg v to divjo naravo se vedno bolj izgublja, kajti steza z redkimi sledmi vztrajno izginja v strmih prehodih, potrebna je previdnost na prečnem travnatem in skalnem predelu, kjer je še vedno opaziti sledi steze, ki je nekoč domačinom služila za hitrejši dostop na planino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Prehod skoz Knjavs

Prehod skoz KnjavsZahtevnejša strma pot pa se vzpenja zahodno nad vasjo preko prehoda skoz Knjavs na zahodni del planine Prehod skoz KnjavsZ južne strani sledimo stezi z vasi Zgornje Podjelje na vzhodni del planine preko Kladja in Branika, zahtevnejša strma pot pa se vzpenja zahodno nad vasjo preko prehoda skoz Knjavs na zahodni del planine
Pod ostenjemPrehod skoz Knjavs severno nad vasico Podjelje je eno lepših razgledišč s dokaj težkim dostopom ali sestopom Na robu pečineRazgledišča pogosto niso najvišje gore, večina bohinjskih razgledišč pripada srednje gorskemu svetu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti