Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pikes peak

Bojan Ambrožič: SP v gorskem maratonu - Dekleta ekipno tretja, Mateja Kosovelj četrta ... Bojan pa na 34. mestu absolutno in v svoji kategoriji drugi

Krona dolgega in napornega potovanju po Ameriki, je bilo svetovno prvenstvo v gorskem maratonu v Colorado Springsu.

Posebnost tega teka je bila da se je teklo na kar 4307 metrov visoko goro Pikes peak. Zaradi tega je bilo potrebno velik del priprav usmeriti v višinske priprave. Pravzaprav nihče ni vedel kako bomo lahko tekli na tako veliki višini.
Sama tekma je dolga 21,1 kilometrov s 2370 metrov relativne višinske razlike. Torej je že start tekme na taki višini, kot se po navadi končajo evropske tekme v gorskem teku.

Start teka je bil zaradi popoldanskih neviht že ob sedmi uri po lokalnem času. Na startu se je zbralo kar 5000 tekačev. Vendar posebnih težav z gnečo ni bilo, ker smo imeli čani reprezentanc na voljo posebne bokse. Na splošno pa je bilo za nas tejače v vseh pogledih izjemno dobro poskrbljeno, kar gre zahvala glavnemu tehničnemu delegatu svetovnega prvenstva – Tomu Sarfu.

Start tekme skozi ulice Manutu Springsa je bil po pričakovanju zeli hiter. Tudi mene je po nepotrebnem zaneslo. Tako sem bil že po dveh miljah na koncu z močmi.
Zato sem bil primoran pustiti skupino in začeti teči v svojem ritmu. Dejansko me je že tako močno stiskalo v pljučih, da nisem mogel teči. Kaj bo šele nad 4000 metri!?
Po približno pol milje sem toliko prišel k sebi, da sem začel spet pridobivati.

Tekel sem s skupino vodilnih žensk med katerimi je bila tudi Mateja Kosovelj. Srednji del proge je bil ravninski, zaradi česar sem spet zaostal.
Po polovici tekme, pa se je proga spet postavila po konci. Naslednjih 700 višincev je bil moj del proge, saj sem dobesedno eksplodiral. Noge so postale peresno lahke in tekače sem prehiteval kot za stavo.

Nad gozdno mejo, ki je na Pikes peaku na višini 3300 m, pa se je tekma šele začela. Tu se je počasi začela poznati višina.
Z vsako miljo je tek postal bolj naporen. Na koncu pa je bila proga še tehnično zahtevna.

Vseeno mi je uspel dober tek. Progo sem v celoti pretekel, brez kančka hoje in se na koncu s časom 2 h 37 min veselil 34. mesta absolutno. V kategoriji pa sem bil celo drugi.

Najboljši med našimi je bil Peter Lamovec na 15. mestu. Mateja Kosovelj pa je s četrtim mestom za las zgrešila medaljo. So pa bila dekleta ekipno tretja.

Zmaga v vsek kategorijah je šla domačinom Američanom, ki so bili očitno vsi izjemno dobro pripravljeni na višino.

Hvala vsem za navijanje in lep gorso trkaski pozdrav
Bojan Ambrožoč

  17.08.2014
 


Več fotografij na BojanAmbrozic...

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti