Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Navdušenje slovanskih alpinistov

Jutro (1934): Ljubljana, 31. avgusta

Po kongresu slovanskih planinskih društev, ki je bil v četrtek zvečer zaključen v posvetovalnici Zbornice za TOI, se je v restavraciji »Zvezdi« vršila intimna večerja, na katero so bili razen poljskih, češkoslovaških in jugoslovenskih gostov in predstavnikov SPD in Skale povabljeni tudi dr. Marn kot zastopnik bana in podbana, dr. Brilej kot zastopnik mestnega župana, dr. Stare, prof. dr. Mole in zastopniki tiska.
V teku večera so izrekli nekaj pomembnih nagovorov dosedanji predsedujoči Asocijacije slovanskih planinskih društev dr. Fran Tominšek, novo izvoljeni predsednik dr. Goetel, ki je v vznesenih besedah slavil lepote naše zemlje, predsednik Češkoslovaškega turističnega kluba dr. Hraše, poljski major Romaniszyu, predsednik zveze hrvatskih planinskih društev dr. Cividini. predsednik JČ lige dr. Stare, predsednik Društva prijateljev poljskega naroda dr. Mole in predsednik SPD dr. Pretnar, ki je v jedrnatih izvajanjih podal resume kongresnega dela in poudaril pomen enotnega vodstva Slovanov v mednarodnem planinarskem svetu.

Gostje z bratskega severa, predvsem dr. Hraše iz Prage, so kazali mnogo živega zanimanja za lepote našega podzemlja, saj jamarstvo v bistvu ni nič drugega kakor navzdol obrnjeno planinstvo.
Danes dopoldne so se gostje v družbi funkcionarjev SPD z avtomobili odpeljali na kratek izlet v Kamniško Bistrico. Spotoma so se ustavili v Kamniku, kjer jih je tamošnja podružnica SPD dostojno pogostila. Obedu sta prisostvovala tudi sreski načelnik in mestni župan Kratnar. Gostje so si s strokovnjaško pozornostjo ogledali dom v Kamniški Bistrici in niso mogli prehvaliti te vzorno urejene planinske postojanke. Čeprav je pusta megla odevala pokrajino, so se slovanski planinci tako ogreli za lepoto naše Gorenjske, da so podaljšali izlet še do Jezerskega. Ob 19 so se vrnili v Ljubljano in zdaj se odpeljejo gg. dr. Goetel, Osiecki, Ronaniszyn, dr. Hraše in dr. Tuma kot predstavniki slovanske asociacije na mednarodni turistični kongres v Pontresino.

Jutro, 1. september 1934
 

01.09.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti