Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.08.2014

Več dogajanja v tujini

Na tujem precej vzponov, pri nas prvenstvena

Indijansko poletje reši nas! Znamenite klasike iz osemdesetih, šest in sedmostopenjske mojstrovine so višek dosedanjega poletja. Pa še te so precej redko doživele obisk. Velika večina plezanja je usmerjena na lahko dostopne in krajše smeri, po možnosti dobro opremljene. Prvenstvena ali dve se pojavita vsak teden, za težje projekte pa se le ne najde pravega obdobja. Zadnje čase je spet na udaru Paklenica, ki nudi nekoliko več sonca. Največ plezanja, sploh zahtevnega, se je zadnje opravilo v tujih gorah. V Valle del Orco se je predpretekli teden zbralo kar nekaj naših plezalcev. Med drugim se je tam izvedel tabor KA za perspektivne alpniste.  Preplezanih je bilo precej zahtevnih, trad smeri v odličnem granitu doline, nekaj pa tudi v gnajsu višje ležečih območij. Del dogajanja je že objavljenega, več pa še pride.  Lepe vzpone sta 16. in 17. avgusta v Dolomitih opravila Luka Lindič in Veronika Turnšek (oba AO Celje Matica). Plezala sta v Cinque torri smer Finlandia (6b, 110 m) in Da pazzo vecchio pazzo (7c, 350 m) v Tofani di Rozes. Zadnja kljub svedrovcem zahteva od plezalca precej izkušenj in sprotnega nameščanja varoval. Luka jo je zmogel prosto na pogled. Medtem so se z najvišjo goro v Alpah spoprijeli člani AO Tržič. Razmere so zahtevale precej truda, običajen pristop iz Courmayerja pa tudi zahteva nekaj več od francoskega. Vrh so dosegli Slavko Rožič, Milan in Klara Meglič. Precej novega snega, mraz in močan veter so dodobra zasolili vzpon.

Vrnimo se v naše stene, kjer je bila bolj prizanesljiva stena Goriškega roba nad Trento. Z namenom preplezati nekaj lepega sta se 17. avgusta vanjo podala Jože Makuc in Tone Groblar (oba AO Cerkno). Gladek žleb in nato grapa sta ju brez večjih težav vodila do vrha stene na markirano pot. Značilnost grape je smeri dala ime Prizanesljivka (IV/II-III, 500 m). Najverjetneje gre za eno prvih kopnih smeri v tej steni.

Tabor prestavljen

2. alpinistični tabor Nejca Zaplotnika je bil zaradi slabega vremena prestavljen na zadnji konec tedna v avgustu, na 30. in 31. avgust. Vabljeni.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

 

 

 

 

   Vris in skica: Jože Makuc in Tone Groblar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti