Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore - 24.08.14

Večer v nedeljo: Črna prst / Odločilna je funkcionalnost / Gremo na Tri kralje / Na vrh sveta v copatih

Črna prst

Janez Mihovec: Botanični in geološki raj Spodnjih Bohinjskih gora

Spodnje Bohinjske gore predstavljajo greben, ki se vleče od zahoda proti vzhodu Julijskih Alp. Začne se pri Bogatinu, prečka gore nad Bohinjskim jezerom in se konča na Ratitovcu. Ena najbolj impozantnih gora v grebenu je Črna prst z višino 1844 metrov. Nanjo vodi cela vrsta markiranih poti. Pravzaprav se lahko nanjo povzpnemo iz Baške grape, Bohinja, lahko pa naredimo tudi prečko s Komne in Soriške planine. Prav zadnja razgledna pot je tista, ki jo v tem opisu uberemo.
Začne se na Soriški planini. Le nekaj sto metrov nižje na bohinjsko stran se na levo odcepi makadamska pot. Sledimo ji kar nekaj kilometrov in si tako prihranimo mukotrpno "krevljanje" preko Slatnika. Cesta se konča na sedlu Bača. Dandanes je to čisto navaden preval, stoletja dolgo pa je bil glavno okno v svet prometno izoliranega Bohinja.
Na drugi strani se pot strmo vzpne in nas popelje na greben Koble. Nekdanje smučišče je že davno propadlo, mi pa se na drugi strani spustimo na Planino Za Črno goro. Na planini se danes pasejo konji, mi pa si lahko ogledamo tehnično zanimivost.
Planina leži točno nad traso Bohinjskega predora. V njem so od nekdaj imeli težave z meteorno vodo. Da bi se znebili vsaj dela teh voda, so močni izviri na planini speljani po najbližji poti s planine.
Na drugi strani planine se končno vzpnemo po pobočjih Črne prsti, ki pa sedaj ni več tako oddaljena. Povzpnemo se skozi strm žleb in na drugi strani se svet odpre. Globoko pod nami je Oražmova planina na Lisci, za njo Bohinjsko jezero, nad nami pa vršni greben Črne prsti z značilno črno zajedo apnencev, pomešanih z manganom, ki so dali gori njeno ime. Do cilja ni več daleč. Pred nami se odpre pogled na planinski dom Zorka Jelinčiča in na vrh gore tik za njim.
Po grebenu je med obema vojnama tekla meja med Kraljevino Italijo in Kraljevino Jugoslavijo. Državi sta bili zaradi meje neprestano v sporih, zato sta mejo ustrezno utrdili. Že prej smo na poti srečali mejne kamne in ostanke bunkerjev. Planinski dom je bil nekdaj italijanski bunker. Po vojni so vojaško postojanko nadgradili še z enim nadstropjem in nastal je današnji planinski dom. Prav v teh dneh začenjajo obsežno renoviranje doma in izgradnjo čistilne naprave.
Črna prst slovi po prelepem razgledu. Na jug se vidi do Trnovskega gozda in tja po grebenu Spodnjih Bohinjskih gora. Osrednje Julijske Alpe s Triglavom na čelu so kot na razstavi prav pred nami na severni strani.
Vsega lepega je enkrat konec. Ostane nam še vrnitev v dolino. To storimo po poti preko širnih gorskih travnikih, zaradi katerih Črna prst slovi tudi kot botanična znamenitost.

Janez Mihovec


Odločilna je funkcionalnost

Tatjana Vrbnjak: Ne le zaradi dobrega počutja, predvsem zaradi varnosti se je treba za obisk gora primerno obleči in obuti

O tem, katere planinske čevlje izbrati, da bo naš korak v planinah in gorah kar najbolj varen, smo pred časom že pisali. A tudi oblačila so pomembna. Včasih je bilo v hribih pogosto srečati planince v žametnih pumparicah in rdečih ali rumenih dokolenkah, zelo pogoste so bile flanelastne srajce, manjkati ni smel volnen pulover, ki je planinca ogrel ...
Slednji je še pogosto v nahrbtnikih, sicer pa je zunanji videz obiskovalcev gora danes v glavnem povsem drugačen - prevladujejo lažja, raztegljiva oblačila, ki bolje dihajo in bolje ščitijo pred vetrom in padavinami, se pa tudi bolje prilegajo telesu, s čimer se zmanjša tveganje, da se kam "zataknemo".
Tako kot nekdaj velja tudi danes: pri izbiri oblačila morata biti na prvem mestu funkcionalnost in udobje. Ponudba je velika, proizvajalcev in materialov že toliko, da je kar težko izbrati. Pri odločitvi gotovo svoje odigra tudi cena - pri športni opremi nikoli ni dobro biti preveč varčen, a tudi pretiravati ni treba, še posebej če sodimo med tiste obiskovalce planin in gora, ki ne izbirajo zelo zahtevnih, sploh pa ne ekstremnih ciljev.
Načeloma velja, da naj bi pri planinarjenju uporabljali aktivno perilo in oblačila iz sodobnih materialov, izogibali pa naj bi se bombažu, ki je hladen in slabo odvaja pot. Ko izbiramo, imejmo v mislih cilje, na katere se podajamo. Za sprehod na Pohorje ali kak bližnji grič se oblečemo drugače kot za turo v visokogorju, poleti se oblačimo drugače kot v hladnih dneh.
Poleg tega velja upoštevati, koliko se potimo. Nekateri se skorajda ne potijo, drugi so povsem mokri že ob povprečnem naporu in ti naj izkoristijo prednosti, ki jih ponujajo sodobni materiali, ki mnogo bolj kot nekdaj omogočajo "dihanje" oblačila in odvajanje vlage na zunanjo stran. Notranji sloji oblačil morajo vlago vedno prenašati proti zunanjosti. Ko se odpravljamo v planine in gore, ne pozabimo, da se bomo že čez par minut zagreli.
Praviloma se oblačimo v slojih, a preveč slojev oblačil hitro privede do pregrevanja telesa, preveč znoja znotraj oblačila pa lahko uniči še tako dobre lastnosti materialov, ki sicer pripomorejo k večjemu udobju. Sodobni materiali pogosto kmalu za tem, ko se nehamo gibati, ne zagotavljajo več občutka toplote, zato si je treba takrat nadeti plast, ki nas bo ob postanku grela. Vedno je treba imeti s seboj tudi rezervna oblačila - ta so odvisna od cilja, zahtevnosti, dolžine poti, na katero se podajamo.
Železno pravilo, ki naj bi ga upoštevali vsi obiskovalci gora, je, da se mora v nahrbtniku vedno najti prostor tudi za rokavice in kapo, v hribih se vreme namreč lahko zelo hitro spremeni in tudi poleti so lahko tam nizke temperature. Ne smemo pozabiti tudi na športne nogavice. Te nam zagotavljajo ne le toplotno zaščito, ampak nas tudi varujejo pred žulji. Običajno so iz različnih kombinacij naravnih in umetnih materialov, dobro pa je tudi, če so obdelane s protibakterijskimi in protimikotičnimi premazi, kar je posebno pomembno, kadar se noge močno znojijo.

Tatjana Vrbnjak



Gremo na Tri kralje

Vse se je začelo leta 2004, ko je prireditev obiskalo 200 ljudi, v nedeljo, 31. avgusta, pa bo kolesarski vzpon na Tri kralje potekal že devetič. Začetek naskoka na 14,1 kilometra dolgo progo bo ob 10. uri izpred tovarne Impol v Slovenski Bistrici. Za tekmovalce so pripravili cenovno ugodne in bogate prijavne možnosti. Sočasno s kolesarji se bodo proti Trem kraljem napotili tudi pohodniki. Dodatne informacije na http://www.sd-tinje.com. Predprijave zbirajo samo še danes. (uk)

 Foto: Andrej Petelinšek



Na vrh sveta v copatih

Če si od nekdaj želite vzpeti se na najvišjo goro sveta Mount Everest, pa teh sanj niste uresničili, ker zahtevajo veliko več, kot ste sposobni, se vam zdaj ponuja priložnost. No, vsaj 3D-priložnost. Na vrh 8848 metrov visoke gore, ki jo Tibetanci imenujejo Čomolungma (Mati vesolja), lahko interaktivno priplezate kar v hišnih copatih. Izkustvo sicer ne bo pristno, ampak še zmeraj jemlje dih.
Spletna stran, ki vam to omogoča (http://everestavalanchetragedy.com/mt-everest-journey.html), je bila kreirana v spomin na 16 nepalskih šerp, ki so umrli letošnjega aprila v najhujši nesreči na Mount Everestu v zadnjih letih. Šerpe, ki so pripravljali vrvi in pot za alpiniste, je v zgodnjih jutranjih urah odnesel plaz.
Klik z miško vam razkriva etape vzpenjanja na Mount Everest, na koncu virtualnega vzpenjanja pa se lahko razgledate po vrhovih Himalaje. Spletno stran je kreirala fundacija Sherpa Family, ki je sklenila poskrbeti za družine umrlih šerp. Preko spletne strani jim lahko pomagate tudi vi. (gl)

  Foto:Reuters

Vecer.si 24.08.2014

  

 Foto: Janez Mihovec

 

Predvsem zaradi varnosti se je treba za obisk
gora primerno obleči in obuti.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti