Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob 90-letnici smrti Vladimirja Topolovca

Fotografije v zvezi z nesrečo in iskanjem Vladimirja Topolovca v Triglavski severni steni (podatki in fotografije) - zapis pripravil France Malešič / 27. avgust 2014

Nesreča Vladimirja Topolovca, ki se je zgodila le dva tedna po smrti Klementa Juga, je ponovno povsem pretresla slovensko javnost, še posebej pa planince in plezalce. Čeprav pokojni Topolovec ni bil član Turistovskega kluba Skala, se je vendar družil s skalaši in plezal z njimi. Skalaši so ga cenili kot odličnega plezalca in so ga vzeli za svojega – takoj so ga šli takoj iskat, a niso mogli do njega.
Jakob Aljaž je o vsem temeljito poročal iz Mojstrane, spodbudil pa je tudi spominsko slovesnost čez teden dni. Vsi trije tedanji dnevniki – Jutro, Slovenec in Slovenski narod – so poročali o nesreči.
Planinski vestnik je o tem pisal v letu 1924 in 1925 in nato še večkrat.
Ohranjene so tudi posamezne fotografije, podatki pa so nekoliko neenotni in pomanjkljivi.

Od vsega poglejmo, kaj piše Mira Marko Debelakova v svoji Kroniki Triglava v Planinskem vestniku 1949, na strani 226:

Dne 24. avgusta [1924] se je ponesrečil v Nemški smeri mlad, mnogo obetajoč alpinist Vladimir Topolovec. Ta dan je bilo odkritje spominske plošče njegovega tovariša Anteta Lenarčiča pod Urbanovo špico. V vlaku se je seznanil z Lojzom De Reggiem, plezalsko morda najsposobnejšim izmed tedanjih aktivnih plezalcev. Skupno sta šla v steno. Plezala sta brez vrvi in Topolovec, ki ni imel plezalnikov, je plezal bos. Gornji težki del stene sta plezala v nevihti. V originalnem nemškem izstopu, v žlebu za gladkimi platmi je Topolovec, ki je plezal prvi, zdrsnil in padel v Črni graben. Vzrok nesreče je bila slaba oprema in neurje. De Reggi je izplezal na Kugyjevo gredo in zaman iskal pomoči v vseh kočah. Nato je odšel po pomoč v dolino. Reševalci so zaman skušali priti v Črni graben in tako je ostalo truplo Vladimira Topolovca v Triglavski steni.
Dne 31. avgusta [1924] je triglavski župnik Aljaž blagoslovil Triglavsko steno in s tem grob mladega alpinista. Tovariši pa so vzidali pod steno spominsko ploščo z napisom: »V spomin Vladimirju Topolovcu, juristu, v avgustu 1924. JNAD Jadran – FS. Ljubljana«.

In še kratek opis nesreče po knjigi Spomin in opomin gora. Kronika smrtnih nesreč v slovenskih gorah, popravljan in dopolnjevan do 20. avgusta 2014:

V nedeljo, 24. avgusta 1924, se je 19-letni Vladimir Topolovec, študent prava in plezalec iz Ljubljane, smrtno ponesrečil v nenadnem neurju s sodro in snegom 20 metrov pod izstopom Nemške smeri na Kugyjevo polico v severni steni Triglava. Bil je občudovalec skalašev in je največ plezal z njimi; na primer z Rajkom Ložarjem poleti 1923 kot prvenstveno izredno težavno poč pod Brinškovim kaminom v zahodni steni Planjave (PV 1925, str. 133, članek; to smer je za njima sam ponovil Klement Jug in je bila kasneje poimenovana Jugova poč); poleti 1924 pa so Stane Hudnik, Slavko Prevec, Stane Skok in Vladimir Topolovec preplezali Tschadovo smer v severni steni Planjave z direktnim izstopom (PV 1926, str. 146, članek).
S tovarišem Lojzetom De Reggijem sta plezala brez vrvi in se iznad Velike Črne stene tik pred izstopom zaplezala. Zasnežene plošče, po katerih je tekla voda, sta poskušala znova prečiti nekoliko nižje. Nenadoma je Topolovec zdrsnil in padel čez tovariša, ki ga je zaman skušal zaustaviti z roko.
Poskusi reševalcev, da bi takrat prišli do njega, so bili brez uspeha. Truplo je ostalo v Črnem grabnu sredi Stene. Šele leta 27. avgusta 1928 so prvi plezalci – Joža Čop, Miha Potočnik in Stanko Tominšek med plezanjem prvenstvene Gorenjske smeri – našli prehod v Črni graben in naleteli na ostanke njegovih stvari.
»Bil je zaupljiv otrok sreče, ki se je po svoji plezalni nadarjenosti v strminah kar igral; nepripravljen na njih grozote je prvo izkušnjo plačal z življenjem.« (Josip Tominšek, PV 1950, 150) 

Pregled fotografij

 

Vladimir Topolovec, alpinist
Triglavska muzejska zbirka v Slovenskem planinskem muzeju – TMZ 8.2.18 čb, pokončna, osebna fotografija, zadaj zgoraj št. 62, spodaj oznaka GM 206/11
Opis: Vladimir Topolovec, alpinist, ki se je ponesrečil 24. avgusta 1924 v Triglavski severni steni, v Nemški smeri
kopija

Dopolnjen opis: Vladimir Topolovec s tremi skalaši pri vaji v Žagani peči v Koncu Kamniške Bistrice; desno od njega Janez Kanoni, Tone Škrajnar in Herbert Brandt (verjetno leta 1924)

Prvi objavi fotografije:
PV 1972 4 168; podpis foto: V kaminu pok. Vladimir Topolovec, desno prvi spredaj Tone Škrajnar, za njim H. Brandt in Janez Kanoni

Črt Kanoni, Moj oče, psihiater Kanoni, MK 2012, str. 25, podpis foto: Skalaši v Kaminu. Janez Kanoni (drugi z leve), drži v rokah vrv, poleg njega Vladimir Topolovec

Nov opis: Reševalci Vladimirja Topolovca 26. in 27. avgusta 1924 še niso mogli v Črni graben, da bi ga našli. Spredaj sedijo od leve: Gustav (ne Stane!) Ogrin, Stane Hudnik, Slavko Prevec, četrti Jože Kobilica (ne Kobilca!), peti Ferči (?), šesti neznan, sedmi Mantuani; za njimi trije: prvi neznan (ni Mirko Kajzelj!), drugi neznan, tretji v beli srajci kleči Stane Skok; zadaj stojijo: Henrik Pardubsky, drugi neznan, tretji Jernejčič, četrti neznan skalaš, dva domačina, osmi Vladimir Kajzelj, deveti Albin Torelli. Foto Albin Umnik
(dopolnjeno po Stanetu Hudniku do 20. avgusta 2014)

Fotografiji:
Arhiv Uroša Župančiča – AUŽ 1.1.12 čb, prečna – original
zadaj št. 2 , v levem zg. kotu št. 85; več rokopisov: Rešilna ekspedicija 26. avgusta 1924 /Topolovec/; skrajno desni Albin Torelli; /splošen in netočen rokopis Uroša Župančiča/: Slovenski reševalci leta 1924 pri reševanju Vladimirja Topolovca in Klementa Juga.

Triglavska muzejska zbirka v Slovenskem planinskem muzeju – TMZ 3.4.3 čb, prečna, velikost razglednice, zadaj napis: Pri vstopu v Triglav. steno, na Pragu, 17. [napaka] 8. 1924, Reševalci Vladimirja Topolovca; Foto Umnik Bine, T.K. »Skala« Ljubljana
Dobra kopija
Foto Albin Umnik

Nov opis: Deset skalašev – med njimi skalašica – pri iskanju Vladimirja Topolovca v Triglavski severni steni, 26. ali 27. avgusta 1924; spredaj leži neznan, za njim sedijo z leve prvi Jože Kobilica, drugi neznan, tretji Stane Predalič; zadaj stojijo: prvi Stane Hudnik, neznana skalaš in skalašica, četrti z vrvjo čez pleča Vladimir Kajzelj, peti Lojze De Reggi; zadaj v sredini sedi neznan skalaš.

Fotografija:
AUŽ 1.1.13 čb, prečna – kopija originala (temnejša), zadaj rokopis: Reševalci za Topolovcem; spodaj podpis: Prevec (morda iz njegovega arhiva; na sliki ga ne najdem).

Opis: Triglavska severna stena z vrisano smerjo vzpona Vladimirja Topolovca in Lojzeta de Reggija po Nemški smeri 24. avgusta 1924; smer njunega vzpona in kraj, kjer je Topolovec pred izstopom na Kugyjevo polico padel v Črni graben; najden 1928.

Fotografiji:
TMZ 3.8.21 čb, pokončna, na njej vrisana pribl. smer vzpona in padca (vidno le od strani); zadaj napis: Pogled v smeri sev. triglav. stene, kjer se je ponesrečil pok. Topolovec l. 1924 v avgustu; foto Albin Umnik T. K. Skala
original

TMZ 8.2.19 čb, pokončna, zadaj zgoraj št. 64, spodaj oznaka GM 206/8
kopija

Opis: Svečana pogrebna slovesnost za ponesrečenim Vladimirjem Topolovcem pod Triglavsko severno steno je bila teden dni po nesreči, v nedeljo, 31. avgusta 1924. Foto Ivan Tavčar

Fotografija:
TMZ 1.17.8 čb, pokončna razglednica, zadaj napis: podarili sestri Topolovca, 31. 8. 1984

Opis: Takrat so tudi odkrili spominsko ploščo Topolovcu na skali pod Steno.

Fotografija:
AUŽ 1.1.14 čb, prečna – dobra kopija originala
zadaj napis: Topolovec; žig: 40 let Skale itd.

Opis: Med slovesnostjo za Vladimirjem Topolovcem; v sredini Jakob Aljaž, obraz ni viden; povsem levo zadaj slabo vidna Slavko Prevec in Stane Skok.

Fotografija:
AUŽ 1.1.15 čb, prečna, zadaj samo žig 40 let Skale in žig Jaka Čop (le iz njegove zbirke, ne avtor!) – original

Župnik Jakob Aljaž med blagoslovom za pokoj Vladimirja Topolovca

Fotografija:
TMZ 3.4.4 čb, prečna, velikost razglednice, zadaj napis: Župnik Aljaž, zadnji blagoslov za pokoj. g. Topolovcem pod sev. Triglavsko steno v avgustu l. 1924, foto Albin Umnik, T. K. Skala
(pri letnici pripisan datum 31. 8.)

Opis: Jakob Aljaž in žalujoči ob spominski plošči Vladimirju Topolovcu, 31. avgusta 1924. Foto Ivan Tavčar

Fotografiji:
AUŽ 1.1.16 čb, prečna, zadaj nič – original
Opis: Skupina črno oblečenih v bližini spominske plošče Vladimirju Topolovcu, v sredini Jakob Aljaž; napis na plošči: V spomin Vladimir Topolovcu, jurist, v avgustu 1924, J.N.A.P. …

TMZ 8.2.21 čb, prečna, zadaj zgoraj št. 63, spodaj oznaka GM 206/9, 10
kopija

Opis: Planinka (morda sestra Darinka Topolovec) ob spominski plošči Vladimirja Topolovca pod Triglavsko severno steno (verjetno 1. novembra 1924 ali kasneje, po letu 1928, ko so ga našli).

Fotografija
TMZ 4.15.5 čb, pokončna, velikost razglednice, zadaj napis Vrniti
Planinka ob spominski plošči Vladimirja Topolovca v spodmolu pod steno (Vprašanje: ali je bila plošča prestavljena z velike skale pod Steno?), s katere visijo ledene sveče. Ob plošči prislonjen cepin in venec iz smrekovih vršičkov.
original
avtor?

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti