Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Zadnjici

AO Železničar - Peter Bajec: Z Domnom sva v SZ steni Vršaca preplezala novo smer Trenutek resnice

Vršac, SZ stena: Trenutek resnice: V/III-IV, 120 m, 2 h
Prva plezala: Peter Bajec – Poli in Domen Košir – Kruh (oba AO Železničar), 30. avgusta 2014

Smer vstopi v kotu pod veliko streho, desno od očitnega stebra, poraslega s travo. Na vstopu je ostal en klin. Prvi raztežaj je viden šele, ko stojiš na vstopu v smer. Skala je odlična, samo v najtežjem delu je nekoliko sumljiva.

Dostop: s parkirišča v Zadnjici po poti do zatrepa doline in desno po markirani stezi, ki pelje na sedlo Čez dol in dalje do Zasavske koče na Prehodavcih (2 h 15 min). Od tu sestopiš po desni, vršni del stene (15 min).

Opis: smer vstopi v kotu pod veliko streho, desno od očitnega stebra, poraslega s travo. Na vstopu je ostal en klin. Čez strm skalni prag in rahlo desno pod očitno zajedo. Po njej do gladke plošče pod gladko počjo. Nad njo se bohotijo strehe in previs. Nekaj korakov levo po ozki polički in čez ploščo, ki jo premagaš proti desni. Znajdeš se pod ključnim delom smeri – gladko počjo. Po poči navzgor (ne najboljša skala) dokler te polička pod streho ne odpelje v desno v lažji svet. Ko se svet odpre še nekaj metrov navzgor na lepo travnato poličko (stojišče). Od tu rahlo levo po polici in v desno v žleb, ki ga po nekaj korakih zapustiš po očitni zajedi-kaminčku navzgor (žleb pelje naprej v desno do ogromne votline). Plezaš po strmi in razčlenjeni steni, odlična skala, polna prijemov. Manjši stolpič obplezaš po njegovi desni strani in navzgor proti rušju (stojišče). Od tu te čaka še nekaj lahkega poplezavanja v odlični skali, ki jo krasi bujno trentarsko travje, do sončnih livad pod Zasavsko kočo.

Oprema: 8 različnih klinov, metulji in zatiči.

Sestop: smer se zaključi na sončnih livadah 5 min od planinske koče na Prehodavcih.

01.09.14 20:29

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti