Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob 90-letnici Klementa Juga (2.)

Fotografije v zvezi s spominsko ploščo, spominsko slovesnostjo in takratnim vzponom skalašev čez Steno – zapis pripravil France Malešič / 16. avgust 2014

Tudi o odkritju spominske plošče Klementu Jugu – leto dni po njegovi smrti – obstajajo različni podatki. Glavne fotografije so bile večkrat objavljene s pomanjkljivimi ali različnimi podatki.

Poglejmo najprej zapis Mire Marko Debelakove v njeni Kroniki Triglava.
PV 1949, Mira Marko Debelakova, Kronika Triglava, str. 228:
… Dne 9. avgusta 1925 so člani Turistovskega kluba »Skala« odkrili spominsko ploščo dr. Jugu. Pod Triglavom se je zbralo nad sto planincev. Plošča je iz črnega granita in nosi napis: »11. VIII. 24. Dr. Klement Jug. Skala« [točneje: 11. 8. 1924. Dr. Klement Jugu. Klub Skala]. Pevci so zapeli »Vigred se povrne«. Dva duhovnika sta zapela »libero« in blagoslovila ploščo (Pl. v. 1925, str. 215).
Dne 16. avgusta pa so odkrili primorski rojaki dr. Juga v Aljaževem domu spominsko sliko, portret dr. Juga, delo slikarja Božidarja Jakca. Po odkritju so obiskali še tovarišev grob na Dovjem, naslednje jutro pa spominsko ploščo pod steno. Čez Triglavov vrh so se vrnili v Primorje.

 

Evgen Lovšin, V Triglavu in njegovi soseščini, 1944, str. 239 (v drugi izdaji 1946 na str. 229):
Nagrobni kamen Klementa Juga na Dovjem. Foto Janko Ravnik
Zorko Jelinčič, Vladimir Kajzelj, Vladimir Bartol, Dr. Klement Jug, veliki slovenski alpinist, PZS 1956, str. 50:
Opis: Nagrobni spomenik Klementu Jugu na Dovjem. Foto Janko Ravnik

TMZ 7.6.1 čb, pokončna, neravno obrezana (požar 1958?), zadaj inicialki Arnošta Brileja in žig TK Skala
Opis: Spominska plošča Klementu Jugu, ponesrečenem 11. avgusta 1924 v Triglavski severni steni.
Čas fotografije verjetno v soboto, 8. avgusta1925, ko je bila vzidana spominska plošča. Desno zgoraj je z manjšimi črkami napis: Al. Vodnik, Ljubljana; po vsej verjetnosti kamnoseški mojster, ki je naredil to spominsko ploščo.
original
avtor verjetno Janko Ravnik

PV 1961, str. 377:
Odkritje plošče dr. K. Jugu 8. 8. 1925. Ob plošči levo Janko Ravnik, desno Matevž Frelih.

Stanko Hribar, Evgen Lovšin in Miha Potočnik, Triglav, gora in simbol, MK 1979, stran 417:
Spominska plošča dr. Klementa Juga (predsednik Skale Janko Ravnik in tovariši)

Triglav, gora naših gora, uredil dr. Tone Strojin, Založba Obzorja Maribor, 1980, str. 257:
Skalaši ob plošči ponesrečenega dr. Juga v Severni triglavski steni leta 1924. Imena so zvečine znana (od leve): drugi je ing. Jernejčič, tretji Janko Ravnik, peti Albin Čop, dalje Jože Kobilica, Lado Kajzelj, deveti Matevž Frelih (poleg plošče), deseti Albin Torelli, dvanajsta Miluška Ogrin in na koncu Gustav Ogrin. Foto Janko Ravnik

TMZ 8.1.5 čb, prečna, zadaj št. 65, nalepka s podatki: Skalaši pri vzidavi spom. plošče dr. Juga, avtor prof. Janko Ravnik
Dopolnjen opis: Skalaši med vzidavo spominske plošče dr. Klementu Jugu pod Triglavsko severno steno, v soboto, 8. avgusta 1925 (datum je po Zgodovini Alpinističnega kluba Skala Vladimirja Škerlaka, glej PV 1961, str. 277, podpis slike z datumom 8. avgust; slovesno odkritje plošče pa je bilo v nedeljo, 9. avgusta, ob 11. uri). Štirinajst udeležencev: z leve prvi Alojzij Vodnik, kamnoseški mojster iz Ljubljane, drugi je še neznan skalaš, tretji (ne drugi) inž. Jernejčič, četrti Janko Ravnik, peti neznan, šesti Albin Čop, sedmi Jože Kobilica (ne Kobilca!), osmi Vladimir Kajzelj, deveti (ob plošči) Matevž Frelih, nad njim (s klobukom) neznan, desno za njim Albin Torelli, zadaj neznan (na tej fotografiji desno manjkata Miluška in Gustav Ogrin). Foto Janko Ravnik.
Opomba: Ta fotografija je tukaj desno bolj obrezana kot pri objavah v PV 1961, str. 377, in v knjigah Triglav, gora in simbol, MK 1979, str. 417; Triglav, gora naših gora, Obzorja 1980, str. 257.

AUZ 1.1.8 (Uroš Župančič) čb, prečna, večja, slabša kopija
zadaj štev. 29, rokopis: Jugova plošča 9. 8. 1925; žig 40 let TK Skale, 20 let vstaje, Rožca, PD Jesenice
Dopolnjen opis: Večja skupina skalašev in planincev pod Triglavsko severno steno, pred slovesnim odkritjem spominske plošče Klementu Jugu, v nedeljo, 9. avgusta 1925. Obrazi niso prepoznavni.

Evgen Lovšin, V Triglavu in njegovi soseščini, I. izdaja, SPD 1944, str. 266 (v drugi izdaji, 1946, str. 263):
»Skalaši« na vrhu Triglavske stene (po plezi v Slovenski smeri avgusta l. 1925); Alojz De Reggy [De Reggi], Danilo Martelanc, Pavla Jesihova, Alojz Volkar, Edo Deržaj, Božo Adlešič, Josipina Majcen /Pina/, Diva Mediceva. Foto Pavla Jesihova

Dr. Tone Strojin (urednik), Triglav, gora naših gora, Založba Obzorja Maribor, 1980, str. 21:
Skupina članov TK Skala, ki so avgusta 1925 plezali v Slovenski smeri Severne stene (od leve): Al. De Reggi, Danilo Martelanc, Pavla Jesih, Alojz Volkar, Edo Deržaj, Božo Adlešič, Josipina Majcen, Diva Medic. Foto Pavla Jesih.

Delo, 6. dec. 2013, Kult, str. 18, Neukročena trmoglavka. Pavla Jesih, plezalka, kinematografka, revolucionarka, Simona Bandur; objava treh foto iz arhiva družine Jesih:
osebna foto in foto med bivakiranjem, brez podpisa;
tretja foto s podpisom:
Med letoma 1926 in 1933, ko je padec v Veliki Mojstrovki ustavil njen plezalni zagon, je nanizala 18 prvenstvenih smeri.

TMZ 5.2.15 čb, prečna, zadaj rokopis (Miha Potočnik): Skalaši, v beli bluzi Pavla Jesih-ova. Skalaši na robu Triglavske severne stene po vzponu v Slovenski smeri 1. avgusta 1925 [ne v soboto, 1. avgusta, ampak v nedeljo, 9. avgusta]. Z leve Lojze De Reggi, Danilo Martelanc, Pavla Jesihova, Lojze Volkar, Edo Deržaj, Božo Adlešič, Josipina Majcen, Diva Mediceva. Foto Pavla Jesihova.
Ta fotografija je original ali dobra kopija, zaradi dobro vidnih obrazov uporabna pri identifikaciji drugod.

O tem skalaškem vzponu glej Škerlakovo Zgodovino Alpinističnega kluba Skala, PV 1961, št. 8, str. 397, tam je naveden datum 9. avgust 1925, torej v nedeljo, v času odkritja spominske plošče Klementu Jugu:

… na občnem zboru 1925 je bilo rečeno: »Napraviti moramo Skalo tako, kot je bila.«
V tem času je prišlo tudi do značilnega incidenta: 9. avgusta 1925 [nedelja] je bila v Vratih proslava ob odkritju spominske plošče dr. Juga. Predsednik Ravnik je začel govor z besedami: »V divjem planinskem svetu smo se zbrali …«
Med to slovesnostjo pa so Alojz de Reggi, Pavla Jesih, Edo Deržaj, Božo Adlešič, Pina Majcen, Diva Medic, Lojze Volkar – pridružil pa se jim je na koncu še Danilo Martelanc – preplezali slovensko smer v severni steni Triglava.
Profesor Ravnik je imel to za bojkotiranje spominske proslave in je to dejanje proglasil za »nečasten delikt«. Dvajsetega avgusta je odbor sklenil, da pokliče storilce na zagovor.
Stvar se je končala brez hujših posledic. Bil pa je to zelo značilen pojav dveh skrajnosti: plezalske anarhičnosti in pretirane strogosti odbora ...

Dopolnjen opis: Osem skalašev na robu Triglavske severne stene po vzponu v Slovenski smeri, v nedeljo, 9. avgusta 1925, na dan odkritja spominske plošče Klementu Jugu (danes bi takšnemu vzponu dejali spominski vzpon). Z leve: Alojz De Reggi, Danilo Martelanc, Pavla Jesih, Lojze Volkar, Edo Deržaj, Božo Adlešič, Josipina Majcen - Pina in Diva Medic. Foto Pavla Jesih.

Triglav, gora naših gora, uredil dr. Tone Strojin, Založba Obzorja Maribor, 1980, str. 352:
Prvič čez Triglavsko steno avgusta 1925 (Slovenska smer)

Na tej fotografiji je bolj ali manj vidnih sedem skalašev. Primerjava s prejšnjo pokaže veliko verjetnost, da gre za isti vzpon. Levo je Diva Medic z enako belo kapo (sicer pa v beli bluzi), tretja zadaj je Pavla Jesih v beli bluzi, desno spredaj je Josipina Majcen z enako pisano kapo, drugi z leve, ki ima vrv, je podoben Edu Deržaju, desno zgoraj pa je Danilo Martelanc, sedmi je skrit v sredini.
Na to vprašanje bi bilo mogoče odgovoriti s primerjavo originalne slike.

 

 

Evgen Lovšin, V Triglavu in njegovi soseščini, 1944, str. 234,
Jugov steber, mesto, kjer se je verjetno ponesrečil dr. Jug.
Foto Milan Gostiša (med vzponom s Pavlo Jesih po Jugovem stebru 25. in 26. julija 1935).

 

France Malešič

 

 

Ob 90-letnici smrti Klementa Juga (1.) 


Gore-ljudje: Klement Jug


 Klement Jug (1898 - 1924)


Spominska plošča pod Steno - pod Jugovim stebrom

Foto: Benjamin Ravnik - 2014


Tretja letošnja nesreča na Triglavu
G-L/Slovenec (1924) - Dovje, 15. avgusta.
Jakob Aljaž: Danes, 15. avgusta 1924, so našli ljubljanski Skalaši na severni triglavski severni Triglavski steni ponesrečenega Dr. Klementa Juga ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti