Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.08.2014

Prvenstveni v Trenti

Simulacija škotskih vremenskih razmer se nadaljuje. Kljub temu se pleza tudi v večjih stenah. Velike klasike Triglava, Jalovca, Travnika in ostalih velikanov s strmimi, markantnimi stenami so redno obiskane. Dohitevanja, čakanja ter prehitevanja pa se le ni bati.

Novosti v Trenti

Peter Bajec in Primož Bregar, ki že kar redno pošiljata novice o novih smereh, sta tudi pretekli teden preplezala novo smer. V njima dobro znani steni Lešarjeve peči pod Razorjem sta 17. avgusta našla lepe strme prehode v dobri skali. Smer si deli vstop z Jesensko odo, nato pa kmalu zavije proti desni in sledi iz doline jasno vidni razčlembi. Poimenovala sta jo Dan neskončnih sanj (VI-/IV-V+, 300 m). Zelo dobra kvaliteta skale je poskrbela za udobno počutje med prijemanjem oprimkov, nekoliko pa jo je zagodla pri zabijanju klinov, saj sta le s težavo našla primerno razpoko. V dveh primernih sta ostala dva klina, ki bosta počakala na ponavljalce. Vrh stene sta dosegla po  šestih urah plezanja.

Še ena prvenstvena postavlja Lešarjevo peč med zadnja leta bolj prilubljene cilje, medtem ko Trentski pelc nad Zapodnom nima prav veliko obiskov in ponovitve smeri so prava redkost. Sosednja Srebrnjak in Zapotoški vrh navadno premamita večino navez, ki se znajdejo pod temi gorami. Naslednja novica pa prihaja prav s težje dostopnega Trentskega Pelca, natančneje njegove severozahodne stene. Tam sta najverjetneje prvenstveno smer preplezala Aleš Bardorfer in Janez Kekec (oba AO Rašica). Smer sta poimenovala Rašiška poka in ocenila s VII/IV-V,  500 m. Smer poteka večinoma po izraziti poči v centralnem delu SZ stene, levo od Centralne smeri. Za seboj sta pustila šest klinov v precej kompaktni skali. Skica in vris sta dobrodošla.

Znamenje ob poti - 2. alpinistični tabor Nejca Zaplotnika

V soboto in nedeljo, 23. in 24. avgusta, se bo nad Ledinami plezalo v Nejčev spomin. V soboto bo večer s predavanjem popestril perspektivni kranjski alpinist Janez Svoljšak. Več informacij na AO Kranj. Vabljeni!

Srečno do prihodnjič!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

 

   

 Dan neskončnih sanj. Vris in skica: Peter Bajec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti