Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova planinska postojanka na Pohorju

Slovenec (1934): Sv. Trije Kralji ob Črnem jezeru

Glavni greben Pohorja je ves posejan s planinskimi domovi in kočami tako, da je lahko po markiranih poteh in stezah prehoditi gozdnato Pohorje od Maribora do Dravograda. V tem gornjem loku se v sredini odceplja skupina Veliki Vrh (1347 m) s Črnim jezerom, kot najlepši dragulj te zelene ogrlice.

Vsa ta skupina je vsled oddaljenosti od južnega glavnega grebena Pohorja in planinskih postojank do danes planincem skoro neznana in vsled tega malo obiskana. Manjkala je planinska postojanka na Velikem Vrhu, ki bi kot zveza olajšala dostop do glavnega Pohorskega grebena. Slovenjebistriška podružnica SPD se je več let vneto pripravljala na gradbo planinske koče v tem delu. Odločila se je postaviti jo pri Sv. treh kraljih tik pod Vel. Vrhom. Letos v maju je podružnica položila temeljni kamen za planinski dom. Dasi ta slovesnost ni bila javno razglašena, se je je vendar udeležilo več sto planincev od blizu in daleč, ki so bili vsi očarani od krasne lege bodo- čega planinskega doma.

Agilna slovenjebistriška podružnica je nato z neumorno požrtvovalnostjo gradila, tako da bo planinski dom že v teku meseca septembra slovesno odprt. Posebna zasluga, da je bil planinski dom v tako kratkem času dograjen, gre predvsem gg. Tomažiču Jožu, šol. upravitelju na Tinju, dr. Antonu Žnideršiču, dr. Simonu Jagodiču, pa tudi drugim Slovenjebistričanom, ki so požrtvovalno podprli to akcijo. Ta planinski dom je umetnina po načrtu g. inž. Jelenca iz Maribora. Na granitnem temelju leže smrekove stene, ki obdajajo dve veliki gostilniški sobi, deset posameznih sob ter dvoje skupnih ležišč s 50 posteljami. Planinski dom stoji tik cerkve Sv. treh kraljev, ki so jo zgradili celjski grofje v gotskem slogu. Je to ena najstarejših in najimpozantnejših cerkva na vsem Pohorju, od blizu in daleč prihajajo k njej romarji in planinci. Od planinskega doma je čudovit razgled, počenši z razgledom na široko Dravsko polje, Donačko goro, ponosni Boč, raztegnjeno Celjsko hribovje z Mrzlico, do visokih Savinjskih planin. Ozadje pa je poraščeno s smrekovim in jelovim gozdom do vrha Vel Vrha, tako da stoji planinski dom v popolnem planinskem zatišju. V neposredni bližini planinskega doma je eno najlepših in najidiličnejših pohorskih jezer. Skriva se na majhni planoti, obdano okoli in okoli z mogočnimi starimi smrekami, tako zvano Črno jezero. Iz planinskega doma je na Pesek po novo markirani poti 2 uri. Do Senjorjevega doma 5 ur. Po 3 ure pa na Klopni vrh, Hlebov dom, Ruško kočo in v Slovensko Bistrico. Najlažji dostop do planinskega doma je iz Slov. Bistrice ob romantični »riži«, 3 ure. Čaz Tinje, s krasnim razgledom, 3 ure. Čez Šmartno na Pohorju iz Slov. Bistrice 3 in pol ure, a iz Konjic čez Kebelj pa 3 ure.

Franjo V.
Slovenec, 11. avgust 1934

11.08.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti