Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nove smeri v Velikem vrhu

Lepo vreme je v soboto zvabilo številne gornike v objem narave, v Velikem vrhu (2110 m) nad Dleskovško planoto je nastalo nekaj novih smeri. 

Tone Golnar in Oto Brglez (APD Kozjak Maribor) sta v soboto 30. avgusta, v levem, še neobdelanem delu jugozahodne stene Velikega vrha v dokaj kompaktni skali splezala:

Grebenček: II, 100 m, 20 min
Smer nad breznom: IV/III, 120 m, 1 h
Smer mimo oken: IV/III, 120 m, 1 h
Mala šola: IV/III, 120 m, 1 h
Steber: V-/IV, III, 130 m, 1 h


Foto: Tone Golnar

Dostop: Po markirani poti s planine Podvežak mimo planšarije in dalje do razcepa poti (odcep za Moličko planino, 45 min). Desno proti Molički planini in na prvem odcepu desno, po markirani poti za planino Ravne in Dleskovec. Preden se pot začne strmo spuščati zavijemo levo med ruševjem in proti desni navzgor iščoč prehode, dokler ne pridemo do grape. Po njej navzgor do stika z zgornjo markirano potjo. 50 m desno po njej in levo navzgor v grapo. Malo po njej in desno na polico. Tukaj je vstop smeri v desnem delu stene, skupaj 1.15 h. Za smeri v levem delu nadaljujemo po grapi navzgor.

Foto: Oto Brglez

Sestop: levo po stečinah in na najlažjem delu vodoravno čez dve strmejši skalni pobočji. Nato zavijemo navzdol in po travnatem pobočju pod skalami do roba grape. Po njej navzdol mimo vstopa v smeri. 25 min.

Tone Golnar

Veliki vrh na Dleskovški planoti, jugozahodna stena, levi del

1 Grebenček: II, 100 m, 20 min

Vstop na začetku grebena. Po njem navzgor, dokler se ne položi in preide v skrotast svet (stik s stezico, po kateri lahko sestopimo). Nadaljujemo po grebenu, ki ima višje zelo čvrsto skalo. Čez plošče na vršni greben.

2 Smer nad breznom: IV/III, 120 m, 1 h

Vstop desno od razbitih skalnih lusk. Prestop nad brezno in navzgor po ploščah (zanka) proti levi pod navpično zaporo. Čeznjo z leve proti desni na poraščeno gredino pod ploščami. Naravnost navzgor po zajedici čez plošče in po žlebičih rahlo proti levi do kota. Po njem in na greben. Malo po njem in levo po polički do grebenčka, ter po njem do vrha.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti