Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Balvansko SP München 2014

Delo.si: Kruder presrečen: Kolajna je obliž na vse rane v sezoni - Juliane Wurm in Adam Ondra prvaka

Jernej Kruder je s srebrno kolajno na SP na balvanih poskrbel za zgodovinskih uspeh slovenskega plezanja.
Š. Ro., Delo.si - 24.08.2014

München - Po zgodovinskem uspehu na SP v balvanskem plezanju v Münchnu je srebrni Jernej Kruder sijal od sreče. Osvojil je prvo slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih v tej zvrsti športnega plezanja, pred tem je najboljši slovenski izid na SP v balvanih dosegla Mina Markovič s četrtim mestom leta 2009.
Nad razpletom, na katerega si je komaj upal pomisliti, je bil kajpak navdušen: »Res je, da sem pričakoval nekaj takšnega, sicer zelo potihoma, me je pa vseeno presenetilo, da se bo tako izšlo v finalu. Ta kolajna mi pomeni zelo, zelo veliko. V svetovnem pokalu tekmujem že lep čas, bil sem že dostikrat blizu stopničk, letos sem v svetovnem pokalu imel zelo dober občutek, a sem nato imel veliko smole, tudi s poškodbo rame na uvodni tekmi, na zadnji veliki tekmi letošnje sezone se je pa vse obrnilo in vse poplačalo.«
Novopečeni svetovni podprvak Kruder se je tudi kot prvi slovenski športni plezalec uvrstil v finale na SP v balvanih, a se ni zadovoljil. Z najboljšo predstavo doslej je prekinil niz četrtih mest na tekmah najvišje mednarodne ravni. Osvojil je vrhove treh balvanskih smeri od štirih, za vrh in zmago mu je zmanjkalo le pri prvem finalnem balvanu.
»Glede na to, da mi je spodletelo v prvem balvanu, sem vedel, da še lahko vse popravim v zadnjem in da ga lahko preplezam. Ciljal sem na to, da ga bom preplezal v prvem poskusu, to mi sicer ni uspelo, a sem na koncu s še zadnjim poskusom pred iztekom časa splezal na vrh za drugo mesto,« je opisal in priznal, da ga je bilo najbolj strah, da bi spet končal kot četrti. »A sem bil prepričan v svoje sposobnosti. Preden je Francoz Guillaume Glairon Mondet zaključil, sem bil še zelo na trnih, ker nisem vedel, ali bom znova pristal tik za črto, na koncu pa se je vse obrnilo v moj prid. Ko sem prišel do rezultatov, sem videl, da sem prevzel vodstvo, tako da sem začel upati še na stopničko višje, kar se je na koncu tudi zgodilo.«
Kruder je bil na koncu tudi zadovoljen, da se mu je po slabi sezoni, v kateri je imel obilo smole, zdaj le nadmehnila tudi sreča. »Od nesrečne poškodbe na prvi tekmi, do trenerjeve napake na eni od tekem, do moje napake na naslednji in potem še kakšno slabšo plezanje, kar me je stalo kar nekaj uvrstitev v finale. Tu pa sem vse to popravil, grenkega priokusa ni več, zdaj samo še pozitivno razmišljam in čakam naslednjo sezono,« je povedal in se za uspeh zahvalil tudi trenerju Romanu Krajniku, ki mu je »pošlihtal glavo«.
Zdaj si bo vzel daljši tekmovalni premor, nastopil bo le še na rockmastru v Arcu in ekshibicijski tekmi Adidas rockstars v Stuttgartu. »S treningi sem za letos zaključil, zdaj se bom posvetil le še plezanju v skali, s čimer bom vzdrževal formo. Za letos sem dosegel svoje in do konca sezone bom lahko samo še užival v plezanju,« je napovedal 23-letni plezalec, ki mu je za kolajno lahko med prvimi čestitala šest let mlajša sestra Julija, ki je na prvenstvu še nabirala izkušnje.
V Münchnu je sicer nastopilo pet Slovencev. Markovičeva in debitantka Kruderjeva sta v polfinalu osvojili deveto in 17. mesto. Že v kvalifikacijah sta obstala 20-letni debitant Domen Škofic na 37. mestu in 25-letni Jure Bečan na 39. mestu.




Kruder dosegel zgodovinski uspeh v Münchnu

Jernej Kruder se je kot prvi slovenski plezalec uvrstil v finale svetovnega prvenstva v balvanskem plezanju.
M. Ž., Delo.si - 23.08.2014

München - Slovenski plezalec Jernej Kruder je na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju poskrbel za zgodovinski uspeh, saj se je kot prvi Slovenec uvrstil v finale.
23-letni Kruder je vrhunsko uvrstitev napovedal s petim mestom v kvalifikacijah, nato pa je v polfinalu dosegel šesti izid, pri čemer je osvojil dva izmed štirih vrhov balvanskih smeri.
V polfinalu sta bila najboljša Čeh Adam Ondra in Nemec Jan Hojer, zmagovalec skupnega seštevka v balvanskem svetovnem pokalu, tretji je bil dvakratni branilec krone svetovnega prvaka v balvanih iz Pariza in Arca, Rus Dimitrij Šarafutdinov.

Markovičeva in Kruderjeva brez finala
Slovenski predstavnici Mina Markovič in Julija Kruder sta obstali v polfinalu. Markovičeva je za osem mest izboljšala svoj položaj iz kvalifikacij, vendar pa deveto mesto ni bilo dovolj za napredovanje. Kruderjeva, ki je debitirala na svetovnem prvenstvu, je osvojila 17. mesto.
Najboljše v ženskem polfinalu so bile Nemka Juliane Wurm, ki je edina v polfinalu do vrha preplezala vse balvanske smeri, Japonka Akijo Noguči in Britanka Shauna Coxsey.
Že v kvalifikacijah sta obstala 20-letni debitant Domen Škofic na 37. mestu in 25-letni Jure Bečan na 39. mestu.


Trije naši plezalci v polfinalu SP

Julija Kruder, Mina Markovič in Jernej Kruder so se na SP v balvanskem plezanju v Münchnu uvrstili v polfinale.
M. Ž., Delo.si - 22.08.2014

München - Slovenski plezalci Julija Kruder, Mina Markovič in Jernej Kruder so se na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju prebili v polfinale.
Za najboljši slovenski rezultat v kvalifikacijah poskrbel 23-letni Jernej Kruder, ki je z zelo prepričljivim nastopom zasedel peto mesto. Do vrha je preplezal štiri balvanske smeri od skupno petih, dve od teh celo v prvem poskusu. Nekoliko mu je zmanjkalo le pri prvem balvanu.
Jernejeva mlajša sestra Julija se je v ženski konkrenci izkazal s 13. mestom, izkušena Mina Markovič pa je napredovala kot 17. Slovenija je imela v kvalifikacijah še dva predstavnika, Domen Škofic je bil 37. in Jure Bečan 39.
Pri ženskah sta bili v kvalifikacijah najboljši Američanka Alex Puccio in Britanka Michaela Tracy, pri moških pa Avstrijec Kilian Fischhuber in Kanadčan Sean McColl.


Ženske kvalifikacije


Held Niklas: Moške kvalifikacije - 21. avgust

IFSC Worldchampionship Bouldern Munich 2014 Thursday Men Quali from Held Niklas on Vimeo.

  Jernej Kruder - Payback time! 


 IFSC Climbing World Championship (B) - Munich (GER) 2014 

Rezultati - moški

1. Adam Ondra
2. Jernej Kruder
3. Jan Hojer
4. Guillaume Glairon Mondet
5. Dmitrij Šarafydtinov
6. Tsukuru Hori

Rezultati - ženske

1. Juliane Wurm
2. Alex Puccio
3. Akiyo Noguchi
4. Shauna Coxsey
5. Melissa Le Neve
6. Michaela Tracey



Foto: FB - Slovenija climbing team


Delo/G-L
Plezalci po kolajne na balvane v München

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Balvansko SP München 2014 "

Boris Štupar,

Jernej Kruder: Payback time!

In 2010 I performed very well in Vail and I made it to the finals. I did my best, but I ended on ungrateful 4th place. It happened the same on European Championship and World cup in Vienna. Last year I won adidas rockstar event which made me believe, I can beat the strongest climbers in the World. So I started to train hard, we got a new gym, we changed way of trainings a bit so I came very confident and strong to the first World cup in China. I was first after the qualification round, but than something unexpected happened. I hurt my left shoulder on the very first try in first semi final boulder. And this was the time, when bad luck started. On the next competition I felt the pain so badly, but still made it to the semis. Shoulder got a bit better on the next comp in Grindenwald and I climbed really hard to make it to the finals. I was ready, I was strong, I knew the podium is mine, but bad luck strikes again. I missed the finals and dreams about podium disappeared. In Innsbruck I climbed very well again, but I already felt a bit weaker, cause I didn't train so much cause of the shoulder. But anyway, I made a mistake and for one try in bonuses missed the finals again. The same in Toronto, where I fell from he top in first semi final boulder, which blew away my finals. I got tired from all of the comps, which were week after week, so I couldn't do my best in Vail. I improved my good shape in sport climbing when I sent my hardest route so far, but some money complications with the money in the team couldn't send me to the next world cup in China. The competition there wasn't that hard and the good result was probably much easer to get. But anyway, I had my last chance to improve my strengths in Laval. Unfortunately I didn't climb very well so I finished in the semis again. After world cup, I took few weeks of, to enjoy some seaside air and climb some easer routes, cause very hard trainings were upon me.

So 3 weeks I had to train very hard, cause I knew that this is my only chance to improve myself for the last time this year. I knew there are still two master comps, but I really wanted a good result on the World Championship in Munich. Sometime I really hated trainings and I was really suffering, but my goals were always above suffering. A weekend before we left to Munich, I took my time to do some sport climbing and I sent an 8b+ and some easer thing, which really helped me and I was relaexed for the comp. So in Munich I climbed very good in qualifications and maybe not that good in semis, but luckily good enough to make it to the finals where everything is possible. I couldn't hold the top hold in first problem, but I had to stay focused for next 3 boulders. I did my best and I really showed what I can do and climbed last 3 boulders. I made it to the 1st position, but there were still 3 climbers who could put back on the 4th place. I had no chance to change my climbing any more, but my performance was good enough to improve the World, that I belong where I ended the comp. So I became vice World Champion for 2014.

It means a lot to me, cause I know I worked hard for it and that the competition was really tough as well.

Thanks again to everyone who supported me and specially all thanks to my parents for all the mental and financial support and of course to my coach Roman Krajnik, who really believed that I can make it!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti