Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obnovljeno

Zavetišče pod Špičkom prijazno sprejema planince - PD Jesenice 

Letošnja huda zima z debelo snežno odejo je zavetišče močno poškodovala in nekaj časa je bilo vprašanje ali bo v letošnji poletni sezoni sploh lahko odprto.

Člani Planinskega društva Jesenice imajo že več kot 60 let v upravljanju Zavetišče pod Špičkom v triglavskem pogorju na nadmorski višini 2024 metrov. Tam je izhodiščna točka predvsem za turo na Jalovec. Letošnja huda zima z debelo snežno odejo je zavetišče močno poškodovala in nekaj časa je bilo vprašanje ali bo v letošnji poletni sezoni sploh lahko odprto. Verjetno snežni plaz je premaknil celotni objekt za okoli dvajset centimetrov, potrgane so bile vse nosilne jeklenice. Člani društva so po ogledu naredili načrt, kako sanirati vse poškodbe. Na pomoč jim je priskočila Planinska zveza Slovenije, ki je odobrila vojaški helikopter, ki je pripeljal potrebno opremo in material.

»Vsa obnovitvena dela smo opravili dobro, pač kar smo lahko naredili po velikih poškodbah. Predvsem smo zagotovili, da je bivanje v njem varno za vse planince, ki ga obiščejo. Če zaradi nove hude zime in plazov še enkrat pride do takšnih poškodb, bomo morali zgraditi nov objekt«, poudarja predsednik Planinskega društva Jesenice Vlado Hlede.

Zaradi obnove so pri društvu zavetišče morali odpreti kasneje kot prejšnja leta. Oskrbnici Nada Šavs in Marija Kočar poleg prijazne dobrodošlice in postrežbe vsem planincem nudita informacije o okoliških turah in nevarnostih.

Nada Šavs, ki je že 12. sezono oskrbnica, pravi: »Začetek sezone ni bil obetaven zaradi slabega vremena, saj je bilo le malo planincev, večinoma iz drugih držav. Sedaj upamo na prijaznejše vreme ostale dni v avgustu in septembru. Veliko je klicev o razmerah in vsem posredujeva informacije o razmerah, poteh, predvsem na Jalovec.Tam je ponekod še sneg in je tako potrebna velika previdnost in zimska oprema. Planinci so tudi vse bolj osveščeni in upoštevajo, če manj izkušenim odsvetujeva tako zahtevno turo. Sicer pa se trudiva, da so vsi v zavetišču dobro postreženi, da najdejo pri nas varno zavetje in počitek. Postreževa predvsem s standardno planinsko hrano, spečeva domači kruh in jabolčni zavitek. Veseli sva tudi pohval, ob tem vsem odgovarjava, da na takšni višini v gorah kuhava in streževa predvsem z ljubeznijo.«

Vlado Hlede  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti