Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Angleži v Tibetu

Slovenec (1904): Polkovnik Younghusband je izvršil svojo nalogo in je dospel v Lhasso in s tem je angleška ekspedicija dosegla svoj namen v vojaškem oziru.

Angleži so s tem prizadeli ruskemu vplivu v Srednji Aziji znaten udarec, ker bi bili Rusi sami že zdavnaj radi zavzeli Tibet. Zavzetje »Lhasse« je brezdvojbeno posledica ruskih porazov v Zahodni Aziji.

Podkralj indijski, lord Curzon, je hotel skleniti s Tibetci pogodbo o obmejni trgovini in pa o trgovinskem prometu skozi Tibet. Razmere med indijsko vlado in Tibetom so bile že več let napete in večkrat so Angleži poskušali Dalaj Lami poslati poslaništvo, katera pa niso bila nikdar sprejeta. Lansko leto je zopet odposlal lord Curzon poslaništvo, ki je prišlo do Khambajonga, a tibetske oblasti se niso hoteli pogajati. Angleži so sklenili svoje zahteve uveljaviti s silo. Pod poveljstvom generala Macdonalda, kateremu je bil prideljen polkovnik Younghusband kot politični komisar, so decembra meseca poslali 3000 vojakov in 6000 nosačev proti Tibetu.

Angleži so prodirali z velikim naporom, trpeli vsled ozemlja in podnebja, a ustavljale in napadale so jih tudi vedno čete Tibetancev. Končno so dospeli Angleži v Lhasso, katera leži 3360 metrov nad morjem.
Sedaj bode prišla na vrsto ureditev razmer med Angleži in Tibetci. Ni znano, kaj bode vse zahteval Younghusband v Lhassi, a znano je, da kamor pride Anglež, ne popusti tako lahko plena iz svojih krempljev. Tibetci bodo morali odpreti svojo deželo trgovini, in angleški zastopniki bodo pazili, da bodo Tibetci držali svoje obljube. Angleški vojaki so otvorili svetu začarano mesto Lhasso, prestolico Dalaj Lame, središče budistov.

O svetem mestu Lhassi je prvi poročal Anglež Mening l. 1811. in pa francoska jezuita Hue in Gabet, ki sta bila od leta 1866. do 1874 več mesecev v Lhassi. Mesto leži v sredi velike gorske ravnine, oddaljeno je 1 km od reke Kišou Tsaupu. Mesto je zidano v podobi polkroga, v sredi je palača Dalaj Lame. Pogled na Lhassi je čaroben, ker nudi gledalcu s svojimi številnimi samostani, z ravnimi strehami in stolpiči prekrasen razgled. »Lhassa« so »božja tla« in Mongoli pravijo mestu: »večno svetišče«. V Vzhodnem Turkestanu pa pravijo mestu »Džo«, kakor je ime najimenitnejšemu templu. Glavne seste v Lhassi so široke in ravne, manj čedne so postranske ulice. Rus Hybikov piše, da je Lhassa mesto žensk, katerih je izmed 10 000 prebivalcev dve tretjini. Trgovina je skoraj vas v ženskih rokah.

Slovenec, 10. avgust 1904

 10.08.1904

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti