Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dan neskončnih sanj

AO Železničar - Peter Bajec in Primož Bregar v nedeljo preplezala prvenstveno v Lešarjevi peči

Lešarjeva peč, JZ stena: Dan neskončnih sanj: VI-/IV-V+, 300 m, 6 h
Prva plezala: Peter Bajec – Poli in Primož Bregar – Dalenjc (oba AO Železničar), 17. 8. 2014

Smer vstopi skupaj z Jesensko odo, a jo kmalu zapusti v desno in ulovi značilno razčlembno, ki je jasno vidna iz doline in s vleče po sredini stene. V srednjem delu išče prehode med odurnimi rumenimi trebušastimi previsi, tam je tudi ključno mesto. Vršni del smer je zopet lažji in te pripelje to planinske steze po kateri sestopiš. Skala je večinoma zelo dobra, kline se malo težje zabija. V smeri sta ostala dva klina.

Dostop: Z Vršiča po poti proti Razorju, na odcepu zaviješ desno navzdol (Razor – Mlinarica). Ko si že blizu stene, se na primernem mestu ločiš od poti in se čez zelene livade sprehodiš do vstopa v smer. Z Vršiča okrog 1.30 h.

Opis: Smer vstopi skupaj z Jesensko odo in jo kmalu zapusti v desno po lahki gredini skoraj do vznožja drobljivega in previsnega kamina, ki ga naskočiš z desne strani po dobri skali. Nato nadaljuješ po omenjenem kaminu navzgor in proti desni po nekakšnem stebričku na manjšo poličko (stojišče).
Od tu po ploščati steni proti desni navzgor v kamin in po njemu dokler te kamin nad tabo (oduren) obrne v levo. Pod strehico prečiš levo in rahlo navzgor na udobno gredino (stojišče, klin).
Od tu navzgor čez previsek in rahlo levo v zajedo. Po njej in skozi žleb na novo gredinico. Po njej desno do konca kjer te pozdravi mokra votlinica in previs. Skobacaš se čez to previsje (najtežji del smeri) s provizoričnim varovanjem v kamin in po njemu še nekaj metrov ter desno na stebriček (stojišče, klin). Na teboj je kaminska tvorba ampak levo od nje te vabi siva in strma ploščata stena, ki je polna lepih prijemov. Vzpenjaš se strmo proti levi do velike gredine sredi stene.
Od tu nekaj korakov levo in navzgor po lepi dolgi zajedi (tik levo ob njej je majhna strehica). Kasneje se zajeda spremeni v kamin, malce po njen, nato levo ven in ob njem navzgor, nato zopet vanj in proti desni na stebriček. Sedaj si v območju velikih rumenih trebušastih previsov, ki zapirajo prehod višje. Šibko mesto se pokaže naravnost nad teboj. Navzgor pod strehico, rahlo levo in čez mali previsek v kaminček in navzgor.
Naslednji kamin z zagozdenim balvanom obplezaš po levi strani in si urediš stojišče nad njim. Od tu proti levi v zajedico, navzgor čez poličko in proti desni v kaminček in desno ven na stebriček. Od tu naravnost navzgor iskaje prehodov in skozi kaminček v lažji svet, kjer te pozdravijo markacije in steza.

Oprema: 8 različnih klinov ter nekaj metuljev in zatičev, prav pridejo tudi večji hexi.

Sestop: smer se zaključi lučaj od planinske steze Planja/Razor. Po njej sestopiš pod steno in dalje na Vršič. 1.45 – 2 h.

18.08.14, 09:34

 

 

 

1 komentarjev na članku "Dan neskončnih sanj"

Franci Savenc,

Ponovno Friko (administrator) plasira z zakasnitvijo a časom: 10.15 in - sicer vse a brez kakršnih koli popravkov.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti