Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Človek z veliko začetnico

Zgornjesav'c - Karmen Sluga: ... Samo Cuznar.

Na nedeljski dopoldan najdeva čas za intervju. Poleg službe ima še veliko obveznosti, močno je vpet v delovanje društev v Dolini, predvsem v domačem Podkorenu. A pri njem me vedno znova preseneti to, da vse počne z ogromno zagnanostjo in veseljem. Nikoli mu nič ni težko. In takih ljudi dandanes manjka ... Samo Cuznar.

Ko ga vprašam, kaj vse počne, je seznam res dolg. Zaposlen je v Zdravstvenem domu na Jesenicah, kjer se je lako otrokom kol odraslim v spomin viisnil kol voznik reševalnega vozila. Petnajst let je Član Športnih društev, trenutno je predsednik Športnega društva Vaniše Podkoren. Trideset let je član Gorske reševalne službe Rateče: zdaj letalec reševalec in inštruktor. Za požrtvovalno delo pri Gorski reševalni službi je prejel tudi znak Civilne zaščite. In ne nazadnje: štirideset let je gasilec: zdaj podpoveljnik PGD Podkoren.

Začneva pri športu. »Na Vanišah je vsak dan lepše.« ponosno pove in nadaljuje: »Nogometno igrišče je dobilo pravo podobo, podlaga je odlična za tekme, prav tako je urejeno odbojkarsko igrišče. Zadovoljen sem, da zelo dobro deluje naša balinarska sekcija, vsako sredo pa na balinišču z veseljem gostimo tudi članice in člane Društva invalidov Občine Kranjska Gora. Otroška igrala so tudi vedno na voljo.« Na dan državnosti. 25. junija, je tradicionalni nogometni turnir. Letos ne bo šlo niti brez turnirja Stari proti mladim v zadnjem tednu avgusta, čaka pa jih še izvedba odbojkarskega tekmovanja trojk. Na Vanišah, v idiličnem objemu narave, lahko najdete tudi prostor za piknik, če bi rojstni dan ali kakšno drugo priložnost radi praznovali v naravi in ob športnih aktivnostih. Da bo nogometno igrišče še bolj zeleno, bodo letos postavili črpalko za namakalni sistem. »Občini se zahvaljujem, da nam omogoča dobro delo,« ob koncu športno obarvanega pogovora sklene Cuznar.

Rateški gorski reševalci letos še niso imeli veliko posredovanj v gorah, a glavna sezona še ni končana. In če si reševalec, imaš seveda rad tudi gore. »V natrpanem urniku, ko vsak vedno znova nekam hiti, ko tudi sam ves čas nekam hitim, mi največkrat manjkajo prav gore. Odhod v planine, kjer se človek spočije,« pove.

Zanos pa ni nič kaj manjši, ko beseda nanese na gasilstvo. Večjih intervencij v PGD Podkoren zadnjem času na srečo ni bilo. A dela zato ni nič manj. Izobraževanja so ves čas na sporedu, prav tako vaje in delo z mladino. Pred tedni so bili organizatorji orientacijskega pohoda za Gasilsko zvezo Kranjska Gora. V zadnji zimi pa so izvedli kar nekaj udarniških akcij, saj so korenski gasilci predvsem starejšim domačinom kidali sneg s streh. Prav tako so nekaterim pomagali ob žledu. Nekaj prostorov v gasilskem domu so že obnovili, imajo novo streho. Nekaj načrtov pa je ostalo za boljše finančne čase. Ponosni so, da je letošnja veselica pod lipo uspešno minila, da jim je bito naklonjeno tudi vreme.

Glasno je sogovornik pozdravil tudi idejo Občine Kranjska Gora, da se v vsak kraj v občini postavi defibrilator. Ti so nameščeni na gasilskih domovih, na Belci je pri odcepu za žago, v Radovni pa Pr' Psnaku. Prav Samo Cuznar je tudi po vseh krajih v občini predaval o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorja. Udeležba je bila okoli trideset domačinov na predavanje. Le v Kranjski Gori sta prišla dva, kar ga žalosti. A v isti sapi poudari, da bo še priložnost. Predavanja bodo namreč še potekala in zato že zdaj spodbuja vse, naj se jih udeležijo v čim večjem Številu. Nikoli namreč ne vemo, kdaj komu lahko rešimo življenje. In dvakrat se je že zgodilo. Prvič so v Igralniško zabaviščnem centru Korona Kranjska Gora italijanskemu gostu z defibrilatorjem pomagali varnostniki, drugič pa gasilci domačinu na Dovjem. In ne le odraslim, o oživljanju je predaval tudi otrokom po osnovnih šolah. Srečate ga lahko še na predavanju za prvo pomoč za Rdeči križ in gospodarske družbe.
Pred nama je še nedeljski popoldan. Samo Cuznar je, pravi, danes prost. Vsaj tako me prepriča, dokler mu ne zazvoni telefon. In gre naprej ... Ne vprašam, kam. Zagotovo pa nekam, kjer bo storil kakšno dobro delo - za skupnost.

Karmen Sluga
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti