Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliki divji petelin (Tetrao urogallus)

Ciril Svetina: Divji petelin ali veliki divji petelin je kraljeva ptica mirnih prostranih gozdov. Divji petelin (veliki) je največji med vsemi kurami.

Ciril Svetina: Samec meri od 74 do 90 cm v dolžino in doseže do 5 kg teže. Normalni oziroma zdravi petelini so zelo plahi. Divji petelin potrebuje mir, sicer mu grozi izumrtje. To premalo upoštevamo. - Naloga za NATURO 2000!?
Njegov manjši sorodnik je ruševec, ki živi v višjih legah, na zgornji gozdni meji in višje, v ruševju. Ljudje ju pogosto zamenjujejo. Težava je v dejstvu, da sta divja petelina oba, da sta torej dve vrsti divjih petelinov.
V prvi polovici maja zlasti na višjeležečih rastiščih še vedno poteka skupinsko dvorjenje samcev samicam. Parjenju sledi gnezdenje. V tem času je divji petelin še posebej občutljiv na nemir.
Oglašanje oziroma petje divjega petelina je precej nenavadno, saj temu težko rečemo petje. Najbolj poznano je petje petelina na rastišču, ki je sestavljeno iz štirih delov : klepanje, drobljenje, glavni udarec in brušenje. Kljub petelinovi velikosti, pa je njegovo petje sorazmerno tiho in slabo slišno.
Vedno bolj pogosti so petelini, ki se ljudi ne bojijo in v človeku vidijo (petelinjega) tekmeca. Pred njim se šopirijo, pojejo in ga lahko tudi napadejo, če se mu preveč približa. Največkrat ne pojejo na rastiščih in so zato za razplod izgubljeni. Pojav je pogostejši na območjih, kjer je divji petelin tik pred izumrtjem. Vzroki za takšno obnašanje so verjetno v hormonski motnji in še niso povsem pojasnjeni. Taki petelini se pojavljajo namreč tam, kjer se petelin nima s kom in tudi ne za kaj bojevati. Lovci jim pravijo "nori" petelini. Petelini, ki se človeka ne bojijo, naj bi bili torej na nek način bolni. - Morda pa je bolezen le v tem, da niso več vključeni v »divje-kurje« »družinsko« življenje in so zato postali malo drugačni, da so se na nek način prilagodili dejanskemu stanju in, da iščejo nova prijateljstva.
Mislim, da je trditev, da je tak petelin bolan napačna in petelinom tudi močno škodljiva, saj jih večina kasneje, ko mine čas rastitve, postane spet normalno boječih. Petelin je drugačen le v času rastitve, takrat pa ima res samosvoje navade ... ko petelin poje je namreč slep za okolico ... s takimi petelini je torej vse v redu ... zaradi te »bolezni« jih torej nimamo pravico »postaviti na listo za odstrel«, ali jih kako drugače ogrožati ... To nedokazano »bolezen« torej ne bi smeli zlorabljati. Naj ljudje »pravice« ne jemljejo v svoje roke.
Nekateri obiskovalci gozdov in gora se tem petelinom pustijo izzvati, ali pa jih celo sami izzivajo in dražijo, kar je zelo narobe, zelo škodljivo in do narave zelo neodgovorno. Tu ima divjad svoj dom. Omogočimo ji, da se tu še naprej počuti domače in omogočimo ji, da še naprej lahko ohranja svoje navade. Mi obiskovalci se pač v nekaterih takih primerih taktno umaknemo kot poraženci, pa čeprav to nismo. Vsak, ki naravo odgovorno upošteva, je namreč zagotovo zmagovalec. Bodimo prizanesljivi, kadar smo lahko.
Petelina, ki ga video prikazuje, so neodgovorni vandali že oskubili ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti