Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čisto poseben dan na Dolgi njivi

Gorenjski Glas - Suzana P. Kovačič: »Če gre lahko sto žensk na Triglav, gre tudi sto otrok lahko na Dolgo njivo pod Košuto,« si je dejal Klemen Grašič in ...

... letos drugič, pod okriljem tržiškega Športnega društva Strelica in v sodelovanju s partnerji, v ponedeljek organiziral druženje in pohod na Dolgo njivo.

Cilju »sto otrok na Dolgo njivo« se Klemen Grašič približuje, saj so letos že gostili približno šestdeset otrok. In če so bili lani na gorskem zraku samo tržiški otroci, so se udeležencem iz Mladinskega centra Tržič, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo Tržič, tokrat pridružili mladi prijatelji in nekaj družin iz Društva prijateljev mladine Kranj ter člani Folklorne skupine Vrtavke iz Šenčurja. Oskrbnika koče na Dolgi njivi, zakonca Mateja in Matjaž Kleindienst se otroškega smeha vedno razveselita, okrog koče so tudi domače živali, pravi mini živalski vrt.

Pohodnikom so se pridružili vodnik službenega psa – policist Janez Tonejc, policista konjenika Urban Ahačič in Luka Pečlin, Matej Brajnik iz gorske enote policije, ki je povedal nekaj o varnem gibanju v gorah in o varovanju narave, ter gorski reševalci iz Gorske reševalne službe (GRS) Tržič, ki so pokazali del reševalne opreme, ki je nujna za oskrbo poškodovanca; vmes je bilo nekaj nove opreme, kot je nosilo TSL, ki je primerno za reševanje tudi v zimskih razmerah. GRS Tržič ima dvaintrideset aktivnih članov in samo njihova po­staja je imela v letošnjem letu že štirinajst reševalnih akcij.

Mladi so sedli na službena lipicanca z imenoma Pluto Strana in Pluto Famosa, predvsem pa jih je zanimalo, kako se osedla in jaha konja, ali jim konj lahko kaj naredi in samo delo policistov konjenikov. »Sedi. Plazi se. Povaljaj se.« To pa je le nekaj ukazov, ki so jim sledili službeni psi Tik, Dina in Corry. Njihov lastnik Janez Tonejc je povedal, za kako resne situacije so pravzaprav trenirani ti psi, denimo za iskanje drog, eksploziva …, mlajšemu občinstvu, saj so vodniki službenih psov pogosti gostje v šolah in vrtcih, pa je Tonejc pokazal tudi, kako pes da »petko«.

Zakonca Kleindienst poleg tega, da sta znana po svoji gostoljubnosti, slovita tudi po okusno pripravljeni domači hrani. Iz lončene posode je zadišalo po domačem, med drugim po ajdovih žgancih, zabeljenih z ocvirki ... Nekateri so žgance že kdaj jedli, nekateri so jih okusili prvič. Pohoda in druženja se je udeležila tudi šestčlanska družina iz Kranja, oče Mehmetaj Sali je bil kar pogumen, da je šel po operaciji z novim srcem na pot. Naužil pa se je čudovitega razgleda na Zgornji Dolgi njivi in pohvalil organizacijo izleta, pa tudi ajdove žgance.

Klemen Grašič je poskrbel še za eno presenečenje. Vsi udeleženci so za spomin dobili majice z motivom hokejista Anžeta Kopitarja in njegovim podpisom. »Doma imam že pižamo od Anžeta Kopitarja in hokejsko palico, ki pa je nisem dobil od Kopitarja, ampak od Božička,« je razložil šestletni Vid, ki se je majice zelo razveselil. H koči na Dolgi njivi je prišla tudi mlada frizerka Špela Hafner, ki je »ustvarila« frizerski kotiček. Ne gre dvomiti, da so bile na frizerski leseni klopci večinoma dekleta.

K organizaciji dogodka za otroke in mlade od pe­tega do petnajstega leta starosti so pripomogli Občina Tržič, Mestna občina Kranj, Elektro Gorenjska, Kavarna Tiziano, J+T frizerski atelje, Založba Didakta, Kemofarmacija, Frizerski salon MODE M, Komunala Kranj in Gorenjska gradbena družba ter ostali pokrovitelji, ki so prispevali praktična darila za otroke in mladino. Posebna zahvala gre oskrbnikoma planšarije Dolga njiva, ki sta omogočila, da so otroci spoznali delo in jedi na planšariji. Klemen Grašič pa je sklenil: »Na snidenje prihodnje leto v še večjem številu.«

Suzana P. Kovačič

Kategorije:
Novosti POH MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti